Στο τέλος του 2015 έτοιμο το μουσείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας πέντε ωρών, επτά θεματικές ενότητες, 304 αντικείμενα που θα λειτουργήσουν ως αφετηρία για να ξεδιπλωθούν πτυχές του ελληνιστικού κόσμου και 3.500 κείμενα συνθέτουν το υλικό του ψηφιακού μουσείου, που θα διατρέχει τους αιώνες, από τις απαρχές της Μακεδονίας μέχρι τις σύγχρονες αναφορές στον Μ. Αλέξανδρο. Επίσης, το εικονικό μουσείο θα έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως χώρος συζήτησης επιστημόνων που ασχολούνται με την ελληνιστική εποχή.
Τα παραπάνω ανέφερε η αρχαιολόγος και εμπνεύστρια του εγχειρήματος, Αγγελική Κοτταρίδη. Η κ. Κοτταρίδη βρέθηκε χθες το βράδυ
Εκτός από το εικονικό μουσείο, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας αναφέρθηκε και στο όραμα του Πολυκεντρικού Μουσείου Αιγών, το κτίριο του οποίου θα ολοκληρωθεί φέτος, όπως είπε. «Η ιδέα μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα μουσείο ανοιχτό που συνομιλεί με τους επισκέπτες και αγκαλιάζει όλη την περιοχή. Δημιουργούμε «αίθουσες» διάσπαρτες στο χώρο, ένα τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο 500 στρεμμάτων με όλο το νεκροταφείο των τύμβων. Φυτέψαμε εκεί ήδη 3.000 δέντρα και ξαναφτιάχνουμε το αρχαίο περιβάλλον. Εκεί έχουμε εγκρίνει και μέσα από το ΚΑΣ την ιδέα του ζωντανού εκθέματος, δηλαδή ανασκαφή που θα γίνεται από ειδικευμένο προσωπικό και θα απευθύνεται σε επισκέπτες που θέλουν να την παρακολουθήσουν ως γεγονός. Στο δε νέο μουσειακό κτίριο που χτίζεται έχουμε προβλέψει να μην υπάρχει μόνιμη έκθεση. Πέραν των δύο αιθρίων, που θα αφορούν στο ανάκτορο και σε γλυπτά, ο υπόλοιπος χώρος θα έχει διαρκώς εναλλασσόμενες εκθέσεις. Επίσης, θέλουμε να λειτουργήσει και ένα κέντρο μελέτης της ελληνιστικής οικουμένης» εξήγησε.
Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείψει και ο σχολιασμός της επικαιρότητας, με την ανασκαφή της Αμφίπολης να τίθεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δύο συνομιλητριών. Η κ. Κοτταρίδη εκτίμησε ότι ο τύμβος περιλαμβάνει περισσότερες από μία φάσεις, ενώ τοποθέτησε χρονικά τα ευρήματα στις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ. λέγοντας ότι «η αίσθησή μου είναι ότι χρονολογείται 100-150 χρόνια αργότερα από την περίοδο που τοποθετούν το εύρημα, ίσως στις αρχές του 2ου αιώνα. Οι καρυάτιδες δεν πιστεύω ότι χρονολογούνται στον 4ο αιώνα».
Επίσης, άσκησε κριτική στην ομάδα της ανασκαφής, που έκανε, όπως είπε, «την υπόθεση δεδομένο». «Η περίπτωση της Αμφίπολης μας έδειξε κοινωνιολογικά κάποια όρια και τι συμβαίνει όταν κάνεις την υπόθεση δεδομένο, διότι η υπόθεση ότι εκεί βρίσκεται η οικογένεια του Αλεξάνδρου μπορεί να είναι εντυπωσιακή για τον πολύ κόσμο, αλλά για να το πεις αυτό θα πρέπει να έχεις πολύ ισχυρά στοιχεία. Όταν το κάνεις και δεν το στηρίζεις, έχεις πρόβλημα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αν εγώ λέω ότι αυτός ο τύμβος είναι ο μεγαλύτερος που υπάρχει και δεν είναι καν τύμβος, αλλά ένας φυσικός λόφος, τότε μάλλον έχω πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχω τη δυνατότητα να ξεχωρίσω τι εύχομαι από την πραγματικότητα. Όταν βρίσκω μια μεγάλη τρύπα στον τάφο, ξέρω ότι είναι συλημένος ή τουλάχιστον είναι 95% οι πιθανότητες να είναι συλημένος. Αν για τέσσερις μήνες λέω στους δημοσιογράφους ότι είναι ασύλητος και είναι συλημένος, τότε έχω πρόβλημα εγώ. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι λέει η πολιτική ηγεσία, εγώ ως επιστήμονας έχω πρόβλημα».
Η ίδια έκανε λόγο και για «κατάχρηση των Μέσων Ενημέρωσης. Οι περισσότερες πληροφορίες έρχονταν από αμφισβητούμενες πηγές. Είδα στην τηλεόραση κάτι τύπους, όπως η Ντόροθι Κινγκ, που δεν υπάρχουν επιστημονικά, είναι παγκοσμίως άγνωστοι».
Εξάλλου, η κ. Κοτταρίδη απέκλεισε την πιθανότητα να έχει ταφεί στην Αμφίπολη ο Μέγας Αλέξανδρος: «Αν κάτι ξέρουμε είναι ότι εκεί δεν είναι ο Μέγας Αλέξανδρος. Όταν το έγραψα αυτό, πολλοί μου είπαν ότι αυτό τους στεναχωρεί, γιατί θα ήθελαν να είναι εκεί. Εγώ δεν θέλω να βρω νεκρό τον Αλέξανδρο, δεν με ενδιαφέρει να βρω θαμμένα κόκαλα και δεν πιστεύω ότι θα τα βρω. Εγώ προτιμώ να αναζητώ τη ζωντανή του μνήμη» υπογράμμισε.
Τέλος, στην ομιλία της η κ. Κοτταρίδη περιέγραψε και την παγκοσμιοποίηση που εφάρμοσε ο Μ. Αλέξανδρος, μια παγκοσμιοποίηση, ωστόσο «διαφορετική από τη σημερινή», καθώς «ο Αλέξανδρος ονειρεύτηκε ένα κόσμο χωρίς εθνικά σύνορα, αλλά με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες των ανθρώπων. Η συγκολλητική ουσία ήταν η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός, αλλά η ταυτότητα ήταν μια ταυτότητα επιλογής, όχι αναγκαστική».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βόμβα με συνεργασία Σύριζα - ΝΔ!
- Τι είπε ο Νικόλας που έπαιξε μπάλα με τον Σαμαρά στον πατέρα του όταν γύρισε σπίτι
- Τα ανέκδοτα Τσίπρα μετά τη βλάβη στο αεροσκάφος του
- Η τραγωδία και το θαύμα μιας οικογένειας
- Συγκλονίζει η κόρη του Βαρδή: «πάρε με μαζί σου»
- Κουφοντίνας: Ο Ξηρός τα έκανε μούσκεμα
- Ελλάδα: Τρεις δημοσκοπήσεις μία εβδομάδα πριν τις κάλπες
- Έκλεισε η σήραγγα της Μάγχης
- «Σφήνα» ΠΑΟΚ για Νέτο;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Πρόβλημα στην πτήση που μετέφερε τον Τσίπρα στα Ιωάννινα
- Στο τέλος του 2015 έτοιμο το μουσείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου
- Κατάργηση τεκμηρίων, μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 7% και φόρο στις επιχειρήσεις στο 15%, υπόσχεται τώρα ο Σαμαράς
- Σου φαίνεται για μία απλή ντουλάπα;;; Κάνε κλικ για να δεις τι πραγματικά κρύβει!
- Άτομο του κοινού ποινικού Δικαίου «έδωσε» τον Ξηρό
- Λαδένια (σαν Κιμώλου) με λαχανικά και φέτα
- «Με δύναμη από την Κηφισιά»
- Λαφαγέτ και Πέτγουεϊ στο νοσοκομείο για μαγνητική
- Facebook και Twitter απαλλάσσουν τις γυναίκες από το άγχος
- Ψηφίζει Κουβέλη ο Μπουτάρης

- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Στο τέλος του 2015 έτοιμο το μουσείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου
- Τα μυθολογικά πλάσματα στην Αρχαία Ελλάδα
- Γνωρίστε το νέο VW Polo TDI Bluemotion
- Λαδένια (σαν Κιμώλου) με λαχανικά και φέτα
- Κατάργηση τεκμηρίων, μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 7% και φόρο στις επιχειρήσεις στο 15%, υπόσχεται τώρα ο Σαμαράς
- Έντα Γκάμπλερ», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου
- «Με δύναμη από την Κηφισιά»
- Κουφοντίνας για Ξηρό: Τα έκανε μούσκεμα σε όλα τα επίπεδα
- Γενετικές μεταλλάξεις που έβγαλαν… υπεράνθρωπους!
- Έξι λόγοι για να τρώτε περισσότερα φασόλια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μπακογιάννη: Η κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία είναι γεγονός
- "Θα πάτε στην κόλαση". Βίαιες διαδηλώσεις από Μουσουλμάνους κατά των σκιτσογράφων της Charlie Hebdo
- Μαθήματα ευτυχίας από 6 επιφανείς προσωπικότητες
- Τιμήθηκε στην Ελλάδα ο Κύπριος Ιστορικός Θεοφάνης Σταύρου
- Συναγερμός σε Γαλλία-Βρετανία: Kαπνός στη σήραγγα της Μάγχης- Διακόπηκαν τα δρομολόγια [εικόνες]
- Eμμένει στην απόφαση του για παραίτηση από την ηγεσία της ΕΔΕΚ ο Ομήρου
- ΣΥΡΙΖΑ: Θέλουμε αστυνομία στο πλευρό του πολίτη και όχι απέναντί του
- Διακοπή δρομολογίων στην σήραγγα της Μάγχης λόγω καπνού
- Έτσι διασκεδάζουν τα πλουσιοκόριτσα του Ιράν
- Στην ΚNAUF τα λατομεία γύψου της Κατούνας