«Τα όποια σημάδια ανάκαμψης μπορούν να εξαφανιστούν με νέα σκληρά μέτρα»

Η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για την έξοδο από την κρίση και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης ήταν το αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο ημερίδας του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, επισήμανε ότι νέο μοντέλο ανάπτυξης θα είναι εκείνο που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις

επιπτώσεις τους με το βλέμμα στο μέλλον (περιβαλλοντικά δεδομένα, τεχνολογικές εξελίξεις) και όχι με επιστροφή στις κακές πρακτικές του παρελθόντος.

Επιπλέον, τόνισε ότι είναι κρίσιμο να προσδιοριστούν οι νέοι όροι άσκησης της επιχειρηματικότητας (πάταξη διαφθοράς και διαπλοκής).

Εξάλλου, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι τα όποια σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας δεν εξασφαλίζουν την περαιτέρω πορεία, καθώς με σκληρά μέτρα, όπως αυτά που ζητάει η τρόικα, τα σημάδια αυτά μπορούν να εξαφανιστούν και να έχουμε υποτροπή στην ύφεση.

Όπως εξήγησε, χρειάζεται ένα πρόγραμμα επενδύσεων επιπέδου «New Deal», και ότι η πρόθεση μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι να δημιουργήσει άμεσα μια αναπτυξιακή τράπεζα που θα λειτουργεί χωρίς εξαρτήσεις.

Η πρόεδρος του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής», Ρόδη Κράτσα, τόνισε ότι χρειάζεται συναίνεση για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια παραγωγική και ανταγωνιστική οικονομία. Για το ζήτημα του χρέους σημείωσε ότι αποτελεί μια πολύπλοκη διαδικασία, με έγκριση από αρκετά κοινοβούλια κρατών της ΕΕ και συνεπώς χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις, αλλά σε σύντομο χρόνο, προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα.

Όπως είπε, τα «όπλα» της χώρας σε αυτήν την προσπάθεια είναι οι θυσίες του ελληνικού λαού, τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, τα λάθη που έγιναν στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ και η υιοθέτηση εθνικής γραμμής διαπραγμάτευσης.

Ο γενικός γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σημείωσε ότι το θέμα του χρέους είναι κρίσιμο για την έξοδο από την κρίση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Όπως είπε, το χρέος είναι μη βιώσιμο, πρέπει να συνδεθεί με ρήτρα ανάπτυξης και να υπάρξει αμοιβαιοποίηση μέρους του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπενθύμισε, δε, ότι ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί η δέσμευση των εταίρων μας για έναρξη συνομιλιών για το ζήτημα, μετά την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Εξάλλου, ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε ότι είναι θετικό να μην περάσουμε πάλι στις εποχές των ελλειμμάτων, αλλά, όπως επισήμανε, αυτό δεν μπορεί να γίνεται με υπερφορολόγηση, με υποχρηματοδότηση των δημόσιων επενδύσεων και με μη πληρωμή των οφειλών του Δημοσίου.

Αναφερόμενος σε αυτά που πρέπει να γίνουν, ο γενικός γραμματέας της ΔΗΜΑΡ σημείωσε – μεταξύ άλλων – την αναγκαιότητα της φορολογικής μεταρρύθμισης, με στόχο ένα φορολογικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα