Τα φάρμακα για τη χοληστερίνη θα αποτρέπουν την τύφλωση

Διπλό όφελος από τα φάρμακα κατά της χοληστερίνης, καθώς πέρα από τη νόσο αποτρέπουν μελλοντικά την τύφλωση από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας!

Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, η αύξηση του επιπέδου χοληστερίνης στον ανθρώπινο οργανισμό επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και διευκολύνει την εκφυλιστική πάθηση των ματιών. Ως εκ τούτου, τα ίδια φάρμακα θα μπορούσαν πιθανώς να ωφελήσουν όσους κινδυνεύουν από τύφλωση, ιδίως εάν είναι από 50 ετών και πάνω.

Τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια και

ανθρώπους από τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον - Σεν Λιούις, με επικεφαλής τον καθηγητή οφθαλμολογίας Ρατζέντρα Άπτε έδειξαν ότι τα ανοσοποιητικά κύτταρα γίνονται αυτοκαταστροφικά για το μάτι, όταν κατακλύζονται από αυξημένα λίπη, λόγω αύξησης της χοληστερόλης.

Τα αποτελέσματα αυτά, κάνουν τους επιστήμονες να είναι αισιόδοξοι ότι μελλοντικά ένα φάρμακο κατά της χοληστερόλης με τη μορφή σταγόνων στα μάτια θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι συχνότερη στην τρίτη ηλικία. Αρχίζει με τη «ξηρή» μορφή, κατά την οποία καταστρέφονται τα φωτο-ευαίσθητα κύτταρα του ματιού, όμως μπορεί να εξελιχτεί στην «υγρή» μορφή, η οποία δημιουργεί νέα αιμοφόρα αγγεία, προκαλεί αιμορραγία και τελικά είναι δυνατό να καταλήξει στην τύφλωση σε σύντομο χρόνο. Σύμφωνα με τον Ρατζέντρα Άπτε, «πρέπει να μελετηθεί κατά πόσο η απώλεια της όρασης λόγω εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί με σταγόνες που μειώνουν τη χοληστερόλη ή με άλλα φάρμακα που εμποδίζουν τη συσσώρευση των λιπιδίων κάτω από τον αμφιβληστροειδή φακό».

Keywords
Τυχαία Θέματα