Πολιτικοί ελιγμοί με τον εκλογικό νόμο! Πάμε σε ναυάγιο ή νέα πραγματικότητα;

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Τι συμβαίνει με τον εκλογικό νόμο; Πάμε σε μπόνους; Πάμε σε απλή αναλογική; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν από την δήλωση του Πρωθυπουργού για απλή αναλογική. Την επομένη ο κ. Τσίπρας έλεγε στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε μια συζήτηση και στα θέματα όπου υπάρχουν διαφορές. Καλό να καταγράφονται και να αναζητούνται συναινέσεις. Είναι ζητήματα που μας απασχολούν χρόνια. Σε κάποια από αυτά

είναι ώριμες οι συνθήκες. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου συζητάμε για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αλλά και σε άλλα θέματα μπορεί να υπάρξουν συνθέσεις, όπως για την συνταγματική αναθεώρηση και πρέπει να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος. Σε άλλα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Για τον εκλογικό νόμο, καλό είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τη συζήτηση σε πλαίσιο που δεν αφορά την τρέχουσα συγκυρία».

Τι απάντησε ο κ. Μητσοτάκης; «Με μεγάλο ενδιαφέρον συμμετέχω στη συζήτηση για τη θεσμική αναβάθμιση του πολιτικού μας βίου. Δεν σου κρύβω ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η λειτουργία του Κοινοβουλίου, και έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής. Νομίζω ότι τα ζητήματα της θεσμικής αναβάθμισης της πολιτικής ζωής πρέπει να είναι στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου», είπε από τη πλευρά του ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είπε στον Πρωθυπουργό ότι: «είναι η τελευταία ευκαιρία να δούμε όλοι τις ευθύνες μας, γιατί οι ευθύνες δεν είναι ενός κέντρου. Έχουν πολλοί ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, από τη μια ο λαϊκισμός από την άλλη ένα σκληρό γραφειοκρατικό κέντρο. Πρέπει όλα αυτά και όλοι να αναθεωρήσουμε μερικά πράγματα, γιατί μάλλον δεν θα έχουμε πολλές άλλες ευκαιρίες, διότι, το Brexit δυστυχώς δεν έπεσε από τον ουρανό».

Επόμενος συνομιλητής ο κ. Κουτσούμπας του ΚΚΕ, ο οποίος δήλωσε: «Εκφράσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική, ανόθευτη, άδολη -βάλετε εσείς όλους τους υπόλοιπους χαρακτηρισμούς- χωρίς μπόνους, χωρίς πλαφόν και βέβαια χωρίς άλλα ζητήματα, τα οποία θα οδηγούν σε παραβίαση της θέλησης του ελληνικού λαού, όπως αυτή αποτυπώνεται στην εκάστοτε εκλογική αναμέτρηση. Φυσικά δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε συμφωνία σ’ αυτά τα ζητήματα, ξέρετε τη θέση του ΚΚΕ. Ο κ. πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή ακούει τις απόψεις των κομμάτων, δεν έχει -μου έδωσε την εντύπωση- καταλήξει η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και σε συγκεκριμένες θέσεις για όλα αυτά τα προβλήματα».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά είπε: «Ο Πρωθυπουργός δεν ήταν συγκεκριμένος. Θέλουμε συζήτηση με ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις. Αν και όποτε η κυβέρνηση παρουσιάσει επίσημα μια πρόταση τους, θα την εξετάσουμε. Εμείς τμηματικά και σε δόσεις εκλογικό νόμο δεν ψηφίζουμε».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ότι: «ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα δουν που συγκλίνουν οι θέσεις τους και θα καταλήξουν σε μια κοινή κυβερνητική πρόταση». Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εξέφρασε την ελπίδα πως μπορεί να βρεθεί μια συνισταμένη και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου, όπως είπε, «να κάνουμε πράξη αυτά που επιθυμεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού». Για το πλαφόν του 3% είπε ότι «πρέπει να παραμείνει. Είναι ένα θέμα που έχουν θέσει οι ΑΝΕΛ και θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει αυτό το όριο».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δήλωσε ότι: «πρέπει να καταργηθεί το μπόνους, οι δε περιφέρειες δεν πρέπει να σπάσουν. Το 3% πρέπει να μείνει, λόγω του ενδεχομένου να αναμειχθεί η Τουρκία στα εσωτερικά της Ελλάδας».

Ο υπουργός Εσωτερικών θέλει το μπόνους!

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε ενδιαφέροντα διάλογο με τον Γιώργο Αυτιά για τον εκλογικό νόμο. Ο υπουργός Εσωτερικών αυτά που γράφουν οι εφημερίδες περί μετάλλαξης του πολιτεύματος, τα θεωρεί σενάρια, όπως και αυτό που γράφτηκε, ότι ο Τσίπρας πάει για Πρόεδρος Δημοκρατίας. «Να μην αυτοδεσμευτούν σε αυτά που θα πουν για την αλλαγή του Συντάγματος τα πολιτικά κόμματα, αλλά να κάνουν βαθιά συζήτηση με τον λαό». Για την μείωση του βουλευτών (από 300, σε 200 ή 250), ξεκαθάρισε, πως κάτι τέτοιο αν γίνει, μπορεί να γίνει και χωρίς αλλαγή του Συντάγματος. Στην ερώτηση αν «θα βλέπατε πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Αλέξη Τσίπρα», ο Κουρουμπλής απάντησε πως «είναι πολύ νέος. Έχει να προσφέρει πολλά. Τώρα ξεκίνησε…». Στο ενδεχόμενο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ο κ. Κουρουμπλής απέφυγε να απαντήσει ευθέως: «Δεν είναι ανάγκη να καθίσουμε μαζί, αν έχουμε την λογική να συζητάμε». Ο κ. Κουρουμπλής επιμένει στο μπόνους, ενώ πλέον δεν θα υπάρχει ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Το σχέδιο Τσίπρα

Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε στους συνομιλητές του 5 σημεία:

Αναλογικότητα του εκλογικού νόμου. Ο ίδιος, όπως είπε και στην Φώφη Γεννηματά, είναι υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά συζητά όλα τα ενδεχόμενα: Από την πλήρη κατάργηση του μπόνους για το πρώτο κόμμα, μέχρι την πρόβλεψη μικρότερου από το σημερινό μπόνους, υπό προϋποθέσεις.Το κατώφλι εισόδου στη Βουλή, όπου ο ίδιος εκτιμά ότι πρέπει να παραμείνει στο 3%.Η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.Η θέσπιση ψήφου στην ηλικία των 17.Η ψήφος ομογενών. Είτε να εκλέγονται 5 βουλευτές από μια ξεχωριστή λίστα, είτε να ψηφίζουν από τις κατά τόπους πρεσβείες τους οι ομογενείς.

Το άρθρο Πολιτικοί ελιγμοί με τον εκλογικό νόμο! Πάμε σε ναυάγιο ή νέα πραγματικότητα; εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα