Ψευδοκράτος στην Ουκρανία: Αυτό είναι το σχέδιο του Πούτιν;

Στη δημιουργία ενός ψευδοκράτους φαίνεται πως στοχεύει η Ρωσία στα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει και διοικεί ρωσικός στρατός, σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα που διεξήγαγε το ραδιοφωνικό πρόγραμμα «Σχέμι» του Radio Svoboda (Liberty). Το Κρεμλίνο θα ονομάσει το ψευδοκράτος «Γιούζναγια Ρους» («Νότια Ρους»») αναφέρει η ίδια πηγή. Τα σχέδια δημιουργίας του νέου κράτους παρουσιάζονται

στο «Μανιφέστο της Νοτιορωσικής Λαϊκής Συνέλευσης», αναφέρουν οι δημοσιογράφοι που έκαναν την έρευνα, οι οποίο διαπίστωσαν ότι στην επεξεργασία του εν λόγω κειμένου συμμετείχαν άτομα από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία». Σύμφωνα με τις πηγές του «Σχέμι», το «μανιφέστο» παραδόθηκε στον πρόεδρο της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος «Ενιαία Ρωσία» Αντρέι Τουρτσάκ και μετά στον Ντμίτρι Γκριζλόφ που είναι σύμβουλος του ρώσου επιχειρηματία Κονσταντίν Μαλοφέγεφ.

Το «Μανιφέστο» αρχίζει με την επεξήγηση ότι, το κράτος Ουκρανία μετά την ανατροπή του «νόμιμα εκλεγμένου προέδρου» το 2014 «έχασε την νομιμότητά του στο πλαίσιο των συνόρων της ΟΥΣΣΔ (Ουκρανικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας» και «σε απάντηση στην τρομοκρατία και την ολοκληρωτική επιβολή της ιδεολογίας του φασισμού και του μπαντεροφισμού», η Νοτιορωσική Λαϊκή Συνέλευση ανακοινώνει την απόφασή της να πάρει την εξουσία στα χέρια της και να ιδρύσει «το νέο κράτος Νότια Ρους».

Στο μανιφέστο αναφέρεται ότι η ρωσική είναι γλώσσα και η ουκρανική διάλεκτος, ενώ ανακοινώνει και τα σχέδια για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Το τελευταίο διάστημα αρκετά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία επικαλούνται έγκυρες πηγές, όπως επίσης και εκπρόσωποι των ουκρανικών αρχών έκαναν λόγο για την προετοιμασία ενός δημοψηφίσματος στην περιοχή της Χερσώνας καθώς και για το ενδεχόμενο ανακήρυξης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Χερσώνας. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την έναρξη του πολέμου στο Ντονμπάς στη Ρωσία, άρχισαν να συζητούνται σχέδια της λεγόμενης «Νοβορώσια» (Νέας Ρωσίας) σε εδάφη από τις νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία δημοσιοποίησε βίντεο με ανάκριση Βρετανού αιχμαλώτου

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει έναν τραυματία Βρετανό, ο οποίος αιχμαλωτίσθηκε στην Ουκρανία και ανακρίνεται από ρωσικές δυνάμεις αγνώστου ταυτότητας. Ο άνδρας ο οποίος λέει πως τον λένε Άντριου Χιλ και μιλάει με βρετανική προφορά, έχει μπανταρισμένο το αριστερό του χέρι, μερικούς πρόχειρους επιδέσμους γύρω από το κεφάλι του και αίμα στο δεξί του χέρι. «Δεν έχω βαθμό. Ξέρω μόνο ότι η λεγεώνα των ξένων είπε ότι θα μπορούσα να βοηθήσω», απαντάει ο άνδρας στο ερώτημα ποιος είναι ο βαθμός του.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο άνδρας παραδόθηκε στα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Μικολάιβ στη νοτιοδυτική Ουκρανία και ότι έφερε όπλο. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα να σχολιάσει το ζήτημα. Ο Βρετανός αιχμάλωτος δήλωσε στους Ρώσους ανακριτές ότι είναι από το Πλίμουθ στη νότια Αγγλία, ότι έχει τέσσερα παιδιά και μια σύντροφο. Είπε ότι ταξίδεψε με δική του απόφαση για να βοηθήσει την Ουκρανία. Οι Ρώσοι στρατιώτες του πήραν το διαβατήριό του.

Όταν ο ίδιος ρωτάει αν είναι ασφαλής, ένας από τους Ρώσους απαντά: «Ναι, είσαι απολύτως ασφαλής». Οι Ρώσοι είπαν ότι θα του παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη για τα τραύματά του, τα οποία φαίνεται να περιλαμβάνουν κάποιο τραύμα από σφαίρα. Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία αποκαλεί την εισβολή που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» ισχυριζόμενη ότι έγινε για τον αφοπλισμό της Ουκρανίας και την προστασία της από τους φασίστες. Η Ουκρανία και η Δύση λένε ότι οι ισχυρισμοί περί επικράτησης των φασιστών είναι αβάσιμοι και ότι ο πόλεμος είναι μια απρόκλητη επιθετική πράξη.

Минобороны РФ опубликовало кадры опроса британского военного наемника Эндрю Хилла, воевавшего на Украине.

Хилл сложил оружие и сдался российским военнослужащим в Николаевской области. Группа наемников, в которой воевал британец, была разбита, а он получил ранение pic.twitter.com/peizmMASaB

— НТВ (@ntvru) April 29, 2022

Λαβρόφ: Η Δύση και το ΝΑΤΟ εμπόδιο για την πολιτική συμφωνία

Η άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Μόσχας αποτελεί μέρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες είναι «δύσκολες» αλλά συνεχίζονται καθημερινά, υποστήριξε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

«Στην παρούσα φάση, η ρωσική και η ουκρανική αντιπροσωπεία συζητούν σε καθημερινή βάση μέσω τηλεδιασκέψεων ένα προσχέδιο για μια συνθήκη», είπε ο Λαβρόφ στη συνέντευξή του στο Xinhua, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση – και το ΝΑΤΟ ειδικότερα – ότι στέκεται εμπόδιο στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται πραγματικά να επιλυθεί η ουκρανική κρίση, τότε θα πρέπει πρώτα να αλλάξουν στάση και να σταματήσουν να προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα και πολεμοφόδια, υποστήριξε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα της αποναζιστικοποίησης, την αναγνώριση της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, την άρση των κυρώσεων και το καθεστώς της ρωσικής γλώσσας», δήλωσε ο Λαβρόφ, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. «Είμαστε υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, αν και είναι δύσκολες», συμπλήρωσε. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιμένει, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ότι οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας πρέπει να αυστηροποιηθούν και ότι δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων.

Ζελένσκι: Οι ελλείψεις στα καύσιμα θα εξαλειφθούν σύντομα

H Ουκρανία θα εξαλείψει σύντομα τις ελλείψεις στα καύσιμα, παρά το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει έναν αριθμό τερματικών σταθμών αποθήκευσης πετρελαίου, δήλωσε την Παρασκευή ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μέσα στην εβδομάδα, η Ρωσία έπληξε το διυλιστήριο στο Κρεμεντσούκ, που είναι ο κύριος παραγωγός καυσίμων στην Ουκρανία, όπως επίσης και αρκετούς άλλους τερματικούς σταθμούς καυσίμων.

«Ουρές αναμονής και αυξημένες τιμές στα πρατήρια, παρατηρούνται σε αρκετές περιοχές στη χώρα μας», δήλωσε ο Ζελένσκι σε μία νυχτερινή βιντεοσκοπημένη ομιλία του. «Οι κατακτητές καταστρέφουν σκόπιμα τις υποδομές παραγωγής, διάθεσης και αποθήκευσης καυσίμων. Η Ρωσία έχει επίσης, αποκλείσει τα λιμάνια μας. Έτσι, δεν υπάρχουν άμεσες λύσεις για τον ανεφοδιασμό, προκειμένου να καλυφθούν οι ποσότητες που λείπουν», πρόσθεσε ο Ζελένσκι. «Αλλά, κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπόσχονται ότι μέσα σε μία εβδομάδα, το αργότερο σε δύο, ένα σύστημα εφοδιασμού καυσίμων προς την Ουκρανία θα έχει τεθεί σε λειτουργία, προλαμβάνοντας τις ελλείψεις». Σε μία ανακοίνωση, η υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο ανέφερε ότι οι ελλείψεις στα καύσιμα θα εξαλειφθούν μέσα σε μία εβδομάδα, καθώς οι εταιρίες εφοδιασμού έχουν εξασφαλίσει συμβόλαια με Ευρωπαίους προμηθευτές.

Πόλεμος Ουκρανία: Νέο ομαδικό τάφο με 900 νεκρούς έξω από το Κίεβο καταγγέλλει ο Ζελένσκι

Ακόμη ένας ομαδικός τάφος με 900 πτώματα βρέθηκε στην περιοχή του Κιέβου, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σε συνέντευξή του σε πολωνικά μέσα ενημέρωσης, κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι «καθάρισαν τα ίχνη» και χρησιμοποίησαν κινητά κρεματόρια για να κάψουν τα πτώματα. «Κανείς δεν ξέρει πόσοι άνθρωποι πέθαναν συνολικά. Θα υπάρξουν συνέπειες, θα γίνει έρευνα», είπε ο Ζελένσκι. Το Κίεβο έχει κατηγορήσει τα ρωσικά στρατεύματα για τη δολοφονία εκατοντάδων αμάχων στη Μπούτσα, την Μποροντιάνκα και το Ιρπίν – που βρίσκονται κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ο εντοπισμός ομαδικών τάφων και πτωμάτων αμάχων σε πόλεις και χωριά γύρω από το Κίεβο που ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις αφού αποσύρθηκε ο ρωσικός στρατός προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, ειδικά στην Μπούτσα, βορειοδυτικό προάστιο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Η Μόσχα αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας και απορρίπτει τους ισχυρισμούς ως απόπειρες της Δύσης για να την απαξιώσει.

 «Κίνδυνος να καταρρεύσουν οι συνομιλίες»

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Ζελένσκι δήλωσε πρόθυμος να μιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν παρά τις ρωσικές θηριωδίες. Ο Ουκρανός πρόεδρος ειπε ότι θέλει να τον συναντήσει επειδή «ένας μόνος αποφασίζει τα πάντα» στη Ρωσία. Είπε επίσης ότι ο κίνδυνος να καταρρεύσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι μεγάλος λόγω των ενεργειών της Ρωσίας στις περιοχές της Ουκρανίας που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις της. «Μετά την Μπούτσα και τη Μαριούπολη, οι άνθρωποι θέλουν απλώς να τους σκοτώσουν. Όταν υπάρχει μια τέτοια στάση, είναι δύσκολο να μιλήσουμε για οτιδήποτε», είπε ο Ζελένσκι. Ωστόσο υπογράμμισε πως «αν υπάρχει μια ευκαιρία, πρέπει να μιλήσουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα