Συνομιλίες για την Ουκρανία: “Συμφωνία για επιτάχυνση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων”

Ως ιδιαίτερα παραγωγικές χαρακτήρισε τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο πλευρές δεν περιορίστηκαν σε μια τυπική ανταλλαγή απόψεων, αλλά επέδειξαν ουσιαστική κατανόηση των θέσεών τους. «Έχω βάσιμους λόγους να πιστεύω ότι η Ουάσινγκτον αντιλαμβάνεται τη θέση μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τον ίδιο,

μια από τις πρώτες αποφάσεις που προέκυψαν από τις διαβουλεύσεις αφορά την επιτάχυνση της διαδικασίας τοποθέτησης πρέσβεων στις πρωτεύουσες των δύο χωρών, καθώς και την άρση περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στις διπλωματικές αποστολές, κυρίως κατά την προεδρία του Τζο Μπάιντεν.

Παράλληλα, ο Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι Μόσχα και Ουάσινγκτον θα προχωρήσουν άμεσα σε διαδικασίες για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών σχετικά με την Ουκρανία. «Αναμένουμε τον διορισμό των Αμερικανών εκπροσώπων, ώστε να ορίσουμε και εμείς τους δικούς μας διαπραγματευτές», σημείωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι επαφές θα αποκτήσουν πιο επίσημο χαρακτήρα το επόμενο διάστημα.

Νέα προσέγγιση στη ρωσοαμερικανική συνεργασία

Στο πλαίσιο των συζητήσεων, ο Λαβρόφ επανέλαβε βασικές θέσεις που είχαν εκφράσει προηγουμένως οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Μάρκο Ρούμπιο και Μάικ Γουόλτς, σχετικά με την ανάγκη αποκατάστασης ενός κλίματος συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Όπως επισήμανε, οι δύο χώρες συμφώνησαν να επανεξετάσουν θέματα γεωπολιτικής στρατηγικής και να άρουν εμπόδια που περιορίζουν τη μεταξύ τους οικονομική συνεργασία. Παράλληλα, τόνισε ότι υπήρξε σύμπνοια απόψεων στην ανάγκη διευθέτησης ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία των διπλωματικών αποστολών, προκειμένου να επιτραπεί μια πιο απρόσκοπτη διπλωματική επικοινωνία.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «αμοιβαία επιθυμία» να βρεθούν λύσεις, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στη σημασία της συνέχισης των συνομιλιών. «Με τον διορισμό των Αμερικανών διαπραγματευτών, θα ξεκινήσει μια πιο δομημένη διαδικασία τακτικών επαφών», σημείωσε.

«Κόκκινη γραμμή» για τη Ρωσία η παρουσία νατοϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία

Ιδιαίτερα κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Λαβρόφ όσον αφορά το ενδεχόμενο αποστολής νατοϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία, απορρίπτοντας οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη ως «εντελώς απαράδεκτη». «Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν ο πρώτος δυτικός ηγέτης που αναγνώρισε ότι η προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Είχε ξεκαθαρίσει ότι αν ήταν ο ίδιος πρόεδρος, αυτό δεν θα είχε συμβεί ποτέ», υποστήριξε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η Μόσχα θεωρεί πως κάθε στρατιωτική ανάπτυξη από χώρες του ΝΑΤΟ, είτε υπό τη σημαία της Συμμαχίας είτε μεμονωμένα από κράτη-μέλη, αποτελεί απειλή για την κυριαρχία της Ρωσίας και δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. «Η παρουσία δυτικών στρατευμάτων, ανεξάρτητα από το πώς θα παρουσιαστεί – είτε υπό ευρωπαϊκή σημαία είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσχημα – δεν αλλάζει τίποτα. Είναι μια κίνηση απολύτως μη αποδεκτή για τη Ρωσία», κατέληξε ο Λαβρόφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συνομιλίες, Ουκρανία, “Συμφωνία,synomilies, oukrania, “symfonia