Ψήφος αποδήμων 2019 ψήφιση: Ιστορική συναίνεση, πέρασε με πλειοψηφία 288 βουλευτών
Ψήφος αποδήμων 2019 ψήφιση: Με ιστορική πλειοψηφία διακομματικής συναίνεσης 288 βουλευτών πέρασε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων. Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής ψήφισαν 288 από τους 296 βουλευτές. Επτά ψήφισαν «όχι» και ένας «παρών». Υπέρ ψήφισαν ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ και
Η πλειοψηφία διαμορφώθηκε μετά την απόφαση ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει «ναι» επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων με εξαίρεση το άρθρο 4 του νομοσχεδίου στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών». Το άρθρο 4 αφορά τον τρόπο εγγραφής στους ελληνικούς καταλόγους για τους Ελληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό. Λόγω δικαιολογημένης απουσίας δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Γιάννης Μουζάλας και Κυριάκή Μάλαμα) ενώ έλειπαν ακόμη δύο. Ετσι, τελικά η πλειοψηφία διαμορφώθηκε στους 288.
Ψήφος αποδήμων 2019 ψήφιση: Το «ευχαριστώ» ΘεοδωρικάκουΟ «αρχιτέκτονας» της συναίνεσης και του συγκεκριμένου νομοσχεδίου υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ευχαρίστησε πριν την ψηφοφορία όλους τους βουλευτές και τα κόμματα για την ιστορική συναίνεση.
Μητσοτάκης: Έπρεπε να περάσουν 44 χρόνια και 8 μήνες για να γίνει πράξη«Έπρεπε να περάσουν 44 χρόνια και 8 μήνες για να λάβει το άρθρο αυτό νομική σάρκα και οστά. Και είμαι περήφανος που αυτό συμβαίνει με πρωτοβουλία της ΝΔ και καθώς φαίνεται, με μεγάλη διακομματική συναίνεση», είπε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτή η διακομματική συναίνεση θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί νωρίτερα, αν η προηγούμενη κυβερνητική πλειοψηφία είχε επιλέξει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο. Υπενθύμισε ότι η ΝΔ είχε καταθέσει δύο προτάσεις νόμου οι οποίες ουδέποτε συζητήθηκαν.
«Αυτό το ιδιότυπο ανάχωμα στην επαφή των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα υπήρξε θεσμικό στίγμα. Υπήρξε και ένα έλλειμμα Δημοκρατίας και σύγχρονης λειτουργίας για ένα κράτος στο κέντρο της Ευρώπης του 21ου αιώνα», συνέχισε και χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή ιστορική γιατί, όπως είπε, απαντά σε ένα πολύχρονο αίτημα του χθες, ανταποκρίνεται στην ανάγκη του σήμερα και ανοίγει το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο.
«Δίνουμε σάρκα και οστά στη πρόσφατη ενισχυμένη συνταγματική κατοχύρωση», είπε επίσης κάνοντας λόγο για μεταρρύθμιση που αποδέχθηκε πάνω από τα 2/3 της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Επ’αυτού σημείωσε ότι μπορεί να ήταν πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ωστόσο απέκτησε εμβέλεια χάρις στο διακομματικό διάλογο, αποτελεί νίκη του κοινοβουλευτισμού και είναι υπόδειγμα συναίνεσης και πολιτικής συνεννόησης.
Ψήφος απόδημων: Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη Βουλή πριν τη ψηφοφορίαΜητσοτάκης: Ήθελα να περάσει με 300Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε επίσης ότι εξ αρχής είχε εκφράσει την επιθυμία του αυτό το νομοσχέδιο να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές και δήλωσε ικανοποιημένος που «θα πλησιάσουμε αυτόν τον αριθμό». Παράλληλα έκανε έκκληση στο κόμμα του κ. Βαρουφάκη που είναι το μόνο που έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ, έστω την τελευταία στιγμή να αναθεωρήσει. Επιπλέον παραδέχθηκε ότι η αρχική εισήγηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του ΚΙΝΑΛ ήταν πιο γενναιόδωρη προς τους συμπολίτες μας στο εξωτερικό.
«Η δική μας δεν έθετε περιορισμούς στο εύρος του εκλογικού σώματος και αναγνώριζε την επιστολική ψήφο η οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη από το 2001», συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι το Σύνταγμα απαιτεί συμφωνία 200 βουλευτών για να περάσει η οποιαδήποτε αλλαγή. «Είχαμε χρέος να φανούμε ευέλικτοι», υπογράμμισε αναφέροντας τις συνεδριάσεις της διακομματικής επιτροπής, τη δική του συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς και τις ενέργειες των υπουργών Εσωτερικών και Επικρατείας.
Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι οι διατάξεις ενσωματώνουν 4 κομβικά σημεία.Πρώτον την απόλυτη προσμέτρηση της ψήφου των εκτός Επικρατείας Ελλήνων στο συνολικό αποτέλεσμα των εθνικών αναμετρήσεων. Απορώ, είπε, πως μπορούσε να σκεφτεί κανείς οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική πρόταση η οποία θα ήταν αντισυνταγματική.
Δεύτερον δίνει το δικαίωμα σύστασης εκλογικών τμημάτων με 40 τουλάχιστον εκλογείς.
Τρίτον, αυξάνονται από 12 σε 15 οι βουλευτές Επικρατείας μεταξύ των οποίων τρεις θα είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού και ένας στις πρώτες θέσεις μετά από σχετική πρόταση της Φώφης Γεννηματά.
Τέταρτον, αναφέρθηκε στις δύο προϋποθέσεις που ζήτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ώστε οι Έλληνες που θα αποκτήσουν αυτό το δικαίωμα να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο διαμονής τους, να έχουν ζήσει τουλάχιστον δυο χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και να είναι φορολογικά ενεργοί το τρέχον έτος.
Ψήφος αποδήμων 2019 ψήφιση: Δημοκρατική και κοινοβουλευτική νίκη«Το παρόν νομοσχέδιο συμπλήρωσε αποτελεί δημοκρατική νίκη αφού διευρύνει στην πράξη το δικαίωμα της ψήφου», πρόσθεσε ενώ ανέφερε ότι ο αποκλεισμός πολλών Ελλήνων από τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία είχε και ταξικό πρόσημο καθώς βασικό εμπόδιο για πολλούς ήταν το κόστος.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για δημοκρατική και κοινοβουλευτική νίκη αλλά και εθνική νίκη. «Επιτελεί ένα χρέος που η Ελλάδα είχε απέναντι στα παιδιά της. Ανασυνδέει τους Έλληνες του κόσμου με την εθνική τους εστία. Αναθερμαίνεται έτσι το ενδιαφέρον τους για την πατρίδα», τόνισε και είπε επίσης ότι η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής είναι μήνυμα σύμπνοιας, ενότητας και αποφασιστικότητας. «Είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι και γι’αυτό επιλέγουμε να μη μείνουμε διασκορπισμένοι. Ο παγκόσμιος ελληνισμός είναι εδώ και σας καλεί να το αποδείξετε σε λίγο με τη ψήφο σας», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.
Τσίπρας: Παραμένουν ανοικτά δύο θέματα στο νομοσχέδιοΝωρίτερα, στην ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφέρει ότι παραμένουν ανοιχτά δύο ζητήματα. «Το πρώτο έχει να κάνει με την επικαιροποίηση των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού. Το δεύτερο βασικό ζήτημα έχει να κάνει με το ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ευρύτατες εξουσιοδοτήσεις προς τον εκάστοτε Υπουργό Εσωτερικών για ρύθμιση βασικών θεμάτων, όπως η διαδικασία εγγραφής στους καταλόγους και ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα», ανέφερε σχετικά.
«Δεν τόλμησε να αποπέμψει τον Διαματάρη»Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην παραίτηση Διαματάρη ασκώντας σφοδρή κριτική: “δεν θέλατε υφυπουργό για τον απόδημο Ελληνισμό, που να ενώνει. Κομματάρχη Ομογένειας θέλατε. Γιατί αν ο κ. Πατέρας κουβαλούσε χίλιες ψήφους και πήρε θέση διοικητή νοσοκομείου, στο μυαλό σας ο κος Διαματάρης, κουβαλούσε εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους της Ομογένειας. Για αυτό και παρά τον σάλο με τη ψεύτικη αριστεία στο βιογραφικό του, δεν τολμήσατε να τον αποπέμψετε. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε για λήξαν θέμα”.
Γεννηματά: «Ναι» στο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικούΑπό την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά είπε ότι το νομοσχέδιο είναι κατώτερο των περιστάσεων, φοβικό, και με προβληματικά σημεία. Επικράτησαν, είπε, κομματικές υστεροβουλίες, ωστόσο «είναι μια αρχή, και παρά τις ενστάσεις μας, δίνουμε θετική ψήφο».Επέμεινε πάντως, στο να δοθεί δικαίωμα επιστολικής ψήφου στους ομογενείς. Έστω και αυτή τη στιγμή «να κάνουμε την υπέρβαση και να συμφωνήσουμε» στην επιστολική ψήφο.
Όπως εξήγησε η κ. Γεννηματά, «οι περιορισμοί που επιβάλλονται με το νομοσχέδιο στη συμμετοχή, προκαλούν μια απίστευτη ταλαιπωρία, γραφειοκρατία και αποκλείουν πολλούς. Στερούν δε τη δυνατότητα ψήφου στους οικονομικά αδύναμους που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν. Οδηγούν σε ταξική ψήφο. Εμείς δε θα σταματήσουμε να επιμένουμε ότι όλες αυτές οι προβληματικές ρυθμίσεις πρέπει να αλλάξουν» είπε η κ. Γεννηματά.
Ψήφος αποδήμων 2019 ψήφιση: Μεγάλης εθνικής και πολιτικής σημασίαςΝωρίτερα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος από το βήμα της Βουλής χαρακτήρισε την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων ως μία κίνηση με μεγάλη εθνική και πολιτική σημασία. «Η υπερψήφιση από το σύνολο των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας θα είναι μια σπουδαία πράξη που θα συμβολίζει την εθνική ενότητα και τη στοιχειώδη αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος, απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στον απόδημο ελληνισμό. Πέρασαν 45 χρόνια για να κάνουμε το αυτονόητο».
Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε για ποιο λόγο η Νέα Δημοκρατία υποχώρησε από τις αρχικές τις θέσεις προσθέτοντας ότι υπήρχε το δίλημμα αν θα προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς ή αν δεν θα γίνει τίποτα για ακόμα μια φορά.
«Από την πρώτη στιγμή ετέθη μπροστά μας το κρίσιμο δίλημμα: Να προχωρήσουμε μέσα από συμβιβασμούς και συγκλίσεις αναζητώντας κοινό τόπο με τα άλλα κόμματα ώστε να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι ή να επιμείνουμε ως το τέλος στην άποψή μας και επομένως να χαθεί ξανά η ευκαιρία ψήφισης ενός νόμου που θα παράγει αποτελέσματα.Η απόφαση ήταν ξεκάθαρη και σταθερή. Θέλαμε και θέλουμε πάση θυσία να πετύχουμε μια συμφωνία η οποία θα μας πηγαίνει μπροστά, θα δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τη χώρα που βρίσκονται, μια συμφωνία η οποία θα είναι λειτουργική.
Για το λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε μια σπουδαία απόφαση την οποία ανακοίνωσε στις 31 Ιουλίου. Να διαχωρίσει τη συζήτηση για το εκλογικό σύστημα από την συζήτηση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Η απόφασή του διευκόλυνε πάρα πολύ τις μετέπειτα εξελίξεις». Η λύση που δίνουμε ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος δεν είναι ιδεώδης και ιδανική είναι όμως η μόνη ρεαλιστική.
Ο κ. Θεοδωρικάκος ολοκλήρωσε την ομιλία του στέλνοντας ένα μήνυμα σε όλους τους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό.
«Έλληνες και Ελληνίδες που βρίσκεστε στο εξωτερικό και αυτή τη στιγμή μας ακούτε και παρακολουθείτε τη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, να ξέρετε ότι παρά τους περιορισμούς, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, είστε το ίδιο Έλληνες με μας, αγαπάτε την πατρίδα όσο την αγαπάμε και εμείς, είμαστε και θα είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ και αυτή είναι η προϋπόθεση για να κρατήσουμε όρθια την πατρίδα μας και να την προχωρήσουμε μπροστά».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βάζεις αλουμινόχαρτο στο συρτάρι του φούρνου; Μην το ξανακάνεις!
- Αλβανικό δημοσίευμα : Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης και τα θαλάσσια σύνορα με την Αλβανία
- Αυτός ο λαός πίνει το ούζο πιο πολύ κι απ’ τον Ελληνα - Πού πάει το 72% των εξαγωγών
- «Αμύθητη» η περιουσία των Ελλήνων – Δείτε που έχει τοποθετηθεί
- Ποιος λαός πίνει πιο πολύ ούζο από τον Έλληνα
- «Πόλεμος» στον ιατρικό κόσμο: Τι προκάλεσε τα χθεσινά θλιβερά επεισόδια στην ημερίδα στο Ζάππειο
- GNTM: Ο σύντροφος της Κάτιας Ταραμπάνκο «καρφώνει» την παραγωγή του ριάλιτι
- Χιλή: Βρέθηκαν συντρίμμια του C-130 και ανθρώπινα υπολείμματα
- "Αφαιρέσατε μερικά διπλώματα οδηγήσεως"
- Σεισμός στην ανατολική Κρήτη - Αισθητός σε αρκετές περιοχές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Σπείρα κλοπής αυτοκινήτων: Εγκληματικό δίκτυο με… κοσμοπολίτικο άρωμα
- Άγιοι Θεόδωροι ληστεία: DNA στο ασημί αυτοκίνητο που βρέθηκε στα Μέγαρα
- Ψήφος αποδήμων 2019 ψήφιση: Ιστορική συναίνεση, πέρασε με πλειοψηφία 288 βουλευτών
- Ένοπλη ληστεία στο Λαγονήσι: Νύχτα τρόμου για επιχειρηματία στα Νότια Προάστια
- Ιρανός παρίστανε τον αστυνομικό: Πουλούσε ηρωίνη στην πλατεία Βάθη
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Ψήφος αποδήμων 2019 ψήφιση: Ιστορική συναίνεση, πέρασε με πλειοψηφία 288 βουλευτών
- Άγιοι Θεόδωροι ληστεία: DNA στο ασημί αυτοκίνητο που βρέθηκε στα Μέγαρα
- Ένοπλη ληστεία στο Λαγονήσι: Νύχτα τρόμου για επιχειρηματία στα Νότια Προάστια
- Σπείρα κλοπής αυτοκινήτων: Εγκληματικό δίκτυο με… κοσμοπολίτικο άρωμα
- Ιρανός παρίστανε τον αστυνομικό: Πουλούσε ηρωίνη στην πλατεία Βάθη
- Ίλντα GNTM 2019 σχέση: Η αποχώρηση και ο Ινδός – σταρ σύντροφός της
- Τροχαία – έλεγχοι: Εξόρμηση για παράνομη στάθμευση
- My style rocks 2020 πότε ξεκινάει: Οι κριτές και η παρουσιάστρια
- Μελάνια Τραμπ στυλ: Με ακόμα ένα ξεχωριστό look – H ευχή στους ασθενείς
- Βασίλης Σπανάκης: Κατάθεση κατεπείγουσας ερώτησης
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σιγά μη γυρίσουν πίσω οι επιστήμονες για επιδοτούμενη εργασία ενός έτους
- Βρετανιστάν
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (12 Δεκεμβρίου)
- Σεισμός στην Κρήτη: Με 4,8 Ρίχτερ κουνήθηκε το Λασίθι
- ΠΑΤΡΑ: Χριστουγεννιάτικη συναυλία από την χορωδία της Παντάνασσας
- GNTM: Ο σύντροφος της Κάτιας Ταραμπάνκο «καρφώνει» την παραγωγή του ριάλιτι
- «Έθνος ανάδελφον», αλλά…
- Ισραήλ: Εγκρίθηκε η διάλυση του κοινοβουλίου και η προκήρυξη νέων πρόωρων εκλογών στις 2 Μαρτίου
- «Πόλεμος» στον ιατρικό κόσμο: Τι προκάλεσε τα χθεσινά θλιβερά επεισόδια στην ημερίδα στο Ζάππειο
- Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: Στην Αθήνα σήμερα ο πρόεδρος της λιβυκής βουλής