ΠΟΠΕΚ: Δεν λειτουργεί το σύστημα εισροών-εκροών, με ευθύνη της απελθούσης κυβέρνησης

Δελτίο Τύπου εξέδωσε η ΠΟΠΕΚ σχετικά με τα συστήματα ελέγχου εισροών-εκροών, σε όλα τα στάδια διακίνησης και διάθεσης καυσίμων, επιρρίπτοντας ευθέως ευθύνες για μη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στα καύσιμα στην απελθούσα κυβέρνηση.

«Από τα προβαλλόμενα στοιχεία στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ. διαπιστώνει κανείς ότι η εγκατάσταση και λειτουργία των συστημάτων ηλεκτρονικού ελέγχου εισροών-εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων, είναι γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί. Αυτό είναι ένα μέρος της αλήθειας που αποκαλύπτεται. Εκείνο όμως που δεν αποκαλύπτεται είναι ποιος ευθύνεται

για τον συνολικό έλεγχο καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης καυσίμων, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα», αναφέρει η ΠΟΠΕΚ.

«Αυτή την χαοτική κατάσταση για τον υποτιθέμενο έλεγχο και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης καυσίμων, με σειρά αποφάσεων που η μία τροποποιούσε και επικάλυπτε την άλλη, η Π.Ο.Π.Ε.Κ την κατήγγειλε με συνέντευξη τύπου στις 2 Σεπτεμβρίου 2014», τονίζεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης.

«Η Κυβέρνηση αντέδρασε με την επιβολή προστίμων σε πολλούς δήθεν εκπρόθεσμους πρατηριούχους, προκειμένου να φορτώσει στις πλάτες άλλων τα δικά της λάθη, που αν και είχαν υπογράψει εγκαίρως συμβάσεις ανάθεσης με εταιρίες εγκατάστασης του συστήματος εισροών-εκροών, οι εγκαταστάτες δεν πρόλαβαν σε πολλές περιπτώσεις να εγκαταστήσουν εμπροθέσμως το σύστημα μέσα από το χάος ερμηνειών εφαρμογής αλλοπρόσαλλων διατάξεων. Τα πρόστιμα επεβλήθησαν από εκδικητική διάθεση, μετά την καταγγελτική συνέντευξη τύπου, όταν ο Γ.Γ.Π.Σ κ. Χαρ. Τσαβδάρης μας ειρωνεύθηκε , με την φράση ‘’Τολμήσαμε να ξυστούμε στην γκλίτσα του τσοπάνη’’», επισημαίνει η ΠΟΠΕΚ.

«Σήμερα, για όλους τους παραπάνω λόγους, με αποκλειστική ευθύνη της απελθούσης Κυβέρνησης, το σύστημα ελέγχου εισροών-εκροών δεν λειτουργεί στο σύνολο των πρατηρίων και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις από πληροφορίες που έχουμε, να παραβιάζεται και να αλλοιώνονται στοιχεία από την καταγραφή του λογισμικού», καταγράφει η ΠΟΠΕΚ και συνεχίζει: «Για την εγκατάσταση του συστήματος, οι πρατηριούχοι υποχρεώθηκαν να χρηματοδοτήσουν το κόστος αγοράς και τοποθέτησής του στα πρατήρια τους, λόγω αδυναμίας, ερασιτεχνισμών ή σκοπιμοτήτων των εκάστοτε Κυβερνήσεων, να πατάξουν το διογκούμενο κατ’ έτος φαινόμενο της παράνομης διακίνησης καυσίμων, με την υπόσχεση ότι θα επιδοτηθούν κατά 35-40% από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Η επιδότηση προς το παρόν παραμένει για χιλιάδες πρατηριούχους άπιαστο όνειρο».

«Όσο για τα υπόλοιπα στάδια διακίνησης, για εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισροών-εκροών, παραμένουν προς το παρόν στη σφαίρα της φαντασίας Κυβερνητικών παραγόντων. Εγκαταστάσεις Διυλιστηρίων, Εγκαταστάσεις Εταιριών Εμπορίας, Θαλάσσια και χερσαία μέσα μεταφοράς, παντός είδους Δημόσια και Ιδιωτικά Πρατήρια, Εγκαταστάσεις Μεγάλων Καταναλωτών, Εγκαταστάσεις Ενόπλων Δυνάμεων, Πρατήρια Αφορολόγητων Καυσίμων, Πύλες εξόδου καυσίμων εξαγωγής», δηλώνουν οι πρατηριούχοι καυσίμων και υπερτονίζουν το γεγονός, ότι «αποθηκεύονται και διακινούνται τους τελευταίους 30 μήνες παρανόμως, όλα τα καύσιμα χωρίς ιχνηθέτηση με ραδιοϊσότοπα, κατά παράβαση του άρθρου 320 του Ν.4072/2012».

«Για την αδυναμία ελέγχου της παράνομης αποθήκευσης, διακίνησης και διάθεσης καυσίμων, υπάρχουν πολιτικές, αστικές και ποινικές ευθύνες. Όσο για τα διοικητικά πρόστιμα, αυτά πρέπει να επιβληθούν στους ανεύθυνους πολιτικούς παράγοντες, που ευθύνονται για την αναποτελεσματικότητα καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης καυσίμων, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνίας. Αυτή είναι η αλήθεια για τον έλεγχο της παράνομης διακίνησης καυσίμων (λαθρεμπόριο, νοθεία, δασμοφοροδιαφυγή, κλοπή, κ.λπ.)», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΠΕΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα