Συζητήσεις επί συζητήσεων με την τρόικα

Μπαράζ συναντήσεων με την τρόικα έχουν από τις αρχές της εβδομάδος οι υπουργοί και το επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου μέχρι την Κυριακή να έχει επιτευχθεί μια συμφωνία, ώστε στο Eurogroup της Δευτέρας αμφότεροι να προσέλθουν έχοντας μια βάση συζήτησης του αναθεωρημένου Μνημονίου και κατ' επέκταση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο

θα έχει σήμερα (Τετάρτη) ακόμη μια συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα δοθεί το «ΟΚ» για τη δόση, ωστόσο η εκταμίευσή της θα γίνει τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων.

Τα υπό συζήτηση θέματα

Μεταξύ των θεμάτων που συζητούν διεξοδικά οι δύο πλευρές «φιγουράρει» στις πρώτες θέσεις η «μαύρη τρύπα» ύψους 1,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014 στον ΕΟΠΥΥ. Το ποσό αυτό μάλιστα έχει εξαιρετική σημασία, καθώς αποτελεί το κύριο μέρος του συνολικού δημοσιονομικού κενού (περίπου 2 δισ. ευρώ) για τη διετία αυτή.

Την ίδια στιγμή, οι δανειστές ζητούν την άμεση εφαρμογή του μέτρου της εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ από το 2014, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση το απέφυγε για το 2013.

Υπό συζήτηση όμως είναι και το εάν το 2014 ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων θα εισπράττεται από τη ΔΕΗ ΔΕΗ-5,52% ή από τις εφορίες (με την τρόικα να αμφισβητεί έως τώρα την αποτελεσματικότητα του εισπρακτικού μηχανισμού και το υπουργείο Οικονομικών να υποστηρίζει ότι είναι μεγαλύτερη η είσπραξη του ΦΑΠ).

Στο μέτωπο της φορολογίας εγκαταλείπεται το αίτημα της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% «Δεν είναι εύκολο με τέτοιο κενό», δηλώνουν από το υπουργείο Οικονομικών. Αντίθετα, εκτός απρόοπτου, αποφεύχθηκε η μείωση, από πέντε σε τέσσερις, των δόσεων για τον ειδικό φόρο στα ακίνητα φέτος, όπως αρχικά ζητούσε η τρόικα.

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον δημόσιο τομέα

Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας σχετικά με το θέμα των 4.000 απολύσεων, αλλά και την κινητικότητα 25.000 υπαλλήλων έως το τέλος του χρόνου θα έχει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολίασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «η κινητικότητα δεν είναι δεξαμενή απολύσεων, αλλά καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού», ενώ αναφέρθηκε σε ένα μεγάλο πρόβλημα κατανομής του προσωπικού στο Δημόσιο.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως οι απολύσεις δεν είναι αυτές που θα πετύχουν τη μείωση του δημοσίου, αντίθετα, «η μείωση θα επιτευχθεί πρωτίστως από τη σχέση συνταξιοδοτήσεων και ορίου προσλήψεων».

Για το ζήτημα των 4.000 απολύσεων από το Δημόσιο έως το τέλος του 2014, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους συμβασιούχους που έχουν παραμείνει στις θέσεις τους, πετυχαίνοντας de facto μονιμοποίηση, «κάνοντας κατάχρηση του θεσμού της προσωρινής προστασίας», μέσω προσωρινών διαταγών. Ο υπουργός προανήγγειλε πως θα υπάρξει ρύθμιση «που θα επαναφέρει την προσωρινή προστασία στη λογική ότι είναι προσωρινή και όχι μόνιμη», κάτι που σημαίνει, όπως ανέφερε, πως θα επιταχυνθεί η εκδίκαση των υποθέσεων αυτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα