Τι συμβαίνει όταν ερωτευόμαστε: Η επιστήμη πίσω από το πιο όμορφο συναίσθημα

Η αγάπη είναι μια βιολογική αναγκαιότητα, τόσο ζωτική για την ευημερία σου, όσο το φαγητό και το νερό. Έχει αυτή τη μαγική ικανότητα να σε επηρεάζει καθολικά, και αν και η καρδιά παίρνει σε γενικό πλαίσιο τα εύσημα, τα περισσότερα από τα οφέλη που σχετίζονται με την αγάπη προέρχονται από τον εγκέφαλο, που είναι εξελικτικά προγραμματισμένος να παράγει και να απελευθερώνει ορμόνες όταν βιώνεις έλξη για έναν άνθρωπο.

Όμως, τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σου όταν ερωτεύεσαι; Αρχικά, το μυαλό και το σώμα χρησιμοποιούν

ένα τεράστιο δίκτυο νευροδιαβιβαστών και μοριακών χημικών αγγελιοφόρων για να συντονίσουν διαφορετικές λειτουργίες και να επηρεάσουν τα συναισθήματά σου. Αυτοί οι χημικοί αγγελιοφόροι, που ονομάζονται ορμόνες, αποτελούν μέρος του ενδοκρινικού συστήματος του σώματος. Εδώ, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και συγκεκριμένες δομές στον εγκέφαλο, που περιλαμβάνουν τον υποθάλαμο, τον ιππόκαμπο, την αμυγδαλή, τον θάλαμο, τα βασικά γάγγλια και την κυκλική έλικα.

Συλλογικά, αυτές οι δομές συνθέτουν το μεταιχμιακό σύστημα – ένα από τα παλαιότερα μέρη του εγκεφάλου, σε εξελικτικούς όρους. Εδώ αποθηκεύονται οι μνήμες και επεξεργάζονται οι μυρωδιές, ενώ είναι και η κύρια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην έλξη και στη στοργή.

Οι ορμόνες της αγάπης

Η αγάπη είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο συναίσθημα, που περιλαμβάνει όλες τις αισθήσεις σου και επηρεάζει τον εγκέφαλο με πολλούς μυστηριώδεις τρόπους. Πάντως, 7 είναι οι ορμόνες που διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο σε αυτή την περίπτωση.

Ωκυτοκίνη

Αναφέρεται ως η «ορμόνη της αγάπης» επειδή βοηθά στη δημιουργία κοινωνικών συνδέσεων, αυξάνει την εμπιστοσύνη και ισχυροποιεί τα συναισθήματα έλξης. Απελευθερώνεται όταν δύο άτομα συνομιλούν, αγγίζονται, παίζουν μαζί ή συμμετέχουν σε άλλες μορφές ουσιαστικής αλληλεπίδρασης.

Βαζοπρεσσίνη

Προκαλεί συναισθήματα ενθουσιασμού που σχετίζονται με την αγάπη για ένα άλλο άτομο. Σύμφωνα με την επιστήμη, διεγείρεται από παρόμοιες συμπεριφορές που απελευθερώνουν την ωκυτοκίνη, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι απελευθερώνεται επίσης όταν υπάρχει μια απειλή, με αποτέλεσμα να νιώθουμε πιο προστατευτικοί με αυτούς που νοιαζόμαστε.

Ντοπαμίνη

Είναι μια από τις πιο μελετημένες ορμόνες που ενεργοποιείται από πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις καλά, όπως τροφή ή η σωματική άσκηση. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις, ενεργοποιείται από το φιλί ή το σεξ. Η ευφορία που αισθάνεσαι όταν απελευθερώνεται ντοπαμίνη, είναι τόσο ισχυρή όσο η ευφορία που προκαλεί ένα ναρκωτικό.

Τεστοστερόνη και οιστρογόνα

Γνωστά και ως οι «ορμόνες του φύλου» είναι υπεύθυνα για τη «βασική ανθρώπινη επιθυμία των ανθρώπων να κάνουν σεξ». Επίσης, αυτές είναι οι ορμόνες που συνδέονται συχνότερα με τον ερεθισμό ή τον πόθο.

Νοραδρεναλίνη

Θα τη συναντήσεις και ως νορεπινεφρίνη και είναι η ορμόνη που βρίσκεται πίσω από την αντίδρασή σου όταν ερωτεύεσαι κάποιον. Ξέρεις, η καρδιά σου χτυπάει δυνατά, νιώθεις πως έχεις αυξημένη ενέργεια ή ιδρώνεις. Αυτή η ορμόνη σχετίζεται επίσης και με τη μνήμη.

Σεροτονίνη

Είναι μία από τις λίγες χημικές ουσίες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνεται κατά τη διάρκεια ορισμένων σταδίων του έρωτα. Αλλά, είναι και μια από τις πιο σημαντικές ουσίες του έρωτα, που μπορεί να εξηγήσει γιατί όταν ερωτεύεσαι, είσαι συνεχώς βυθισμένος σε σκέψεις.

Τα οφέλη της αγάπης για την υγεία

Κάθε μία από τις παραπάνω χημικές ουσίες, σχετίζονται με διαφορετικό με τη ψυχική και σωματική σου υγεία.

Μερικά από τα αποδεδειγμένα οφέλη της αγάπης περιλαμβάνουν:

Μειωμένο άγχος
Καλύτερο ύπνο
Βελτιωμένο ανοσοποιητικό
Μείωση της κατάθλιψης
Βελτιωμένες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων
Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τι συμβαίνει όταν ερωτευόμαστε: Η επιστήμη πίσω από το πιο όμορφο συναίσθημα,