Στόχοι και προσδοκίες

Παρατηρώντας τις κινήσεις των πολιτικών αρχηγών, αλλά και τις δηλώσεις τους, είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς ότι διανύουμε ήδη τις πρώτες εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου για τις επικείμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου. Και μπορεί η προεκλογική περίοδος να μην έχει ξεκινήσει επίσημα, ωστόσο και τα επιτελεία των κομμάτων, αλλά και οι δυνάμει υποψήφιοι ευρωβουλευτές κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς. Οι επιδιώξεις και οι στόχοι των κομμάτων είναι επίσης προφανείς λίγους μήνες πριν την τελική αναμέτρηση.

Του
Γιάννη Ντσούνου

Και μπορεί πολλοί να χαρακτηρίζουν τις ευρωεκλογές «πιο χαλαρές» από τις βουλευτικές εκλογές, ωστόσο και πολιτικά συμπεράσματα εξάγονται από αυτές και εξελίξεις μπορούν να επιφέρουν τόσο στο σύνολο του πολιτικού σκηνικού που έχει διαμορφωθεί στην χώρα, όσο και στο εσωτερικό των κομμάτων.

Ο στόχος της ΝΔ

Βασικός στόχος για τη ΝΔ και σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση είναι να πιστοποιήσει για μια ακόμη φορά την πολιτική της ισχύ έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, διατηρώντας όχι μόνο τα ποσοστά που πήρε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, αλλά και τη μεγάλη διαφορά σε ποσοστιαίες μονάδες που έχει από το δεύτερο και το τρίτο κόμμα. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική που θα ξεδιπλωθεί τις επόμενες εβδομάδες και θα κορυφωθεί βέβαια λίγο πριν τις κάλπες του Ιουνίου.

Βασικό χαρακτηριστικό αυτής της στρατηγικής είναι η επικοινωνία του κυβερνητικού και μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης και η τήρηση του προγράμματος που είχε υποσχεθεί η ΝΔ στους πολίτες στις βουλευτικές εκλογές. Οι αλλαγές στην Υγεία, την Παιδεία, την ασφάλεια των πολιτών, οι αλλαγές στην εργασία, οι αυξήσεις σε κατώτατο μισθό και οι παρεμβάσεις στην φορολογία θα αποτελέσουν για μια ακόμη φορά την αιχμή του δόρατος των προεκλογικών ομιλιών του πρωθυπουργού, αλλά και των στελεχών της ΝΔ.

Τα μέτωπα της κυβέρνησης

Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση επιθυμεί μέχρι την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, οπότε και θα παρουσιάσει και το εκλογικό διακύβευμα αυτών των εκλογών, να έχει κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα που έχουν προκύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αρχικά το μέτωπο των αγροτών, όπου έχει επιλεγεί ο δρόμος του διαλόγου και όχι της αντιπαράθεσης, το μέτωπο των φοιτητικών καταλήψεων και την ενδεχόμενη απώλεια μιας εξεταστικής περιόδου, το μέτωπο της ακρίβειας μέσω των ελέγχων και επιβολής προστίμων σε περιπτώσεις φαινομένων αισχροκέρδειας, αλλά και το μέτωπο της ακρίβειας, που παρά τις όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά.

Την ίδια ώρα στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμούν ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και παρά τις απώλειες που θα έχει η ΝΔ στην ψηφοφορία θα «κοπάσει» και η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και σε μερίδα της κοινωνίας, ενώ θα έχουν πέσει και οι τόνοι στην αντιπαράθεση με την Εκκλησία.

Η στοχοθεσία της αντιπολίτευσης

Σαφής όμως είναι η στόχευση και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πολλοί μεταφράζουν ως μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία τις ευρωεκλογές για να επανέλθουν στη δεύτερη θέση που έχει καταληφθεί από το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά και να μειώσουν τη διαφορά από την ΝΔ. Οι ίδιες εκτιμήσεις θεωρούν ότι ο προσυνεδριακός διάλογος, το συνέδριο, αλλά και οι θέσεις που θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις ευρωεκλογές μπορούν να τον καταστήσουν ξανά ικανό να αντιμετωπίσει τη ΝΔ εντός κι εκτός κοινοβουλίου.

Να ενισχύσει τα ποσοστά του επιθυμεί και το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα να εδραιωθεί και μέσω ενός εκλογικού και όχι δημοσκοπικού αποτελέσματος στη δεύτερη θέση, έχοντας και την μεγαλύτερη δυνατή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εάν ο στόχος αυτός επιτευχθεί, τότε το ΠΑΣΟΚ θα αποτελεί αφενός τον βασικό αντίπαλο της ΝΔ, αφετέρου θα έχει και τον πρώτο λόγο σε οποιαδήποτε συζήτηση ανοίξει μετά τις ευρωεκλογές για συνεργασίες και συγκλίσεις στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα