Σε κατάσταση «πολιορκίας» τα χερσαία σύνορα της χώρας

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται, εκτός από τα θαλάσσια, και στα χερσαία σύνορά της η χώρα, καθώς στην ενδοχώρα και τα παράλια της Τουρκίας, οι πληροφορίες, που φθάνουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κάνουν λόγο για περίπου δύο εκατομμύρια ψυχές, που περιμένουν την ευκαιρία να περάσουν σε ελληνικό έδαφος!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Οι οικογένειες, ιδιαίτερα Σύρων προσφύγων, που εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τις εστίες της φωτιάς, με το όνειρο να βρεθούν στη Γερμανία μέσω Ελλάδας, προς το παρόν επιβιώνουν σε

πρόχειρους καταυλισμούς, περιμένοντας τη στιγμή που θα ξεκινήσουν από εκεί το ταξίδι προς τα σημεία, που θεωρούν σωτηρία τους.

Μέσω Facebook η οργάνωση του ταξιδιού

Για κάποιους το ταξίδι ξεκίνησε και μάλιστα φέρεται να οργανώθηκε μέσω Facebook τα τελευταία 24ωρα, με μαζική μετακίνηση Σύρων και Ιρακινών, από τα τουρκικά παράλια προς στην Ανδριανούπολη με σκοπό την είσοδο στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά, όμως, δημιουργώντας νέα δεδομένα, που ανεβάζουν τον πυρετό των ελληνικών αρχών.Νέος στόχος της μαζικής εισόδου παράτυπων μεταναστών και προσφύγων είναι ο Έβρος, καθώς όσο πλησιάζει ο χειμώνας θα εγκαταλείπονται οι θαλάσσιες μεταφορές των αλλοδαπών, εξ αιτίας των συχνών ναυαγίων, που στοιχίζουν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. ΕΛΑΣ και ΕΥΠ έλαβαν κατ’ αρχήν γνώση του περιεχομένου του μηνύματος σε συγκεκριμένο φόρουμ, το οποίο αριθμεί χιλιάδες μέλη, που ανέφερε ότι: «Εμείς, εννοώ οι πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, αποφασίσαμε να συγκεντρωθούμε κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να εισέλθουμε στην ευρωπαϊκή επικράτεια την 15η Σεπτεμβρίου για να αποφύγουμε τις βάρκες του θανάτου…».

Στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ το θέμα

Αφού ενημερώθηκε και η τουρκική πλευρά,που απαγορεύει τη μετακίνηση των αλλοδαπών με λεωφορεία, αναφορά στο θέμα έκανε σε ομιλία του στις Βρυξέλλες και ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κ. Αντόνιο Γκουτιέρες.Συνοριακοί φύλακες αποκάλυψαν ότι η πληροφορία σχετικά με την επικείμενη προσπάθεια μαζικής εισόδου προσφύγων και μεταναστών μέσω του Έβρου περιήλθε σε γνώση τους προ τεσσάρων περίπου ημερών.Προσέθεσαν ακόμα ότι αποφασίστηκε να ενισχυθεί άμεσα, με επιπλέον προσωπικό, η Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας, υπό τον φόβο η είσοδος στην ελληνική επικράτεια να επιχειρηθεί από το σημείο του φράχτη που υπέστη μερική κατάρρευση λόγω βροχοπτώσεων τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η διαμάχη δύο υπουργείων για τα 56.000 ευρώ της επισκευής του φράχτη

Κι ενώ η λέξη κομφούζιο θα μπορούσε να αποδώσει το status των θέσεων βαλκανικών και ευρωπαϊκών χωρών γύρω από το ζήτημα τελικού προορισμού των μεταναστών, έρχονται στο φως απίστευτα στοιχεία για τη διαμάχη, μέχρι την παραίτηση της Κυβέρνησης, των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Άμυνας, για την ευθύνη επισκευής του φράχτη του Έβρου στο σημείο που είχε υποστεί φθορές λόγω βροχοπτώσεων.

Ο τέως υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», ζητούσε 56.000 ευρώ από την ηγεσία της Αστυνομίας, προκειμένου να εκμισθώσει σκαπτικά μηχανήματα του Στρατού Ξηράς και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επισκευής του φράκτη.Για το θέμα μάλιστα φέρεται να υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ και του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Μετά την αποχώρηση Καμμένου και την ανάληψη καθηκόντων υπηρεσιακού υπουργού Εθνικής Άμυνας από τον κ. Ιωάννη Γιάγκο, η διαδικασία έχει επανεκκινήσει.

Τουρκικά δημοσιεύματα για τα ζήτημα της συνεννόησης για μαζική είσοδο από τον Έβρο

Η εφημερίδα Zaman ανάρτησε στην ιστοσελίδα της δημοσίευμα με τίτλο «Οι Σύροι ξεκίνησαν την “πορεία ελπίδας” προς την Ευρώπη στον αυτοκινητόδρομο ΤΕΜ», το οποίο ανέφερε ότι «μετά την είδηση που διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι η Ελλάδα θα δεχθεί Σύρους πρόσφυγες, κύμα Σύρων κατευθύνεται προς την Αδριανούπολη μέσω του αυτοκινητόδρομου ΤΕΜ και του οδικού δικτύου D – 100».Παρόμοιο δημοσίευμα αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Hurriet»: «Περίπου 3.000 Σύροι πρόσφυγες που ήρθαν σε μεταξύ τους επικοινωνία μέσω ίντερνετ φθάνουν στην Ανδριανούπολη με μισθωμένα πούλμαν και Ι.Χ. Η αστυνομία τους ανέκοψε κατόπιν εντολής του υπουργείου Εσωτερικών».

Δύο νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων σε Λαύριο και Σίνδο

Δύο ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων θα δημιουργηθούν στο Λαύριο και τη Σίνδο Θεσσαλονίκης, όπως προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι σε αναζήτηση και άλλων χώρων.Τα δύο κέντρα θα δημιουργηθούν στα πρότυπα του Ελαιώνα και θα αφορούν τη σύντομη παραμονή των προσφύγων πριν την πλήρη ταυτοποίησή τους ή πριν την αναχώρησή τους για άλλους προορισμούς.

«Είναι εντελώς έξω από τη λογική μας και το δηλώσαμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης ότι δεν θα κάνουμε τη χώρα μας ένα απέραντο στρατόπεδο», σημείωσε ο κ. Μουζάλας και διευκρίνισε: «Αυτό που φτιάχνουμε είναι χώροι μικρής φιλοξενίας, δηλαδή χώροι, όπου οι πρόσφυγες θα παραμένουν μία- δύο μέρες πριν αναχωρήσουν ή πριν ταυτοποιηθούν πλήρως. Δεν πρόκειται να φτιάξουμε φυλακές, δεν πρόκειται να μεταφέρουμε μέσα στις πόλεις στρατόπεδα προσφύγων».

Στο Λαύριο έχουν επιλεγεί οι εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, στη Σίνδο ένα παλιό κτίριο στη βιομηχανική ζώνη

Στο Λαύριο έχουν επιλεγεί οι εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, ενώ στη Σίνδο έχει εντοπιστεί ένα παλιό κτήριο, που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή. Και στις δύο περιπτώσεις έχει γίνει η απαραίτητη αυτοψία και σχεδιαστική αποτύπωση των χώρων και προχωράει η δημιουργία των κέντρων. Τα δύο κέντρα θα έχουν χωρητικότητα 500-700 ατόμων.Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, τα δύο ανοιχτά κέντρα θα λειτουργήσουν σε λιγότερο από ένα μήνα, ενώ όπως εκτιμά ο κ. Μουζάλας η αλλαγή κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει τον όλο σχεδιασμό.«Εμείς συνεχίζουμε κάτι που βρήκαμε και ελπίζω ότι η αλλαγή κυβέρνησης δεν θα επηρεάσει τον σχεδιασμό μας. Είναι πράγματα τα οποία, όποια και να είναι η πολιτική σου άποψη, οι πρόσφυγες τα δικαιούνται» ανέφερε.

«Προσπαθούμε να έρθουμε σε συνεννόηση με τους ΟΤΑ»

Ο κ. Μουζάλας τονίζει ότι για την επιλογή των δύο χώρων σε Αττική και Θεσσαλονίκη το υπουργείο έχει έρθει σε επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση.«Λέμε στους ΟΤΑ ότι αυτοί είναι οι χώροι που πρέπει να γίνουν, πείτε μας πώς θέλετε να γίνουν, ώστε να σας διασφαλίζουν. Προσπαθούμε, λοιπόν, να έρθουμε σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση και μέχρι στιγμής τα καταφέρνουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα