Θύρα 7 – 40 χρόνια θλίψη: Τα δάκρυα δεν στέγνωσαν

Θύρα 7 – 40 χρόνια θλίψη: Η “Θύρα 7” δεν είναι μια απλή ποδοσφαιρική τραγωδία, είναι μια τραγωδία ολης της ελληνικής κοινωνίας. Η οποία θρήνησε σε λίγα λεπτά της ώρας 21 ανθρώπους, 21 νέα παιδιά που έκαναν, 40 χρόνια πριν, μια βόλτα Κυριακάτικο μεσημέρι, να δουν μπάλα. Και δεν γύρισαν σπίτι ποτέ. Η 8η Φεβρουαρίου για τέσσερις δεκαετίες μνημονεύεται ως η απόλυτη μέρα θλίψης. Το μεσημέρι της 8ης Φεβρουαρίου 1981 ήταν ένα μεγάλο μεσημέρι. Κυριακάτικο με ντέρμπι.

Και το “Καραϊσκάκης” ξεχείλιζε από κόσμο, που παρακολουθούσε επί δυο ώρες τον Ολυμπιακό να κάνει τεχνη στο τερέν και να διασύρει την ΑEΚ με το εμφατικό 6-0. Ανείπωτη χαρά στα χασομέρια του αγώνα. Τεράστια νίκη, επί ενός μεγάλου αντίπαλου. Λόγος για τρελό πανηγύρι και ο κόσμος το ήξερε.

Δύο λεπτά πριν τις πέντε το απόγευμα, το παιχνίδι θέλει δύο λεπτά για να τελειώσει. Ηδη οι πολλοί έχουν ξεκινήσει να κινούνται προς τις εξόδους, να προλάβουν βαν πάνε να αποθεώσουν τους θριαμβευτές. Κάποιος από τους δεκάδες φιλάθλους που συνωστίζονται προς την έξοδο της Θύρας 7, χάνει την ισορροπία του στη σκάλα. Η πόρτα είναι κλειστή (ή μισάνοιχτη σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες). Οι εξερχόμενοι οπαδοί πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο, οι φωνές τους πνίγονται στις κραυγές αγωνίας και πίσω τους ο κόσμος συνεχίζει να σπρώχνεται προς τα κάτω. Το κακό είχε γίνει.

Θύρα 7 – 40 χρόνια θλίψη: Στα νοσοκομεία το μέγεθος της τραγωδίας

Οταν η αστυνομία, πέντε μόνον λεπτά αργότερα, κατορθώνει να ξεριζώσει ένα τουρνικέ και να απεγκλωβίσει τους πρώτους φιλάθλους, γίνεται αντιληπτό το σε κάποιον μικρότερο βαθμό ίσως, το κακό που έχει συντελεστεί. Είναι χαρακτηριστικό πως τα δύο μόνα τηλεοπτικά δίκτυα της εποχής (ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ) καθώς και όλοι οι -κρατικοί- ραδιοφωνικοί σταθμοί μεταδίδουν την είδηση και απευθύνουν έκκληση σε κάθε διαθέσιμο γιατρό στο λεκανοπεδιο Ατττικής να τρέξει στο «Τζάνειο». Ενώ ζητούνται και αιμοδότες. Ηδη στο Γενικό Κρατικό μεταφέρονται βαριά τραυματισμένοι…

Στα νοσοκομεία έσπευσαν συγγενείς, φίλοι, οπαδοί, δικοί και αντίπαλοι, άσχετοι κμαι σχετικοί. Υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Και μεταξύ όλων, ο Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Δοξιάδης και οι Υφυπουργοί κ.κ. Τσουκαντάς και Αποστολάτος. Εν συνεχεία, όταν πια έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο φαίνεται πως έχουμε τραγωδία τεραστίου μεγέθους. Ο αριθμός των νεκρών ολοένα και μεγαλώνει. Αναζητείται τρόπος να ταυτοποιηθούν οι τραυματίες. Και οι σοροί. Σύντομα θα φτάσει στο νοσοκομείο και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Δαβάκης, ο Υφυπουργός Προεδρίας Κυβερνήσεως κ. Αχιλλέας Καραμανλής, ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομίας. 

Θύρα 7 – 40 χρόνια θλίψη: Οι πρώτες αντιδράσεις και οι διαβεβαιώσεις

Στο “Καραϊσκάκης ο κόσμος είναι έτοιμος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Ηδη είναι γωστά τα πρώτα ονόματα των νεκρών και 350-500 οπαδοί του Ολυμπιακού …μπουκάρουν με τη βία στο γήπεδο και αναζητούν υπεύθυνους για την τραγωδία. Το παλλαϊκό αίτημα για λιντσάρισμα δεν βρίσκει ανταπόκριση μόνο διότι δεν βρήκε το πλήθος κανέναν να πληρώσει το μάρμαρο. Είναι σε εξέλιξη ένα τεράστιο, τραγικό γεγονός, υπό την παρουσία τεσσάρων τουλάχιστον υπουργών στα νοσοκομεία, δεκαδων αστυνομικών, χιλιάδων κόσμου, η Ελλάδα ήδη πενθεί. Στο Τζάνειο το ίδιο βράδυ βρέθηκε και ο Πρωθυπουργός Γ. Ράλλης. Οι δεσμεύσεις ρητές. “Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο, οι υπεύθυνοι θα βρεθούν και θα πληρώσουν”.

Το πρώτο φως της 9ης Φεβρουαρίου βρίσκει την Ελλάδα πενθούσα. 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτό που ονομάστηκε τραγωδία της Θύρας 7. 20 οπαδοί του Ολυμπιακού και ένας της ΑΕΚ. 21 άτομα, δεν γύρισαν σπίτι το προηγούμενο βράδυ, ούτε και τα επόμενα. 21 νεκροί, κανείς υπεύθυνος.

Θύρα 7 – 40 χρόνια θλίψη: Ουδείς ένοχος

Η κοινή γνώμη, την οποία από τις πρώτες ώρες διαβεβαίωναν για “μαχαίρια και για κόκαλα” ακόμα περιμένει από τη Δικαιοσύνη να μάθει τα ονόματα των υπευθύνων. Τα δικαστήρια τα επόμενα χρόνια θα καταλήξουν στο ότι δεν υπήρξε τίποτα το μεμπτό. Κανείς δεν κρίθηκε ένοχος για οτιδήποτε. Η θύρα 7 αποδείχτηκε τραγωδία ΚΑΙ της ελληνικής δικαιοσύνης. Σήμερα, 40 χρόνια μετά, το σκουριασμένο τουρνικέ και ότι απέμεινε από την καταραμένη πόρτα, στέκουν στο μνημείο της τραγωδίας. Εξω από το υπερσύγχρονο «Γ. Καραϊσκάκης». Μαζί και κασκόλ του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ. Μέχρι και με πανό φίλων του Παναθηναϊκού να έχει εμφανιστεί! Στις τραγωδίες, λένε, δεν υπάρχουν χρώματα. Οι 21 ψυχές που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα παγωμένα σκαλιά της θύρας 7, προφανώς και θα συμφωνούν… 

Θύρα 7 – 40 χρόνια θλίψη: Οι αδικοχαμένοι

Η λίστα με τα ονόματα των 21 νεκρών της μεγαλύτερης τραγωδίας που συνέβη ποτέ σε ελληνικό αθλητικό χώρο: 
Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)
Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)
Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)
Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)
Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)
Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)
Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)
Νίκος Φίλος (19 ετών)
Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)
Βασίλης Μάχας (20 ετών)
Ευστράτιος Πούπος (20 ετών)
Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)
Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών) Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)
Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)
Κώστας Μπίλας (28 ετών)
Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)
Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)
Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)
Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών)

Με την ευχή να μην θρηνήσουμε ποτέ ξανά ουτε σπασμένο δάκτυλο στα γήπεδα της Ελλάδας -και όχι μόνο.

Δείτε ακόμη: Μόνος δεύτερος ο Αρης, αφεντικό στο ΟΑΚΑ 2-0 την ΑΕΚΔεν χάνει τα πλέι οφ ο Αστέρας, σπουδαίο διπλό 1-0 στον ΒόλοΑνετο τρίποντο με.. τρίμπαλο ο Ολυμπιακός, 3-0 τον ΟΦΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα