Τελευταίες μέρες του φεστιβάλ Up the W-all στο θέατρο Vault


από την Ηρώ Μητρούτσικου

Πέμπτη 19 Ιουνίου

18:00 Το μαγικό ταξίδι της Ευγενίας, Της Ντίνας Σταματοπούλου – 3rd floor (70’)
18.30 Brilliant traces, Ομάδα «Αρχή» – 1st floor(80’)
21:00 "Βρες τον" της Αμάντας Μιχαλοπούλου, Μαρία Κουμπάνη – 3rd floor (50’)
21:15 Ισμήνη και Καλυψώ, της Έφης Μεράβογλου – 1st floor (60’)

Παρασκευή 20 Ιουνίου

18:00 Το νησί,

βλακlist – 3rd floor (80’)
18.30 If only, CakeTree Theatre Company – 1st floor(50’)
21:00 Ψέματα ή Αλήθεια, Mind the Gap – 3rd floor (70’)
21:15 Τα χέρια του Θεού, Matriz – 1st floor (60’)
“Out of the Box” weekend

Σάββατο 21 Ιουνίου

17:00 Short film Weekend vol 1 – 3rd floor (120’)
19.30 ΠΟΡΝΕΣ, τέσσερις ιστορίες και ένα ποίημα'', της Αγγελίνας Παρασκευαΐδη – 3rd floor (50’)
20.30 Ιστορίες για περίεργα παιδιά, Χ-αίρεται
Don't kill the fairy, performance της Εύης Μωυσιάδου

Πολυχώρος Vault
Μελενίκου 26, Βοτανικός 213-035 6472
(7’ από το metro Κεραμεικός) https://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1/info


Βραβευμένες και χειροποίητες παραστάσεις στο φεστιβάλ Up the W-all του Vault

Το Up the W-all festival (Όλο το πρόγραμμα:
http://www.all4fun.gr/up-the-w-all/80-up-the-w-all/8713-1-up-the-w-all-theatre-festival-.html) κοντεύει να φτάσει στο τέλος του. Για πέντε ημέρες (μέχρι 22/06), 10 θεατρικές ομάδες με περισσότερους από 30 ηθοποιούς ανεβαίνουν στη σκηνή διεκδικώντας μία θέση στην επόμενη θεατρική σεζόν του πολυχώρου Vault
Ένα πρωτότυπο φεστιβάλ ξεκινάει για πρώτη φορά στον πολυχώρο Vault Plus και δίνει τη δυνατότητα σε νέους ηθοποιούς να ανέβουν στη σκηνή, να παρουσιάσουν το έργο τους και να διεκδικήσουν μία θέση στην επόμενη θεατρική σεζόν του Vault. Κριτική επιτροπή και κοινό, ψηφίζουν για να αναδείξουν το έργο που θα συνεχίσει τις παραστάσεις του την επόμενη σεζόν.

“If Only…”

Ξεκινώντας από το γνωστό θέατρο BAC του Λονδίνου, η παράσταση “If Only” περιόδευσε (2012) μέχρι και την Κορέα, όπου και έλαβε τα βραβεία Καλύτερης Παράστασης και Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Έτσι, φέτος, η διεθνής ομάδα “CakeTree Theatre” ξεκίνησε από το Bob festival τον Μάιο, ανανεωμένη, με προσθήκες της καινούργιας σύνθεσης της ομάδας και με αποκλειστικά Έλληνες ηθοποιούς, συνεχίζει τον Ιούνιο στο Up the W-all festival και να είστε σίγουροι ότι θα την ξαναδούμε!
Η παράσταση και η ενέργεια των τεσσάρων περφόρμερς με συνεπήρε από το πρώτο λεπτό. Και να ήξερα τι πήγαινα να δω, πάλι προ εκπλήξεως θα βρισκόμουν! Η παράσταση εκτυλίσσεται σαν ταχύτατη ταινία βωβού κινηματογράφου. Αργείς λίγο να καταλάβεις ότι η ιστορία είναι μια παραλλαγή του μύθου της Χιονάτης, αλλά αυτό το κάνει ακόμα πιο ωραίο….
Πρόκειται για μιμική, ένα χορογραφημένο θέατρο χωρίς λόγο. Οι υπέροχες 30’s μουσικές, η αλήθεια των ηθοποιών, τα άχρονα, αλλά παλλαϊκά, κοστούμια, σε συνδυασμό με πάρα πολύ κίνηση (σε σημείο εξαντλήσεως) εκτινάσσουν τη διάθεση του θεατή. Οι τέσσερις ηθοποιοί ακούραστοι, εκφραστικότατοι, χαμογελαστοί, εναλλάσσουν ρόλους, χορεύουν και αλλάζουν τις καρτέλες που προωθούν την υπόθεση, όπως και στις βωβές ταινίας….
Η Χιονάτη, όμως, ζει στο 1930, έχει έναν μπαμπά που φεύγει στον πόλεμο και μια μητέρα που ζηλεύει την σχέση της κόρης της με τον άντρα της. Οι ήρωες περνάνε μέσα από πολλές περιπέτειες παίζοντας, χορεύοντας, κάνοντας ακροβατικά, ερωτεύονται, μαλώνουν, πεθαίνουν, ανασταίνονται. Τα ελάχιστα αντικείμενα χρησιμοποιούνται ποικιλοτρόπως (εκπληκτική η σκηνή του τρένου με ομπρέλες για ρόδες, ένα κάδρο για παράθυρο και ταλκ για ατμό!).
Παρά την πλήρη έλλειψη λόγου, η παράσταση είναι γεμάτη χιούμορ και δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει αδιάφορο τον θεατή. Για όσους πιστεύουν ότι η κατάληξη της παράστασης είναι μια αναφορά στο «Τα κόκκινα παπούτσια», να σημειώσω ότι τελικά πρόκειται για το αυθεντικό τέλος του παραμυθιού των αδερφών Γκριμ, το οποίο, όμως, συχνά παραλείπεται από τις παιδικές εκδόσεις, λόγω της αγριότητάς του,.
Δεν έχω λόγια να εκφράσω τον ενθουσιασμό μου για αυτή την γεμάτη χαρά, ευρηματικότατη και αριστουργηματική παράσταση που είδα. Σκηνοθετική επιμέλεια: CakeTree Theatre London & Στέφανος Αχιλλέως, χορογραφία: Γεώργιος Ανδρουλάκης. Παίζουν επίσης: Έλενα Μεντζέλου και Χρυσάνθη Παπαγεωργίου.
Προς το παρόν μπορείτε να την απολαύσετε την Παρασκευή στις 6.30 στο Vault και αναμείνατε την παρουσίασή της την επόμενη θεατρική σεζόν!
https://www.facebook.com/events/703325203059803/

“Ψέματα ή Αλήθεια”

Μια ιστορία για την παραμυθοχώρα, στην οποία όλα πληρώνονται με παραμύθια και τα χρήματα εκεί ήταν περιττά (γιατί ένα παραμύθι να άκουγες την ημέρα, ήταν σαν να είχες αποταμιεύσει χιλιάδες λίρες και φλουριά και ακόμα και η πείνα περνούσε) γίνεται αφετηρία για να ακουστούν παραδοσιακά παραμύθια, αλλά και να εκτυλιχθεί μια πολιτική παράσταση που σχολιάζει τα σημερινά τεκταινόμενα…

Η ομάδα “Mind the Gap in Theatre” με αυτή την παράσταση πήρε το πρώτο βραβείο στο 1st Handmade and Recycled Theater Festival που διοργάνωσε το Fabrica, παίχτηκε με επιτυχία στο bob festival και συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της στο Up the W-all festival, στο Vault. Ψυχή της ομάδας και μοναδικός άντρας, ο πολύ καλός ηθοποιός, Νίκος Αξιώτης (γνωστός μας ως Μασίστας από την τελευταία διαφήμιση της Trident), ο οποίος μαζί με την Ελεάννα Σταθοπούλου έγραψαν το κείμενο. Η Νίκη Κατσαρού είναι το τρίτο μέλος της ομάδας, ενώ η Δήμητρα Σύρου, ψυχολόγος και ηθοποιός, ανέλαβε την σκηνοθεσία.
Εξαιρετική η σκηνογραφική άποψη (Ελ.Σταθοπούλου): κάθε κομμάτι της παράστασης έχει τα δικά του χρώματα, τα δικά του αντικείμενα, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται στα επόμενα κομμάτια! Το πρώτο μέρος δεν θα μπορούσε να είναι πιο χειροποίητο, καθώς όλα τα αντικείμενα είναι πλεγμένα στο χέρι (ακόμα και τα γαϊδούρια που μεταφέρουν την άμαξα) και διαθέτουν πολύ χρώμα. Τα επόμενα κομμάτια γίνονται σταδιακά όλο και πιο σκοτεινά. Έτσι, στο δεύτερο κυριαρχεί το γκρι και το άσπρο, μετά το μαύρο, για να φτάσουμε στο απόλυτο σκοτάδι, στην σημερινή δικτατορία!!! Στην ουσία η ιστορία μέσα από παραμύθια μας μιλά για το πώς μια ιδανική κοινωνία καταλήγει να στερεί ένα ένα τα δικαιώματα των πολιτών της και συγχρόνως να τους απομυζά! Ένας μαυροπίνακας στο βάθος της σκηνής χρησιμοποιείται χρηστικά, διδακτικά, επεξηγηματικά, αλλά παραπέμπει, επίσης, και σε άλλες εποχές, τότε που οι άνθρωποι είχαν καθημερινή επαφή με την αφήγηση παραμυθιών!
Ιδιαίτερες είναι και οι μουσικές που ακούγονται κατά την διάρκεια του έργου, είτε από τα χείλη των ηθοποιών, είτε ηχογραφημένες. Τραγούδια παραδοσιακά μπλέκονται όμορφα με Θεοδωράκη, Ιωαννίδη και Αλεξίου, τραγούδια που ποτέ δεν θα μπορούσες να τα σκεφτείς σε μια παράσταση (μη στρατευμένη), βρίσκουν την θέση τους και δένουν υπέροχα το ένα με το άλλο!
Μπορείτε να την απολαύσετε την Παρασκευή στις 9.00 στο Vault
και από του χρόνου πάλι…
https://www.youtube.com/watch?v=bT13xAhjIjM
https://www.facebook.com/mindthegapintheater

Keywords
Τυχαία Θέματα