Πρωτογενή πλεονάσματα: Όλη η αλήθεια

Πρωτογενή πλεονάσματα: Τελικά ποιά είναι η αλήθεια και ποιό το ψέμα αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα και την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες; Ξέχασε ο πρωθυπουργός να θέσει το ζήτημα; Αισθάνθηκε αδύναμος και γι’ αυτό δεν το είπε; Ή μήπως δεν ισχύει τίποτε από τα δύο και υπήρχε εξ αρχής διαφορετικός προγραμματισμός;

από τον Γιάννη Ντσούνο

Από τον ΣΥΡΙΖΑ δύο κορυφαία στελέχη, ο πρώην υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης

έσπευσαν να ειρωνευτούν την στάση του Έλληνα πρωθυπουργού. Είπαν ότι κορόιδεψε τον ελληνικό λαό και δεν τήρησε καμία προεκλογική του δέσμευση. Είναι όμως αυτή η αλήθεια; Μάλλον όχι. Ας εξηγήσουμε γιατί. Γιατί προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι πως το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων θα τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση από το 2021 και μετά, όταν η χώρα θα έχει αποκαταστήσει πλήρως την αξιοπιστία της στο εξωτερικό. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε θέσει το ζήτημα από το 2016, όταν και ξεκίνησε να εμφανίζει στον ελληνικό λαό το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Επιπλέον, το ζήτημα έχει ήδη τεθεί σε θεσμικό επίπεδο από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα με την επιστολή που έστειλε πριν μερικές εβδομάδες στους εταίρους στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Επομένως ο στόχος για την ελληνική κυβέρνηση είναι σαφής: η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο τρόπος επίσης της επίτευξης του στόχου αυτού είναι συγκεκριμένος: πρώτα προχωράς τις μεταρρυθμίσεις, πρώτα αποκαθιστάς την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και στις αγορές, πρώτα προσελκύεις επενδύσεις, πρώτα θέτεις την οικονομία σε ρυθμό ανάπτυξης και μετά κάθεσαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να διεκδικήσεις την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Πρωτογενή πλεονάσματα: Η ειρωνική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, στην οποία τον κατηγορεί ότι «ξέχασε» να ζητήσει στο Βερολίνο τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων: «Την ίδια στιγμή, δεν είπε κουβέντα για τα πρωτογενή πλεονάσματα και αρκέστηκε να παραπέμψει την πολυδιαφημισμένη υποτιθέμενη διαπραγμάτευση για μείωσή τους, που με τη σειρά της θα έφερνε φορολογικές μειώσεις, για μετά το 2021. Δεν είπε κουβέντα για τη μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις για τη χώρα». Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η επίσκεψη στο Βερολίνο επιβεβαίωσε αυτό που διαφάνηκε ήδη από την επομένη των εκλογών. Η ΝΔ υποσχέθηκε πολλά τα οποία πολύ γρήγορα φαίνεται να ξεχνάει. Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να έπαθε επιλεκτική αμνησία, ο ελληνικός λαός όμως και θυμάται και κρίνει».

Η… Ωραία Κοιμωμένη του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ότι όταν στα προεκλογικά σποτ της ΝΔ γινόταν λόγος για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, δεν υπήρχε αστερίσκος ότι αυτό θα συμβεί μόνο όταν και αν βρεθεί ο πρίγκιπας να φιλήσει την Ωραία Κοιμωμένη για να ξυπνήσει: «Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε αυτό που εμείς λέγαμε πριν τις εκλογές ότι θα αποτελέσει το μετεκλογικό αφήγημα της ΝΔ. Ότι πρώτα θα προσπαθήσουν χτίσουν την αξιοπιστία τους και μετά θα θέσουν το θέμα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Γιατί όμως θυμάμαι ότι, όταν στα σποτάκια έλεγε ότι διεκδικούμε χαμηλότερα πλεονάσματα, δεν είχε κάποιον αστερίσκο ότι αυτό θα συμβεί μόνο όταν (και αν) βρεθεί ο πρίγκηπας να φιλήσει την Ωραία Κοιμωμένη για να ξυπνήσει».

Οι καλένδες του Δημήτρη Παπαδημούλη

Σε ανάλογο ύφος ήταν και το σχόλιο του Δημήτρη Παπαδημούλη μέσω Τwitter: «Έστειλε στις καλένδες τη δέσμευση για άμεση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Λέγοντας με θράσος ότι δεν κάνει κωλοτούμπες! Αναξιόπιστος εξ αρχής!».

Ο Στέλιος Πέτσας σηκώνει το… γάντι

Ο υπουργός Επικρατείας Στέλιος Πέτσας σήκωσε το γάντι και απάντησε στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας εδώ και πολλά χρόνια. Το έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από το 2016. Έχουμε πει κατ’ επανάληψη, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε συνεντεύξεις του, στη ΔΕΘ -σας παραπέμπω στην περσινή- σε ξένα Μέσα Ενημέρωσης, και τον Ιανουάριο και τον Μάιο, ότι έχουμε ένα σχέδιο. Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο είναι αυτό που προτάσσουμε για να κερδίσουμε αξιοπιστία. Και κερδίζοντας αξιοπιστία από τους εταίρους μας, θα θέσουμε τον στόχο μείωσης πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά. Αυτή η συζήτηση, όμως, έχει ήδη ξεκινήσει, όπως ξέρετε, και με την επιστολή που έχει στείλει ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας».

Keywords
Τυχαία Θέματα