Σιβηρία: Αρχαίο ιό ανακάλυψαν οι επιστήμονες και θέλουν να τον επαναφέρουν στο εργαστήριο

Έναν άγνωστο αρχαίο ιό γιγάντιων διαστάσεων ανακάλυψαν οι επιστήμονες στους «αιώνιους» πάγους της Σιβηρίας, τον οποίο θα εξετάσουν στο εργαστήριο τους με στόχο να τον επαναφέρουν και πάλι στη ζωή, με ιδιαίτερη προσοχή βέβαια καθώς κανένας δεν ξέρει τι μπορεί να προκαλέσει ένας τέτοιος ιός στα ζώα του σήμερα αλλά και στον άνθρωπο.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζαν-Μισέλ Κλαβερί του Πανεπιστημίου Αιξ-Μασσαλίας και του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, έκαναν

τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και σε αυτήν ανέφεραν ότι ο ιός «Mollivirus sibericus», όπως ονομάστηκε, βρέθηκε κατεψυγμένος στην περιοχή της Κολίμα στη βορειοανατολική Ρωσία, εκεί όπου κάποτε υπήρχε ένα μεγάλο στρατόπεδο κράτησης ανεπιθύμητων (γκουλάγκ), επί Σοβιετικής Ένωσης.

Η επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ιός είναι ηλικίας περίπου 30.000 ετών. ενώ όσον αφορά το μήκος του φθάνει τα 0,6 μικρόμετρα, μέγεθος πολύ μεγάλο για τα δεδομένα των ιών, καθώς όταν ξεπερνά το μισό μικρόμετρο (χιλιοστό του χιλιοστού), τότε θεωρείται γιγάντιος. Ο συγκεκριμένος ιός είναι ο τέταρτος που ανακαλύπτεται στους υποαρκτικούς πάγους της Σιβηρίας, οι οποίοι λιώνουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Πάντως ο Κλαβερί έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συγκεκριμένες περιοχές και τα προβλήματα που μπορεί να κρύβουν, ενόψει της σχεδιαζόμενης αξιοποίησης του ορυκτού και άλλου πλούτου τους και αυτό γιατί είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν ξεχασμένοι παθογόνοι μικροοργανισμοί οι οποίοι να αναβιώσουν ανεξέλεγκτα και να απειλήσουν την ανθρωπότητα:«Αν δεν είμαστε προσεκτικοί και εκβιομηχανίσουμε αυτές τις περιοχές χωρίς τις κατάλληλες προφυλάξεις, τότε ρισκάρουμε να ξυπνήσουμε μια μέρα ιούς όπως της ευλογιάς, που νομίζαμε ότι είχε εκριζωθεί», ήταν τα λόγια του.

Όπως αναφέρεται στη δημοσίευση οι Γάλλοι επιστήμονες θα προχωρήσουν σε ελεγχόμενη αναβίωση του ιού, βάζοντάς τον μαζί με μονοκύτταρες αμοιβάδες, ώστε να ελέγξουν τον βαθμό επικινδυνότητας του. Οι ίδιοι ερευνητές είχαν ανακαλύψει, επίσης στη Σιβηρία, πριν από 12 χρόνια, τον γιγάντιο ιό Pithovirus sibericum και τον είχαν «ξυπνήσει» στο εργαστήριό τους.

Αντίθετα με τους περισσότερους ιούς που κυκλοφορούν σήμερα και προς μεγάλη έκπληξη των επιστημόνων, οι αρχαίοι ιοί που χρονολογούνται από την τελευταία εποχή των πάγων, είναι όχι μόνο μεγαλύτεροι, αλλά και πιο πολύπλοκοι γενετικά. Ο Mollivirus έχει πάνω από 500 γονίδια, ενώ ένας άλλος, ο Pandoravirus, που είχε ανακαλυφθεί το 2003, έχει 2.500. Συγκριτικά, ο σύγχρονος ιός της γρίπης Α έχει μόνο οκτώ γονίδια.

Πηγή: skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα