Στην «κορυφή» της διαπραγμάτευσης η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Ως επείγον χαρακτηρίζεται από όλες τις πλευρές το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, με δεδομένο ότι πρέπει να γίνει έως το τέλος του έτους για να μην υπάρξει bail-in στις καταθέσεις των πολιτών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την εν εξελίξει διαδικασία των stress tests, μόνο από τη φάση του ελέγχου των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών προκύπτουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες της τάξεως των

9-10 δισ. ευρώ. Με βάση το βασικό σενάριο προσομοίωσης των stress tests, οι κεφαλαιακές ανάγκες προσεγγίζουν τα 13 δισ. ευρώ, ενώ με βάση το δυσμενές ο πήχης ανεβαίνει στα 17 δισ. ευρώ.

Ο SSM προτίθεται να περάσει στο αποτέλεσμα των AQRs την αυστηρή παράμετρο που έχει υπολογίσει στο adverse σενάριο των stress tests σχετικά με την απομείωση της αξίας των collaterals που έχουν οι τράπεζες για τα δάνειά τους. Η συγκεκριμένη αυστηρή παραδοχή για το ύψος της απομείωσης της αξίας στα ενέχυρα των δανείων έχει ως αποτέλεσμα η κάθε τράπεζα να επιβαρύνεται με πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες 2-2,5 δισ. ευρώ.

Πάντως, το γεγονός ότι ο SSM επιδιώκει να αυξήσεις τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών μέσω του ανωτέρω χειρισμού είναι ενδεικτικό της σκληρής στάσης, που οι εποπτικές αρχές είναι αποφασισμένες να τηρήσουν μέχρι τέλους, έστω και αν με αυτό τον τρόπο καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η συγκέντρωση νέων κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές.

Οι υφιστάμενοι ιδιώτες μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών θεωρούν ανεκτή μία συνολική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι 10 δισ. ευρώ, χαρακτηρίζοντας «εχθρική» κάθε υψηλότερη ανακεφαλαιοποίηση. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές,οι τράπεζες πρόκειται να λάβουν την εικόνα για το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών τους στα μέσα Οκτωβρίου και θα ακολουθήσει ένα διάστημα περίπου δύο εβδομάδων ενστάσεων και διαπραγμάτευσης με τον SSM πριν το τελικό ύψος της ανακεφαλαιοποίησης ανακοινωθεί μαζί με τα αποτελέσματα των stress tests.

Έτσι, το διάστημα των επόμενων τριών εβδομάδων μέχρι την ουσιαστική διαμόρφωση του ύψους των νέων κεφαλαιακών αναγκών θα είναι ιδιαίτερα έντονο τόσο για τους ιδιώτες μετόχους, αφού είναι η τελευταία τους ευκαιρία να κάμψουν τις αντιστάσεις του SSM πετυχαίνοντας ευνοϊκή μεταχείριση, όσο και για τους τραπεζίτες που καλούνται να πουλήσουν και σε νέους επενδυτές το story των ελληνικών τραπεζών, αντλώντας νέα κεφάλαια.

Keywords
Τυχαία Θέματα