Στ. Κασιμάτης: «Δημιουργούμε δράσεις και δομές»

στη Σέβη Σαλαγιάννη (salagianni@attikipress.gr)

Μετρώντας ήδη δύο θητείες στη θέση του δημάρχου Κορυδαλλού, ο Σταύρος Κασιμάτης επαναδιεκδικεί στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές την ψήφο των δημοτών της περιοχής. Η «Αττική freepress» επικοινώνησε μαζί του, προκειμένου να καταγράψει τη θέση του γύρω από μια σειρά ζητημάτων που άπτονται της κοινωνίας, καθώς και του δήμου Κορυδαλλού.

Ο απερχόμενος δήμαρχος, ο οποίος με τον συνδυασμό «Πολίτες Για Τον Κορυδαλλό» θα προσπαθήσει

για τρίτη φορά να λάβει το «χρίσμα» των δημοτών του, μίλησε για τις φυλακές Κορυδαλλού, το νέο δημαρχείο και τον ρόλο των δημοτικών αρχών σε μια περίοδο που ο πολίτης δοκιμάζεται καθημερινά.

ΕΡ: Γιατί ζητάτε να σας εμπιστευτούν ξανά οι Κορυδαλλιώτες;

AΠ: Η απάντηση είναι πολύ ξεκάθαρη: γιατί ποτέ στην πόλη μας δεν έγιναν τόσα πολλά σε τόσο μικρό διάστημα! Αυτό σημαίνει αξιοπιστία, ικανότητα, σοβαρότητα, όραμα, που φέρνουν αποτέλεσμα. Σε μόλις εφτά χρόνια, από τα οποία τα μισά είναι τα χρόνια της βαθιάς κρίσης που βιώνει η χώρα, δημιουργήσαμε όσα έλειπαν από την πόλη επί δεκαετίες. Μεγάλα έργα υποδομής που έλειπαν από τον Κορυδαλλό και σήμερα τα απολαμβάνουν οι πολίτες. Ταυτόχρονα, στηρίξαμε τους συμπολίτες μας που πλήττονται από την κρίση, αυτούς που βρέθηκαν ανασφάλιστοι, όσους είδαν το εισόδημα τους να συρρικνώνεται και έβρισκαν πάντα ανοιχτή την πόρτα του δήμου για την αντιμετώπιση μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων.

ΕΡ: Εάν σας καλούσαμε να κάνετε έναν απολογισμό της θητείας σας, ποια έργα θα ιεραρχούσατε ως τα πιο σημαντικά;

Δεν θα μιλήσω για έργα-ορόσημο, γιατί και τα έργα που έχουν υλοποιηθεί και αυτά που εξελίσσονται είναι πολλά και αφορούν τη ζωή των πολιτών σε όλους τους τομείς και σε όλες τις περιοχές. Το δημαρχείο είναι το μεγαλύτερο έως σήμερα έργο του δήμου, όχι μόνο σε αξία, αλλά κυρίως για την υπεραξία που δίνει στην πόλη, για την καθημερινότητα, για τον συμβολισμό του.

Για τα υπόλοιπα έργα, τελείως επιγραμματικά θα σας αναφέρω: ο νέος ιδιόκτητος Βρεφονηπιακός Σταθμός στο πρώην παρκινγκ Χειμάρρας και Πλαταιών δυναμικότητας 125 παιδιών με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Η ανάπλαση της Δημητρακοπούλου από Διαμαντίδη έως Γεννηματά και των κάθετων δρόμων ως την Ταξιαρχών, στο τμήμα έως την Γρ. Λαμπράκη. Το 2ο Κλειστό Γυμναστήριο στον Άνω Κορυδαλλό στην έκταση της οδού Σταματοπούλου. Ανάπλαση της πλατείας Μέμου, ένα τεράστιο έργο που αλλάζει την όψη και τη λειτουργία της μεγαλύτερης πλατείας της πόλης. Στον χώρο της παιδείας η κατασκευή του 8ου και του 21ου Νηπιαγωγείου, της νέας πτέρυγας του 9ου Δημοτικού, της νέας πτέρυγας του 6ου- 8ου Δημοτικού, το Ειδικό Σχολείο στην οδό Σταματοπούλου, που το διεκδικούμε πάνω από δέκα χρόνια. Η ανακατασκευή της οδού Ποταμού, ένα σημαντικότατο έργο για τους κατοίκους του Άνω Κορυδαλλού και του Σχιστού, αλλά και όλους τους διερχόμενους οδηγούς. Και φυσικά οι παρεμβάσεις και τα συνοδευτικά έργα στην πλατεία Ελευθερίας, ενόψει της κατασκευής του μετρό.

ΕΡ: Πώς θεωρείτε ότι τα έργα αυτά μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση «πρακτικών» προβλημάτων των κατοίκων του Κορυδαλλού, όπως η φτώχεια και η ανεργία;

Είναι έργα υποδομής που λύνουν προβλήματα, καλύπτουν πραγματικές ανάγκες, κάνουν καλύτερη τη ζωή όλων των πολιτών, χωρίς διαχωρισμούς. Είναι ταυτόχρονα έργα αναπτυξιακά. Δημιουργούν δηλαδή καλύτερες συνθήκες για το σήμερα και το αύριο της πόλης. Γιατί όταν μια πόλη αναβαθμίζεται, γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών για τις υπάρχουσες επιχειρήσεις και προσέλκυσης νέων επενδύσεων. Έτσι στηρίζεται η τοπική επιχειρηματικότητα και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Οι συνθήκες έντονης οικονομικής κρίσης που βιώνουμε όλοι μας, έχουν εξοντώσει τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας. Υπερασπιστήκαμε στη πράξη τον κοινωνικό ρόλο της αυτοδιοίκησης. Εξαντλήσαμε και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα αξιοποίησης προγραμμάτων, κάθε ευρώ από το δημοτικό ταμείο, κινητοποιήσαμε τις δυνάμεις αλληλεγγύης της πόλης μας, ώστε να δημιουργήσουμε δράσεις και δομές που θα στηρίξουν σταθερά, με ευαισθησία, με διακριτικότητα και σεβασμό όσους πλήττονται.

ΕΡ: Ποια είναι η θέση σας για το θέμα των φυλακών Κορυδαλλού;

Η απομάκρυνση του συνόλου των φυλακών, του ψυχιατρείου και του νοσοκομείου αποτελεί διαχρονικό αίτημα του κορυδαλλιώτικου λαού και αγωνιζόμαστε γι’ αυτό χωρίς υπαναχωρήσεις. Αποτέλεσμα τω σταθερών και επίμονων προσπαθειών μας είναι η κατεδάφιση του μεγαλύτερου μέρους των γυναικείων φυλακών και η παραχώρηση της έκτασης 10 στρεμμάτων στον δήμο Κορυδαλλού. Δεν είμαι ικανοποιημένος από την καθυστέρηση στην κατεδάφιση της δεύτερης πτέρυγας και της μεταφοράς των υποδίκων.

Πριν από λίγες μέρες είχα τη δέσμευση του Υπουργού Δικαιοσύνης ότι τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει και θα μπορέσουμε να κατεδαφίσουμε και την εξωτερική μάντρα. Ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε για την ψήφιση του νέου χωροταξικού σχεδιασμού σωφρονιστικών καταστημάτων. Ήδη, στο νέο Ρυθμιστικό της Αθήνας προβλέπεται η απομάκρυνση των φυλακών σε άλλες περιοχές της Αττικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα