Σενάρια τρόμου στην Ουκρανική κρίση

Η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να …προκαλέσει ένα πυρηνικό ατύχημα; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Στην Ουκρανία, αυτή τη στιγμή, λειτουργούν τέσσερα πυρηνικά εργοστάσια με 15 αντιδραστήρες. Όλοι οι αντιδραστήρες κατασκευάστηκαν την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης και είναι παρόμοιοι με τον αντιδραστήρα στον οποίο προκλήθηκε το τραγικό δυστύχημα το 1986 στο Τσέρνομπιλ. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ουκρανία βρίσκεται στην πόλη Σαπορόσγιε, μόλις 200 χιλιόμετρα από την πόλη Ντονιέσκ. Δεν είναι όμως μόνο η κακή κατάσταση των πυρηνικών αντιδραστήρων

από τεχνικής άποψης που ανησυχεί τους ειδικούς. Εκφράζονται φόβοι ότι κάποια στιγμή τα πυρηνικά εργοστάσια θα μπουν στο παιχνίδι της αντιπαράθεσης

Η ουκρανική ηγεσία έχει παραδεχθεί ήδη ότι δεν είναι σε θέση να προστατέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της και από τις 2 Μαρτίου η Βουλή της χώρας ζήτησε διεθνή βοήθεια για τη φύλαξη των πυρηνικών της σταθμών. Το τελευταίο που θα ήθελε η Δύση, είναι ένα νέο Τσερνομπίλ. Γι’ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες , για την προστασία των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων έχει ήδη μεταβεί στη χώρα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του ΝΑΤΟ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον περασμένο Απρίλιο , στην Ουκρανία βρίσκεται μια μικρή ομάδα ειδικών για να παράσχει συμβουλές σχετικά με την ασφάλεια των πυρηνικών εργοστασίων.

Επίσης, ευρωπαϊκοί οργανισμοί έχουν διαθέσει σημαντικούς πόρους για την προστασία τους. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ατομικών Ερευνών έδωσε στην ουκρανική εταιρία Energoatom (διαχειριστή και των 4 ουκρανικών πυρηνικών σταθμών) πίστωση 300 εκατ. δολαρίων, ενώ το ίδιο ποσό διέθεσε και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης να αγοράζει πυρηνικό καύσιμο, από την αμερικανική εταιρία Westinghouse. Για τους Αμερικάνους το συμβόλαιο έχει μεγάλη σημασία. Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Westinghouse, Μάικ Κερστ, «το συμβόλαιο αυτό θα ισοδυναμεί με το 5%-10% των καυσίμων που προμηθεύουμε στην Ευρώπη, ενώ όταν θα αρχίσει ο εφοδιασμός και των 15 αντιδραστήρων , ο συντελεστής αυτός μπορεί να φτάσει και το 20-25% των ευρωπαϊκών μας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».

Η ρωσική πλευρά από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι πως το αμερικανικό καύσιμο, απλά δεν κάνει για τους ουκρανικούς αντιδραστήρες. Προβάλλει μάλιστα το επιχείρημα ότι η Ουκρανία έχει ήδη επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει αυτό το καύσιμο το διάστημα 2012-2013 και οι δοκιμές, παραλίγο να καταλήξουν σε καταστροφή. Εξίσου σημαντικό είναι το πρόβλημα της απουσίας συμβατότητας των αμερικανικών συσκευών που προορίζονται για τη λήψη θερμικής ενέργειας στον πυρηνικό αντιδραστήρα μέσω ελεγχόμενης πυρηνικής αντίδρασης, με τους πυρηνικούς σταθμούς σοβιετικού σχεδιασμού. Μάλιστα , ισχυρίζονται ότι , ανάλογα προβλήματα ασυμβατότητας είχαν αντιμετωπίσει και άλλες χώρες που αγόρασαν αμερικανικό καύσιμο, δηλαδή η Σλοβενία, η Τσεχία και η Φιλανδία.

Τέλος υπάρχει και ένα θέμα με την αποθήκευση των καυσίμων που καταναλώνονται. Το καταναλωμένο αμερικανικό καύσιμο πρέπει κάπου να φυλάσσεται (οι ΗΠΑ αρνούνται να επιστρέφει στο έδαφός τους), γι’ αυτό η αμερικανική εταιρία Holtec International θα ξεκινήσει την κατασκευή ενός κεντρικού χώρου αποθήκευσης χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου κοντά στο Κίεβο.

The post Σενάρια τρόμου στην Ουκρανική κρίση appeared first on Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα