Πρόστιμο τροχαίας – drones: Κλήσεις στους παραβάτες με την βοήθεια της τεχνολογίας

Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας και πλέον θα χρησιμοποιείται και στην αστυνομία. Πιο αναλυτικά τα “νέα όπλα” της τροχαίας για παραβάσεις και ατυχήματα θα είναι τα drones. Η Ελλάδα ακολουθεί το δρόμο της Ισπανίας. Το περασμένο Σαββατοκύριακο η περίφημη «Guardia Civil», η πανίσχυρη Ισπανική Πολιτοφυλακή, χρησιμοποίησε πιλοτικά drones για την παρακολούθηση διαφόρων τμημάτων σε δύο αυτοκινητοδρόμους της χώρας, που κατάφεραν να καταγράψουν 10 οδικές παραβάσεις σε 530 οχήματα που παρακολούθησαν. Τα drones

χειρίζονταν από ειδικό προσωπικό του νέου τμήματος drones της τοπικής τροχαίας και του Υπουργείου μεταφορών, πετώντας σε ύψος 120 μέτρων. Ο κύριος στόχος τους ήταν ένα τμήμα αυτοκινητοδρόμου με ποδηλατόδρομο στον οποίο έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα. Εκεί, τα drones κατέγραψαν ποιοι οδηγοί αγνόησαν την ειδική σήμανση και έθεσαν σε κίνδυνο τους κινούμενους ποδηλάτες.

Πλέον η Ισπανική Πολιτοφυλακή θα διευρύνει τη χρήση drones και σε άλλα τμήματα του οδικού δικτύου της χώρας, όπου συμβαίνουν πολλά ατυχήματα. Στόχος της είναι να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατόν οι παραβάσεις και τα ατυχήματα. Στο εξής, λοιπόν, κανείς δεν θα ξεφεύγει από τα δίχτυα της τροχαίας.  Τα drones χειρίζονταν από ειδικό προσωπικό του νέου τμήματος της τοπικής τροχαίας και του Υπουργείου μεταφορών, πετώντας σε ύψος 120 μέτρων.  Επίσης, λόγω της ευρείας δυνατότητας κάλυψης από τις κάμερές τους, τα drones χρησιμοποιήθηκαν και για να εντοπίσουν οδηγούς που χρησιμοποιούσαν κινητό στο αυτοκίνητο, ειδοποιώντας στη συνέχεια τους χειριστές της τροχαίας. Πλέον η Ισπανική Πολιτοφυλακή θα διευρύνει τη χρήση drones και σε άλλα τμήματα του οδικού δικτύου της χώρας, όπου συμβαίνουν πολλά ατυχήματα. Στόχος της είναι να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατόν οι παραβάσεις και τα ατυχήματα.

Αστυνομικοί με κάμερες και drones στην Ελλάδα

Φορητές και σταθερές κάμερες, αλλά και εναέρια μέσα (drones, ελικόπτερα κ.α.) μπορεί να αξιοποιηθούν για το σχεδιασμό και την υλοποίηση επιχειρησιακών παρεμβάσεων στο πεδίο συναθροίσεων, στο προανακριτικό έργο, στο σχηματισμό δικογραφιών, στην προσπάθεια ταυτοποίησης, εντοπισμού και σύλληψης δραστών βίαιων επεισοδίων, στη διαφάνεια των παρεμβάσεων της Αστυνομίας και στην αποτύπωση των πραγματικών γεγονότων που συντελούνται στο πλαίσιο μίας συνάθροισης σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχέδιο διαχείρισης Δημόσιων Υπαίθριων συναθροίσεων. Πρόκειται για το σχέδιο που παρουσίασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σήμερα, Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021, στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, το οποίο χαρακτήρισε ως το πρώτο δημόσιο βήμα των αλλαγών που θα γίνουν και θα οδηγήσουν την Αστυνομία στον 21ο Αιώνα.

Στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού δόγματος, οι αστυνομικοί των ομάδων ΥΑΤ, ΥΜΕΤ, ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ που συμμετέχουν στη διαχείριση των συναθροίσεων θα φέρουν στην στολή τους φορητή κάμερα ή θα φέρουν φορητή κάμερα χειρός. Επίσης, κάμερες μπορούν να υπάρχουν και στα οχήματα ρίψης νερού. Για τη χρήση των καμερών θα προηγείται σχετική ενημέρωση στους συγκεντρωμένους. Η συλλογή και η επεξεργασία του υλικού θα πραγματοποιείται σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που καθορίζει το Π.Δ. 75/2020 για τη χρήση συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους.

Δείτε ακόμη:Νέα μήνυση κατά γνωστού σκηνοθέτη -ηθοποιού για βιασμό 14χρονουΑυτά είναι τα νέα έντυπα Βεβαίωσης Μετακίνησης – Από σήμερα οι αλλαγέςΑνησυχία για τα μεταλλαγμένα στελέχη, στο 85% η πληρότητα στις ΜΕΘ
Keywords
Τυχαία Θέματα