Παράταση lockdown – μετακινήσεις: Οι αλλαγές που εξετάζουν στον κωδικό 6 στα SMS

Σε πολύ σκληρό lockdown, τύπου Μαρτίου, αλλά και με χιλιάδες αστυνομικούς στους δρόμους προσανατολίζεται η κυβέρνηση, που αναμένει τις εισηγήσεις της επιτροπής. Η Αττική και άλλες περιοχές της χώρας βρίσκονται σε lockdown εδώ και εβδομάδες, τα κρούσματα όμως, αντί να μειώνονται αυξάνονται με επικίνδυνο ρυθμό, ενώ οι μεταλλάξεις κάνουν την κατάσταση πολύ πιο ανησυχητική. «Αν δεν είχαμε κάνει το lockdown

τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα» σημείωσε χθες ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο Σωτηρία. Είχε προηγηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συζητήθηκαν τα νέα μέτρα που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Στη λίστα των μέτρων βρίσκονται η καταχρηστική χρήση του κωδικού 6 στα SMS, η μη τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, ο πλημμελής ή και ανύπαρκτος έλεγχος από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς και οι συχνές διαδημοτικές μετακινήσεις. Οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν είναι συγκεκριμένες καθώς ήδη τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά και οι περισσότερες δραστηριότητες έχουν απαγορευτεί.

Γι’ αυτό και ο κωδικός 6 στα sms φαίνεται πως θα αλλάξει, με την απαγόρευση της διαδημοτικής μετακίνησης με σκοπό τη σωματική άσκηση να είναι στο ‘τραπέζι’. Όσοι θέλουν να αθληθούν θα πρέπει να περιοριστούν κοντά στην κατοικία τους. Η χρήση του κωδικού 6 στο SMS 13033 για βόλτα, για καφέ και η συχνή επανάληψη εντός της ημέρας, θα περιοριστεί.  Υπό πρόσθετη παρακολούθηση, με αντίστοιχη εντατικοποίηση των σχετικών ελέγχων μπαίνει και ο κωδικός 4, που αφορά στην παροχή βοήθειας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι γίνεται κατάχρηση της συγκεκριμένης επιλογής, με την οποία οι χρήστες του 13033, καμουφλάρουν μη επιτρεπόμενες μετακινήσεις.

Βαρύτητα στους πιο συχνούς ελέγχους

Πολύ μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στους ελέγχους από τους αρμόδιους μηχανισμούς. Τόσο στις μετακινήσεις όσο και σε χώρους εργασίας.  Στις 11.00 ξεκινά η συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα. Στη συνέχεια θα προχωρήσει σε εισήγηση προς την κυβέρνηση και θα ληφθούν τα νέα μέτρα. Ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα, οπότε και θα παρουσιαστεί το σχέδιο περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Γώγος: Στην Επιτροπή υπάρχει διάσταση απόψεων – Θα συζητήσουμε πιο σκληρά μέτρα και παράταση μετά τις 16 Μαρτίου

Ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας του κορονοϊού και θα πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος. Ο κ. Γώγος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει χαλάρωση των μέτρων αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, δηλαδή από τις 16 Μαρτίου, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη πτώση της καμπύλης μέχρι εκείνο το διάστημα.

“Υγειονομικά, τα πράγματα είναι πολύ αυστηρότερα, απ’ ό,τι φαίνεται. Αλλά, δυστυχώς δεν βλέπουμε αυτούς τους περιορισμούς να τηρούνται. Υπάρχει ήδη βέβαια ένας περιορισμός, αλλά έτσι όπως είναι η κατάσταση, χρειαζόμαστε περαιτέρω μέτρα, καθώς βλέπουμε ότι και η κινητικότητα δεν μειώθηκε”, τόνισε ο καθηγητής.

Αναφερόμενος στα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν, ξεκαθάρισε ότι και μέσα στην επιτροπή υπάρχει διάσταση απόψεων, με πολλούς εξ αυτών να ζητούν οριζόντιο και σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου και για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα, και μετά την Καθαρά Δευτέρα. Παράλληλα, μίλησε για τις καταχρήσεις που γίνονται στις μετακινήσεις, για την τηλεργασία που δεν εφαρμόζεται στο μέτρο του δυνατού και τόνισε ότι “θα συζητήσουμε τα πιο σκληρά μέτρα και θα αποφασίσουμε”.

Keywords
Τυχαία Θέματα