Πώς να οργανώσω το ψυγείο: Έξυπνοι τρόποι για να τακτοποιήσετε το χάος

Κάθε φορά που ανοίγετε το ψυγείο αντικρίζετε ένα… χάος; Τάπερ με ακαθόριστο περιεχόμενο, πλαστικά σακουλάκια, σκόρπια λαχανικά, ακόμα και κονσέρβες απαρτίζουν το σκηνικό του βομβαρδισμένου ψυγείου σας.

Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν το καθαρίζετε ή ότι δεν το προσέχετε αρκετά αλλά ότι μάλλον χρειάζεται να κάνετε μια… αναδιοργάνωση του χώρου. Δείτε πώς με κάποιες έξυπνες συμβουλές θα κάνετε την πιο πολυχρησιμοποιημένη οικιακή συσκευή πρακτική και λειτουργική για σας και τα παιδιά.

Καθαρίστε
και πετάξτε

Το πρώτο βήμα είναι η καθαριότητα και τα… σκουπίδια. Καθαρίστε σχολαστικά το ψυγείο (εξάλλου είναι μια δουλειά που δεν κάνουμε κάθε μέρα) και πετάξτε τα λαχανικά και το κρέας που έχουν χαλάσει, τις σος και τις κονσέρβες που έχουν λήξει και ό,τι άλλο πιάνει άδικα χώρο.

Καλάθια παντού

Προμηθευτείτε με πλαστικά καλαθάκια και γεμίστε μ’ αυτά το ψυγείο. Για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία, βάλτε ετικέτες στην εξωτερική τους πλευρά που θ’ αναγράφουν το περιεχόμενό τους. Αν τα παιδιά είναι μικρά και ακόμα δεν μπορούν να διαβάσουν, απλώς… ζωγραφίστε το για να τα ξεχωρίζουν πιο εύκολα.

Όχι τα ευπαθή τρόφιμα στην πόρτα

Η πόρτα του ψυγείου είναι το πιο ζεστό σημείο του. Γι’ αυτό, αποφύγετε να βάζετε εκεί όλα τα ευπαθή τρόφιμα. Ενδεικτικά, το γάλα, τα αυγά και τα τυριά προτιμήστε να τα βάζετε στα ράφια για να διατηρούνται περισσότερο. Τα αναψυκτικά, το κρασί και ό,τι άλλο δεν χρειάζεται πολλή ψύξη, μπορεί να μπει άφοβα στην πόρτα.Βάζουμε κέτσαπ, μουστάρδα, μαγιονέζα, μαρμελάδες, αναψυκτικά, τσάι, σάλτσες, ελιές, αντζούγιες, κονσέρβες, μπαχαρικά, καφέ και τουρσιά.

Σέικερ για… οτιδήποτε

Πόσα σέικερ σάς περισσεύουν; Μην τα πετάξετε! Αξιοποιήστε τα σαν όρθια τάπερ. Είναι ιδανικά για τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα φρούτα και πιάνουν ελάχιστο χώρο. Εκτός αυτού, μπορείτε να τα πάρετε όπως είναι για τη δουλειά ή να τα δώσετε στο παιδί για κολατσιό του.

Ή διαφανή γυάλινα βαζάκια για τις σαλάτες

Αντίστοιχα για τις σαλάτες, χρησιμοποιήστε γυάλινα διαφανή βάζα που, που θα τις διατηρήσουν φρέσκες για περισσότερες μέρες.

Σουπλα ή αυτοκόλλητο για τα «ατυχήματα»

Όσο και να προσέχει μια νοικοκυρά, όσο συχνά και να καθαρίζει το ψυγείο της, πάντα θα στάξει λίγη κέτσαπ ή το παιδί θ’ αναποδογυρίσει ένα τάπερ φέρνοντας την… καταστροφή. Σας βρήκαμε την τέλεια λύση. Στρώνοντας τα ράφια με σου πλα, με το που γίνεται ένα «ατύχημα», απλώς τα βγάζετε και τα καθαρίζετε χωρίς να χρειαστεί να μπείτε- κυριολεκτικά- ολόκληρη μέσα στο ψυγείο. Εναλλακτικά, μπορείτε να κολλήσετε αυτοκόλλητο ντύμα για βιβλία (κλέψτε λίγο από τα παιδιά). Έτσι, την επόμενη φορά που θα χυθεί το γάλα, απλώς θα το ξεκολλήσετε και θα βάλετε καινούριο.

Οργάνωση γραφείου στην κατάψυξη

Η κατάψυξη είναι ένα από τα… μαρτύρια της νοικοκυράς! Μετά το σούπερ-μάρκετ, δίνει αγώνα για να χωρέσει όλες τις αεροστεγείς, κατεψυγμένες συσκευασίες. Μια πρακτική λύση είναι να εκμεταλλευτείτε την κλασική, πλαστική θήκη για χαρτιά ή περιοδικά που τώρα κάθεται άσκοπα στο γραφείο σας.

Τα απομεινάρια στα ψηλά ράφια

Το φαγητό που σας έχει «ξεμείνει» από την προηγούμενα μέρα, βάλτε το σε τάπερ και έπειτα τοποθετήστε τα στα πιο ψηλά ράφια. Έτσι, δεν θα το ξεχάσετε και τίποτα δεν θα πάει χαμένο. Το ίδιο ισχύει και για τα ευαίσθητα τρόφιμα που λήγουν άμεσα. Οργάνωση και οικονομία χρημάτων μαζί!

 Οργανώστε τα φαγητά ανά ομάδες

Για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία, μπορείτε να οργανώσετε το ψυγείο ανά ομάδες, όπου αυτό βολεύει. Μπορείτε για παράδειγμα, σε ένα καλάθι να έχετε συγκεντρωμένα μόνο τα υλικά του τοστ. Έτσι, κάθε φορά δεν θα χρειαστεί να ψάχνετε αλλού το τυρί και αλλού το ζαμπόν.

Κρέας και λαχανικά στη θέση τους

Υπάρχει κάποιος λόγος που όλα τα ψυγεία στο κάτω μέρος τους έχουν δύο ευρύχωρα ντουλάπια. Το ένα προορίζεται για τα λαχανικά και το άλλο για το κρέας. Ακολουθήστε, λοιπόν, τις… οδηγίες του ψυγείου σας και μην τ’ αφήνετε να πιάνουν περιττό χώρο στα ράφια. Αποφύγετε, επίσης, τις… αναμίξεις. Μην βάζετε στο ίδιο ντουλάπι λαχανικά, φρούτα και κρέας γιατί αν κάποιο από αυτά χαλάσει, υπάρχει κίνδυνος η «μόλυνση» να μεταφερθεί και στα υπόλοιπα.

Συνδετήρες για τα μπουκάλια

Για να βάλετε φρένο στα γυάλινα μπουκάλια και τα κουτιά των αναψυκτικών, που είναι λίγο… αυτόνομα στις κινήσεις τους, χρησιμοποιήστε ένα μεταλλικό συνδετήρα. Τόσο απλά! Ή για τα πλαστικά σακουλάκια των τροφίμων Έτσι τα κλείνετε και τα κρεμάτε στο ψυγείο με το ίδιο… εργαλείο, χωρίς ν’ ανοίγουν ή να χρειαστεί να τα ψάχνετε.

Εξοικονομήστε κι άλλο χώρο

Οι ντομάτες, οι πατάτες και τα κρεμμύδια δεν έχουν θέση στο ψυγείο. Αντ’ αυτού, φυλάξτε τα σε ένα σκιερό μέρος στην κουζίνα. Βγάλτε, επίσης, τις κονσέρβες, που φυσικά δεν χρειάζονται ψύξη, παρά μόνο αφού τις ανοίξετε. Το ίδιο ισχύει και την κέτσαπ, τη μουστάρδα και κάθε άλλου είδους σος, οι οποίες μέχρι ν’ ανοιχτούν, μπορούν να αποθηκευτούν σ’ ένα ντουλάπι εκτός ψυγείου. Αν το ψυγείο σας είναι μικρό ή χρειάζεστε περισσότερο χώρο, αγοράστε κάποια πρόσθετα, συρόμενα ράφια που «γαντζώνουν» στα κανονικά ράφια. Μία καλή ιδέα για να έχετε συγκεντρωμένες τις λιχουδιές του παιδιού και να έχει το δικό του… χώρο, ακόμα και εκεί!

Keywords
Τυχαία Θέματα