Σχέσεις Κίνας – Ταιβάν: Οι χρονολογίες – κλειδί και ο ρόλος των ΗΠΑ
Την 1η Οκτωβρίου 1949, ο Μάο Τσετούνγκ κηρύσσει την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Πεκίνο. Οι εθνικιστικές δυνάμεις της Kuomintang υπό τον Τσανγκ Κάι-σεκ (1887-1975) καταφεύγουν στην Ταϊβάν (πρώην Φορμόζα), σχηματίζουν κυβέρνηση στις 7 Δεκεμβρίου και απαγορεύουν κάθε σχέση ανάμεσα στο νησί (επισήμως Δημοκρατία της Κίνας) με την κομμουνιστική Κίνα. Τον Δεκέμβριο εκδηλώνεται η πρώτη (μίας σειράς) απόπειρα του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού να καταλάβει τις νησίδες Κεμόι και Ματσού. Η Ταϊβάν γίνεται το
Στις 5 Οκτωβρίου 1971, η έδρα της Κίνας στον ΟΗΕ, την οποία έχει καταλάβει η Ταϊβάν, δίδεται στο Πεκίνο. Το 1979, η Ουάσινγκτον διαρρηγνύει στις διπλωματικές της σχέσεις με την Ταϊπέι για να αναγνωρίσει την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Ομως, το αμερικανικό Κονγκρέσο επιβάλλει την χορήγηση στην Ταϊβάν στρατιωτικής βοήθειας για να εξασφαλίσει η Ταϊπέι την άμυνά της. Εκτοτε, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υιοθετήσει απέναντι στην Ταϊπέι πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αποφεύγοντας να δηλώσουν αν θα επέμβουν στρατιωτικά ή όχι για την άμυνα της Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής. Πάντως, η Ουάσινγκτον παραμένει ο ισχυρότερος σύμμαχος της Ταϊβάν και ο πρώτος προμηθευτής στρατιωτικού υλικού.
Αντιαποσχιστικός νόμοςΣτις 2 Νοεμβρίου 1987, οι Ταϊβανέζοι αποκτούν άδεια να μεταβαίνουν στην ηπειρωτική Κίνα για οικογενειακές συναντήσεις, και έτσι ανοίγει ο δρόμος στις εμπορικές ανταλλαγές. Το 1991, η Ταϊπέι ανακαλεί τις ρυθμίσεις που επιβάλλουν κατάσταση πολέμου με την Κίνα. Αλλά το 1995, το Πεκίνο διακόπτει τις διαπραγματεύσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ταξίδι του προέδρου Λι Τενγκ-Χούι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1996, η Κίνα εκτοξεύει πυραύλους κοντά στις ακτές της Ταϊβάν λίγο πριν από τις πρώτες προεδρικές εκλογές με καθολική ψηφοφορία, στις 23 Μαρτίου. Στις 14 Μαρτίου 2005 το Πεκίνο υιοθετεί αντιαποσχιστικό νόμο που προβλέπει την χρήση «μη ειρηνικών» μέσων σε περίπτωση που η Ταϊβάν κηρύξει την ανεξαρτησία της.
Διακυβερνητικός διάλογος για πρώτη φορά στα χρονικάΤο 2008, Πεκίνο και Ταϊπέι επαναλαμβάνουν τον διάλογο που διακόπηκε το 1995. Το 2010, υπογράφουν συμφωνία-πλαίσιο οικονομικής συνεργασίας και ακολουθεί τετραετής διακυβερνητικός διάλογος. Στις 7 Νοεμβρίου 2015, οι πρόεδροι της Κίνας και της Ταϊβάν συναντώνται στην Σιγκαπούρη, γεγονός πρωτοφανές από το 1949. Εντάσεις: Το 2016, η Τσάι Ινγκ-γουέν, που προέρχεται από κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, αναλαμβάνει την προεδρία στην Ταϊβάν. Το Πεκίνο διακόπτει κάθε επικοινωνία με την Ταϊπέι, αφού η νέα κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την αρχή «της μίας Κίνας». Το 2017, ο Ντόναλντ Τραμπ, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, δίνει άδεια για μεγάλη κλίμακας πώληση όπλων στην Ταϊβάν. Τον επόμενο χρόνο, οι ΗΠΑ υιοθετούν νόμο που ενισχύει τους δεσμούς τους με την Ταϊβάν.
ΠιέσειςΤο 2019, ο Σι Τζινπίνγκ δηλώνει ότι δεν θα απεμπολήσει την αρχή της προσφυγής στην στρατιωτική βία για την ανάκτηση της Ταϊβάν. Στην συνέχεια, προειδοποιεί την Ουάσινγκτον «να μην παίζει με την φωτιά» μετά την νέα πώληση όπλων στην Ταϊπέι. Θα ακολουθήσουν πολλές συμφωνίες πώλησης όπλων. Τον Ιανουάριο 2020, η Τσάι Ινγκ-γουέν επανεκλέγεται και δηλώνει ότι η Ταϊβάν αποτελεί «χώρα per se». Στις αρχές του Οκτωβρίου, ο Σι Τζινπίνγκ ζητεί από τον στρατό «να ετοιμασθεί για πόλεμο».
Ρεκόρ εναέριων εισόδωνΣτις 12 Απριλίου 2021, 25 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη, αριθμός ρεκόρ που έκτοτε έχει ξεπεραστεί, εισέρχονται στην αναγνωριστική ζώνη αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τις ακτές του νησιού. Το 2021, συνολικά, περί τα 970 κινεζικά αεροσκάφη εντοπίζονται να πετούν στην ζώνη αυτή. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δηλώνει στις 22 Οκτωβρίου ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να υπερασπισθεί στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης εκ μέρους της Κίνας. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος ανακοινώνει ότι η πολιτική της «στρατηγικής ασάφειας» απέναντι στην Ταϊβάν παραμένει αμετάβλητη. Στις 27 Οκτωβρίου, η Κίνα απορρίπτει αμερικανική πρόταση για «σημαντική συμμετοχή» της Ταϊβάν στον ΟΗΕ.
Σινοαμερικανή έντασηΤην επομένη, η πρόεδρος της Ταϊβάν αναγνωρίζει δημόσια, για πρώτη φορά από το 1979, αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο έδαφος της Ταϊβάν. «Κίνδυνος»: Στις 23 Μαΐου 2022, ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει και πάλι έτοιμος να υπερασπισθεί την Ταϊβαν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, θεωρώντας ότι το Πεκίνο «φλερτάρει με τον κίνδυνο», πριν δώσει την διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται «καθόλου» να αλλάξουν πολιτική. Το Πεκίνο απαντά με διείσδυση, την δεύτερη μεγαλύτερη αυτόν τον χρόνο, 30 αεροσκαφών στην αναγνωριστική ζώνη αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν.
Προειδοποιήσεις και απειλέςΣτο τέλος του Ιουλίου, ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποιεί και πάλι τον αμερικανό ομόλογό του «να μην παίζει με την φωτιά» σχετικά με την Ταϊβάν, την ώρα που το Πεκίνο απειλεί με «συνέπειες» αν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι πραγματοποιήσει το σχέδιό της να επισκεφθεί την Ταϊβάν. Στις 2 Αυγούστου, η Κίνα προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ θα φέρουν την ευθύνη μιας τέτοιας επίσκεψης και θα πρέπει «να πληρώσουν το τίμημα». Η επίσκεψη Πελόζι, που πραγματοποιεί περιοδεία σε χώρες της Ασίας, δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί, αλλά ο διεθνής Τύπος αναφέρεται σε πιθανή συνάντησή της αύριο με την πρόεδρο της Ταϊβάν.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παρέμβαση της Βουλής μετά τη χυδαία πλαστογραφία της υπογραφής του Τσίπρα: «Ουδέποτε κατατέθηκε τέτοιο έγγραφο»
- «Φεύγει χωρίς χρήματα ο Ελ Αραμπί – Κακή συμπεριφορά ο Χουάνγκ»
- Προσγειώθηκε στην Ταϊβάν το αεροπλάνο της Πελόζι – Απογειώθηκαν κινεζικά αεροσκάφη – Ζωντανή εικόνα (video)
- Μπρούνο Τσιρίλο: Η αινιγματική ανάρτηση μετά το διαζύγιο με την Έλενα Ασημακοπούλου
- Το SUV του Ερντογάν έρχεται Ελλάδα...
- Προσγειώθηκε στην Ταϊβάν η Νάνσι Πελόζι παρά τις προειδοποιήσεις της Κίνας
- Μια ξεχωριστή περιήγηση στο Πήλιο με τον «Μουτζούρη»
- Θεσσαλονίκη: Κατέβηκε από το αμάξι του και χαστούκισε γυναίκα στη μέση του δρόμου
- Πάτησε στην Ταϊβάν η Πελόζι - Οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά» λέει η Κίνα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Γυναικοκτονία Ζάκυνθος: Συγκλονίζει ο γιος της 41χρονης
- Έναρξη πρωταθλήματος Super League 2: Άκαρπες οι επαφές Αυγενάκη – Σταϊκούρα
- Αστυνομικός – 14χρονη Μυτιλήνη: Κρίθηκε προφυλακιστέος από τον ανακριτή
- Καιρός αύριο Τετάρτη 03/08: Σε τι επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία
- Σχέσεις Κίνας – Ταιβάν: Οι χρονολογίες – κλειδί και ο ρόλος των ΗΠΑ
- 17χρονη Περιστέρι: Συχνοί οι καβγάδες με τον σύντροφό της που αναζητείται
- Κίνα – Ταϊβάν τώρα: Προσγειώθηκε η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Σχέσεις Κίνας – Ταιβάν: Οι χρονολογίες – κλειδί και ο ρόλος των ΗΠΑ
- Αστυνομικός – 14χρονη Μυτιλήνη: Κρίθηκε προφυλακιστέος από τον ανακριτή
- Καιρός αύριο Τετάρτη 03/08: Σε τι επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία
- Έναρξη πρωταθλήματος Super League 2: Άκαρπες οι επαφές Αυγενάκη – Σταϊκούρα
- Κίνα – Ταϊβάν τώρα: Προσγειώθηκε η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ
- 17χρονη Περιστέρι: Συχνοί οι καβγάδες με τον σύντροφό της που αναζητείται
- Γυναικοκτονία Ζάκυνθος: Συγκλονίζει ο γιος της 41χρονης
- Διακίνηση μεταναστών Βέροια: Σε πέντε συλλήψεις προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ.
- Κίνα – Ταϊβάν τώρα: Εμπορικός αποκλεισμός λόγω επίσκεψης Πελόζι
- Νεκρός κρατούμενος Χανιά: Αναμένεται νεκροψία για τα αίτια θανάτου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Κίνα «περικυκλώνει» με στρατιωτικές ασκήσεις την Ταϊβάν
- ΕΣΑΚΕ: «Δεν προβάλλουμε παράλογες και αναιτιολόγητες απαιτήσεις»
- Γερμανία: Στο 69% η πληρότητα αποθεμάτων φυσικού αερίου - Τα νοικοκυριά μειώνουν την κατανάλωση, οι πάροχοι ετοιμάζουν αυξήσεις
- Ρωσία: Οι ΗΠΑ εγκρίνουν στόχους για τα συστήματα HIMARS και συνεπώς εμπλέκονται άμεσα στην ουκρανική σύγκρουση
- Στην Ταϊβάν η Νάνσι Πελόζι - Το μήνυμά της στην Κίνα - Πεκίνο: Όσοι παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν
- Γκάνα: Νεκρό ένα παιδί από τον Marburg - Συνολικά τρεις θάνατοι από τον ιο που μοιάζει με τον Έμπολα
- Συρεγγέλα: Η γυναικοκτονία η ειδεχθέστερη μορφή έμφυλης βίας
- Χανιά | Το ΓΡΑΔΙΜ του Πολυτεχνείου Κρήτης στην Ευρωπαϊκή διάσκεψη για την εκπαίδευση και την καινοτομία
- Ζάκυνθος: Αποδοκιμασίες στον γυναικοκτόνο – «Ήρθα για να δω την αντίδρασή του, πώς έκανε κάτι τέτοιο», είπε ο γιος που ξέσπασε σε κλάματα
- Φωτιά στην Αρχαία Κόρινθο – Καίει ελιές και χόρτα, μάχη με επίγεια μέσα