Συμβάσεις στην Royal Bank of Scotland στην Ελλάδα με… ρήτρα grexit

Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2015-2016, με ειδική ρήτρα σχετικά με σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, καθιερώνει η Royal Bank of Scotland στο υποκατάστημά της στην χώρα μας. Η σύμβαση αυτή υπογράφηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2015.

«Λόγω της κρίσιμης για την Ελλάδα οικονομικής συγκυρίας κατά την περίοδο υπογραφής της παρούσας

ΕΣΣΕ, τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν και συναποδέχονται ότι, στην ακραία περίπτωση εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, θα επαναδιαπραγματευθούν το άρθρο 2 της παρούσας (σ.σ αφορά τους μισθούς) εφόσον ζητηθεί τουλάχιστον από το ένα εξ αυτών», αναφέρεται στο επίμαχο άρθρο (άρθρο 8) της επιχειρησιακής σύμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση ήταν η μόνη στην ΕΕ που πραγματοποίησε σύσκεψη με θέμα την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από ευρώ, γεγονός που σχολιάστηκε από τα άλλα μέλη της Ένωσης που διαχώρισαν τη θέση τους.

Με αφορμή την ύπαρξη της ρήτρας, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση:

«Η τροπολογία A8-0027/28 που κατέθεσαν ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (της οποίας υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν ο κ. Τσίπρας και στην ευρωομάδα της οποίας ανήκουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) για τη «θέσπιση ενός προγράμματος στήριξης των χωρών των οποίων η συνέχιση της παραμονής στη ζώνη του ευρώ έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι βιώσιμη», γεννά πολλά ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει ο κ. Τσίπρας σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις των δήθεν σκληρών και αλλοπρόσαλλων διαπραγματεύσεων που κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η τροπολογία αυτή σε συνδυασμό με την αποκάλυψη του capital.gr ως προς την ύπαρξη «ειδικής ρήτρας για την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, στην Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2015 – 2016 μεταξύ των τραπεζοϋπαλλήλων και της διοίκησης της Royal Βank of Scotland» η οποία υπεγράφη στις 24/2/2015, εντείνει αυτά τα ερωτήματα.

Ποια είναι τελικά η πραγματική πεποίθηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πέρα από δηλώσεις και επιμέρους χειρισμούς; Ποιο είναι το αόρατο προς το παρόν «σχέδιο»;».

Keywords
Τυχαία Θέματα