Τα τηλεφωνήματα του… τρόμου

Του Πέτρου Καρσιώτη

Η απάτη είναι βουλγαρικής… έμπνευσης! Από τους πρωτοπόρους τη ζήλεψαν και την αντέγραψαν και οι Έλληνες, που σε… αγαστή συνεργασία με «συναδέλφους» τους της γείτονος χώρας θησαυρίζουν σε βάρος των πολιτών, μετατρέποντας τις ήρεμες νύχτες τους σε ζωντανό εφιάλτη! Εν αρχή, μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, εμφανίζονταν τηλεφωνικά ως «γιατροί». Εξελίσσοντας την απάτη, όσο αυτή γινόταν γνωστή, προσέθεσαν κι άλλους ρόλους στο… ρεπερτόριο. Υποδυόμενοι τους δικηγόρους και εσχάτως τους… επίορκους αστυνομικούς!

Δηλώνουν αστυνομικοί, που προσφέρονται να… λαδωθούν!
Παρουσιάζονταν

ως αστυνομικοί, οι οποίοι, δήθεν, είναι πρόσφοροι να… λαδωθούν, για να μην αντιμετωπίσει στενό συγγενικό πρόσωπο των ανύποπτων και πάντα αιφνιδιασμένων θυμάτων τις συνέπειες τροχαίου ατυχήματος, που δήθεν προκάλεσε οδηγώντας αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα! Το αρχηγείο της Αστυνομίας, παρατηρώντας ότι παρά τις συλλήψεις οι συμμορίες εμφανίζονται σαν… βαμπίρ -σε ρυθμούς που σοκάρουν- μέσα στη νύχτα και αφανίζουν οικονομικά τα θύματά τους, σήμανε συναγερμό με μια αναλυτική ανακοίνωση και οδηγίες προς τους πολίτες, που μπαίνουν στο στόχαστρο των συμμοριών.

Η ΕΛ.ΑΣ. πληροφορεί ότι μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2015 εξιχνιάστηκε ένας μεγάλος αριθμός παρόμοιων απατών και συνελήφθησαν ως δράστες 15 άτομα. Τα δώδεκα από αυτά είναι βουλγαρικής υπηκοότητας και τρία είναι ελληνικής. Καθώς έχουν ταυτοποιηθεί, αλλά όχι συλληφθεί άλλοι δεκατρείς εμπλεκόμενοι και στην… ουρά βρίσκονται κι άλλοι μιμητές, η ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί υποχρέωσή της να ενημερώσει κατ’ αρχάς για τη μεθοδολογία αυτών, που… υποσκάπτουν το πορτοφόλι σας και την υγεία σας!

Έχουν πάρει από πριν πολλές πληροφορίες για τα θύματά τους
«Οι δράστες, έχοντας προφανώς αντλήσει πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων θυμάτων», αναφέρει η Αστυνομία, «πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς, προσποιούμενοι άλλοτε τους νοσοκομειακούς γιατρούς, άλλοτε τους δικηγόρους ή τους αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα».

Ισχυρίζονται ακόμη, όταν εμφανίζονται ως δήθεν αστυνομικοί ή και δικηγόροι, κατά τα ίδια επίσημα στοιχεία, ότι «για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες νομικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων τους». Και φθάνουν στο αποκορύφωμα της κτηνωδίας, αν ο ανύποπτος πολίτης δεν έχει… σωριαστεί στο πάτωμα. Παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική γραμμή κι άλλοι συνεργοί τους και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, το οποίο, δήθεν, εκλιπαρεί για βοήθεια, ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα, που λόγω σοκ δεν είναι σε θέση να διαπιστώσουν ότι δεν μιλάνε με τον συγγενή τους!

Η Αστυνομία δεν ζητά ποτέ χρήματα για τροχαία και δήθεν απεμπλοκές από ποινικές ευθύνες
Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πειστεί, είτε εμφανίζονται στην οικία τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού άλλη ώρα κοντά στα σπίτια τους. Η Αστυνομία εδώ λέει ότι είναι αδιανόητο για την υπηρεσία να ενεργήσει ποτέ έτσι. «Στα τροχαία ατυχήματα», αναφέρει «ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους εισαγγελικών αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται παρέκκλιση απ αυτές με την καταβολή χρηματικών ποσών».

Η «Αττική freepress», έχοντας δει έγκαιρα τις ολέθριες συνέπειες των τηλεφωνημάτων του τρόμου, όπως τα ονόμασε, παρουσίασε προ καιρού τις ανάλογες δραστηριότητες μιας από τις συμμορίες, τα μέλη των οποίων υποδύονταν μέσα στα άγρια μεσάνυχτα τους… γιατρούς! Τα κέρδη των «γιατρών» υπολογίστηκαν από τις αρχές στα 153.500 ευρώ, ενώ είχαν αποπειραθεί να αποσπάσουν από υποψήφια θύματα, που… αντέδρασαν, άλλα 400.000 ευρώ! Από τη στιγμή που καλούσαν στο τηλέφωνο και μέχρι να πάρουν τα χρήματα δεν το… έκλειναν. Απασχολούσαν το εμβρόντητο θύμα για να μη μπορεί να τηλεφωνήσει σε άλλο πρόσωπο, πιο ψύχραιμο.

Πώς δούλευαν οι «γιατροί» του κυκλώματος
Ο αρχηγός, προσποιούμενος κατά βάση τον εφημερεύοντα ιατρό κρατικού νοσοκομείου, τηλεφωνούσε στα θύματα μεταμεσονύκτιες και πολύ πρωινές ώρες. Επεδίωκε την ταραχή τους και τους ενημέρωνε για τον συγγενή, που τάχα εισήχθη «εσπευσμένα» στο νοσοκομείο με σοβαρό πρόβλημα υγείας. Αν ο ανύποπτος αποδέκτης του τηλεφώνου εξακολουθούσε να στέκεται… όρθιος, άλλο άτομο συστηνόταν ως μέλος «εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού», επιβεβαίωνε την άσχημη είδηση και παρέπεμπε το θύμα σε τρίτο της ομάδας. Εκείνος, προσποιούμενος χειρουργό ή λογιστή του νοσοκομείου απαιτούσε μεγάλα χρηματικά ποσά για να γίνει «άμεσα το χειρουργείο», αφού λόγω οικονομικής κρίσης, έλεγε, δεν υπήρχαν τα απαραίτητα υλικά…

Η ΕΛ.ΑΣ. συνιστά στους πολίτες
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν τηλεφωνικώς για την καταβολή χρηματικού ποσού με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο.
Να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το αυτό το πρόσωπο προς επιβεβαίωση όσων επικαλούνται.
Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, εάν είναι δυνατόν με άλλη τηλεφωνική συσκευή για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η «γραμμή» να είναι ακόμα ανοιχτή από τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση!
Να μην πείθεστε και να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση κ.λπ.
Σε κάθε περίπτωση να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα.
Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, εάν έλθουν σε επαφή μαζί σας, καθώς και των οχημάτων τους( αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα, χρώμα κ.λπ.).
Τέλος, η Αστυνομία, παρακαλεί όσους τυχόν αντιληφθούν τέτοιες συμπεριφορές, να απευθύνονται στο 100 η να στέλνουν sms σε αυτόν τον αριθμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα