Σπείρα πορτοφολάδων: Εξάρθρωση πολυμελούς κυκλώματος κλοπών

Πολυμελής σπείρα πορτοφολάδων, ακολουθώντας συγκεκριμένους «ενδυματολογικούς κανόνες»-μπουφάν στα χέρια, εφημερίδες, χαρτιά για να καλύπτονται οι κινήσεις των χεριών την ώρα των κλοπών, είχε εξελιχθεί σε μόνιμο πονοκέφαλο για τους επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Με οργανωμένο σχέδιο και Αλβανούς υπηκόους οργανωτές, χτυπούσαν επί πέντε μήνες, σε ώρες συνωστισμού, σε αστικά λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ΗΣΑΠ,

Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων Κηφισού, Σιδηροδρομικό Σταθμό Λαρίσης καθώς στις στάσεις.

γράφει ο Πέτρος Καρσιώτης

Συνελήφθησαν με  συντονισμένη επιχείρηση και τη συνδρομή αστυνομικών των Υποδιευθύνσεων Δίωξης Ναρκωτικών και Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, τριάντα 30 αλλοδαποί, μέλη της οργάνωσης. Συγκατηγορούμενοι των ανωτέρω, για τα ίδια αδικήματα, τυγχάνουν εννέα επιπλέον αλλοδαποί. Οι περισσότεροι όπως προαναφέρθηκε είναι Αλβανοί υπήκοοι, αλλά στις «ομάδες κρούσης» είχαν εισχωρήσει και άτομα από Πακιστάν και Ρουμανία.

Δρούσαν από τον Οκτώβριο

Όπως εξακριβώθηκε από την προανακριτική έρευνα», αναφέρει η Αστυνομία οι κατηγορούμενοι από τις αρχές Οκτωβρίου του έτους 2021, είχαν συγκροτήσει ιεραρχικά δομημένη εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση, διακριτούς ρόλους, επιμερισμένοι σε υποομάδες και με σκοπό την διάπραξη κλοπών επί καθημερινής βάσεως σε βάρος επιβατών εντός Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης αποφάσιζαν για τη σύνθεση των μελών της «ομάδας κρούσης», που θα αναλάμβανε δράση, ανά ημέρα, και επέλεγαν τα υποψήφια θύματά τους, ανάλογα με τον βαθμό ευκολίας της κλοπής.

«Έκαστη «υποομάδα κρούσης» αναφέρει η Αστυνομία «δραστηριοποιούταν σε διαφορετικά δρομολόγια των Μ.Μ.Μ. στα οποία υπήρχε ο μεγαλύτερος συνωστισμός επιβατών κατά τις ώρες αιχμής, δημιουργώντας παράλληλα τεχνητό συνωστισμό, με σκοπό να αφαιρούν πορτοφόλια και αντικείμενα από τα υποψήφια θύματα τους. Επιπλέον, πραγματοποιούσαν συνεχόμενες εναλλαγές των δρομολογίων μεταξύ των υποομάδων, προκειμένου να μην γίνει αντιληπτή από τις αστυνομικές Αρχές η δράση τους καθώς και η φυσική τους παρουσία.

Οι «ενδυματολογικοί κανόνες»

Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένους ενδυματολογικούς κανόνες ώστε να προσαρμόζονται στις συνθήκες και το περιβάλλον και κρατούσαν στα χέρια τους μπουφάν και άλλα αντικείμενα (εφημερίδες, χαρτιά κ.τ.λ.), προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις των χεριών τους, κατά την πραγματοποίηση των κλοπών». Δεν στέκονταν μόνο σ’ αυτά. «Επίσης», συνεχίζει η Αστυνομία «προέβαιναν σε κατόπτευση του χώρου, επέλεγαν να παραμένουν αθέατοι σε «τυφλά» σημεία, που δεν καλύπτονται από κάμερες ασφαλείας, λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης και κατά τις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένες κωδικές εκφράσεις.

Μετά τις κλοπές, μοίραζαν μεταξύ τους τα χρηματικά ποσά, διαθέτοντας παράλληλα τα κλοπιμαία σε κλεπταποδόχους». Από την μέχρι στιγμής έρευνα, εξιχνιάσθηκαν ογδόντα μία  κλοπές, σε βάρος επιβατών εντός των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς καθώς σε στάσεις αυτών, με το οικονομικό όφελος να υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ. Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 20 οικίες των μελών της οργάνωσης, καθώς και σε δύο καταστήματα των κλεπταποδόχων, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν : 10 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 83 κινητά τηλέφωνα, 14 ηλεκτρονικές συσκευές (ταμπλέτες), 11 ρολόγια χειρός, 5 πορτοφόλια, 3 τσάντες, πλήθος από γυναικεία βραχιόλια 3.070 ευρώ, 5 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, 2 μοτοσυκλέτες, πλήθος εξαρτημάτων κινητών τηλεφώνων, τάμπλετ και φορητών υπολογιστών, 308 πακέτα τηλεφωνικών συνδέσεων, 4 κάμερες κλειστού κυκλώματος καταγραφής, μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, πλήθος εγγράφων, ιδιόχειρων σημειώσεων, καρτών για τα Μ.Μ.Μ. και αποδείξεων συναλλαγών χρηματικών ποσών. Επιπρόσθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της οργάνωσης έχει συλληφθεί και κατά το παρελθόν για τα ίδια και έτερα αδικήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα