Προς αναζήτηση νέων κομμάτων

Έχω γράψει επανειλημμένα ότι το πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως πολιτικό.

του ΑΝΔΡΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΥ

Γιατί εάν είχαμε κυβερνήσεις και πολιτικούς, που θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν σωστά, δεν θα είχαμε στο κεφάλι μας ένα σκληρό και ανελαστικό μνημόνιο και, εάν ήταν ικανοί, αυτό δεν θα είχε αποτύχει.

Τώρα υπουργοί των κυβερνήσεων Παπανδρέου

παραδέχονται και τα δύο και ο ένας μετά τον άλλον «νίπτουν τας χείρας των» και παίρνουν αποστάσεις από το μνημόνιο, που με πίστη υπηρέτησαν δύο χρόνια, αλλά απέτυχαν να το εφαρμόσουν, επιφέροντας έτσι σκληρότερα μέτρα σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων.

Αυτά βλέπει ο ελληνικός λαός και παίρνει τις αποστάσεις του από τα υπάρχοντα κόμματα και τους πολιτικούς του. Ήδη η μεταστροφή της κοινής γνώμης, έτσι όπως καταγράφηκε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, υπέρ της δημιουργίας νέων πολιτικών σχηματισμών (το 75% στη δημοσκόπηση της MARC για το Έθνος της Κυριακής τάσσεται υπέρ της δημιουργίας νέων κομμάτων) έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στα κόμματα εξουσίας, που βλέπουν τα ποσοστά τους σε ιστορικά κατώτατα επίπεδα.

Από μόνα τους τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων εμφανίζουν μια εικόνα πλήρους απαξίωσης των δύο... πρώην μεγάλων κομμάτων και καταγράφουν την αγωνία, αλλά και την ανάγκη αναζήτησης της κοινής γνώμης σε νέα πολιτικά σχήματα, τα οποία δεν φαίνονται προς το παρόν στον ορίζοντα. Όμως παρά το γεγονός ότι δεν διαφαίνονται αυτή τη στιγμή τέτοιου είδους κινήσεις, εν τούτοις η συζήτηση έχει ανοίξει στους πολίτες, στον επιχειρηματικό κόσμο, ακόμα και μεταξύ των στελεχών των δύο κόμματων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για σταδιακή αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα.

Ο μέσος Έλληνας πολίτης, ο λεγόμενος ψηφοφόρος του μεσαίου χώρου, που έχασε πολλά περισσότερα απ’ όσα συνήθως χάνει κάποιος από μία οικονομική κρίση, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας που έκλεισε την επιχείρησή του, ο συνταξιούχος που έχασε τη μισή σύνταξή του, ο δημόσιος υπάλληλος που ενοχοποιήθηκε επειδή κάποιοι γιγάντωσαν το δημόσιο για εκλογικούς λόγους, ο άνεργος του ιδιωτικού τομέα που δεν πρόκειται εύκολα να βρει δουλειά, είναι οι ηττημένοι αυτής της πρωτοφανούς κρίσης.

Πρόκειται για την πρώτη ήττα τους μετά τον πόλεμο και κυρίως είναι ήττα της μεσαίας τάξης της Ελλάδας και αυτή η ήττα επηρεάζει καθοριστικά και βαθειά και την πολιτική συμπεριφορά αυτής της πλειοψηφίας. Είναι ιστορικά δεδομένο ότι μετά από μεγάλες κρίσεις, μετά από μεγάλες αλλαγές και καταστροφές, οι πολίτες αναζητούν καινούργιες ιδέες, καινούργια κόμματα, νέα πρόσωπα και δεν περιμένουν ανασυνθέσεις από υλικά του παρελθόντος.

Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι στις εκλογές της προσεχούς άνοιξης θα υπάρξουν νέα κόμματα, αλλά ο δρόμος για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού ανοίγει σιγά–σιγά. Το ΠΑΣΟΚ ήδη έχει μεταβληθεί σε κόμμα στελεχών, που διαγκωνίζονται κυρίως για την επανεκλογή τους στη Βουλή, μέσω της δημοσιότητας που θα λάβουν από την ανάμειξή τους στις εσωκομματικές διαδικασίες. Ο δε εσωκομματικός αγώνας, που έχει ξεκινήσει γι

Keywords
Τυχαία Θέματα