Θρίλερ για τη δόση των δύο δισ. ευρώ – Το παρασκήνιο για την κρίσιμη σημερινή συνάντηση του EuroWorking Group και τι φοβάται το Μαξίμου

Τρία «καυτά¨ προβλήματα εμποδίζουν την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος της Ελλάδας. Σήμερα συνεδριάζει το Euro Working Group, με φόντο τη δόση των δύο δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, η οποία είναι πολύ πιθανό να πάει προς νέα

αναβολή εκταμίευσης.

Στο επίκεντρο των τεχνοκρατών θα βρεθούν τα κόκκινα δάνεια, με το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και το όριο πάνω από το οποίο θα βγαίνουν τα ακίνητα στο σφυρί να αποτελεί το μεγαλύτερο σκόπελο των διαπραγματεύσεων, η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, με τους δανειστές να απορρίπτουν το σενάριο για κλιμακωτές επιβαρύνσεις που προτείνει η κυβέρνηση και να ζητούν ή γενική επιβολή αυξημένου ΦΠΑ ή ισοδύναμα και το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.

Τυχόν αρνητικές διαπιστώσεις του Euro Working Group, που θεωρούνται δεδομένες, ουσιστικά θα παραπέμψουν τις όποιες αποφάσεις στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, με την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει να φτάσει ακόμα και σε έκτακτη Σύνοδο κορυφής για το θέμα των κόκκινων δανείων ώστε να δοθεί λύση στο γόρδιο δεσμό των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέσα από πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο κορυφής, όπου θα έχει στο πλευρό της τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ματέο Ρέντσι.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει το 90% των προαπαιτούμενων, κάτι το οποίο ωστόσο φαίνεται να αμφισβητείται από τις Βρυξέλλες και θα ξεκαθαριστεί μετά από τη σημερινή συνεδρίαση του EWG. Όλο το βάρος από την πλευρά του κυβερνητικού επιτελείου πέφτε τώρα πάνω στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο έρχεται σήμερα στη Βουλή και το οποίο εκκρεμούσε από τις 15 Οκτωβρίου.

Το επίμαχο ν/σ έρχεται με τη μορφή του κατεπείγοντος, με το κυβερνητικό επιτελείο να «τρέχει» ώστε να αποφύγει τη δαμόκλειο σπάθη του κουρέματος καταθέσεων (bail in). Σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, που έχει ως προϋπόθεση την επιτυχή αξιολόγηση του προγράμματος, μέχρι το τέλος του έτους, από 1η του 2016 θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός για συμμετοχή των καταθετών στη διάσωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, κάτι το οποίο μετέφερε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις στις επαφές του με τον Έλληνα πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα, επιτείνοντας τις πιέσεις για άμεση υλοποίηση όλων των συμφωνηθέντων.
Keywords
Τυχαία Θέματα