Το χρονικό της ιστορικής συμφωνίας για το κλίμα!
Μετά από περίπου δυο εβδομάδες «σκληρών» διαπραγματεύσεων οι ηγέτες των 195 χωρών, που συμμετείχαν στη Σύνοδο για το κλίμα στο Παρίσι, έφτασαν σε συμφωνία το Σαββατοκύριακο που πέρασε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με στόχο να περιοριστεί η υπερθέρμανση κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και «να καταβληθεί προσπάθεια να μειωθεί στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.
Ωστόσο, η τελική και ιστορική συμφωνία ξεκινάει πολύ πριν από αυτές τις συζητήσεις και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2009, με την αποτυχία της Συνόδου που είχε γίνει τότε στην Κοπεγχάγη. «Μετά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης
«Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι μετά την απογοητευτική Σύνοδο της Κοπεγχάγης οι 195 χώρες κατέληξαν σε μια τόσο φιλόδοξη συμφωνία που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί», δήλωσε ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο στις συνομιλίες. «Αυτό δεν συμβαίνει ποτέ», κατέληξε στη δήλωσή του που απλά επιβεβαιώνει την επιτυχία της Συνόδου στο Παρίσι.
«Το σχέδιο επιβεβαιώνει τον κεντρικό στόχο μας, που είναι και ζωτικός, να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου και να προσπαθήσουμε να την περιορίσουμε στους 1,5 βαθμούς, κάτι που θα επιτρέψει να μειωθούν σημαντικά οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος χειροκροτήθηκε θερμά από τους αντιπροσώπους που συνήλθαν σε ολομέλεια.
«Αυτό το σχέδιο συμφωνίας είναι δίκαιο, βιώσιμο, δυναμικό, ισορροπημένο και νομικά δεσμευτικό», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών στην ομιλία του, η οποία προκάλεσε ένα ξέσπασμα χειροκροτημάτων από τους αντιπροσώπους οι οποίοι στη συνέχεια σηκώθηκαν όρθιοι. «Τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο που έχουν υποσχεθεί να χορηγήσουν οι χώρες του Βορρά σε εκείνες του Νότου για τις πολιτικές τους σχετικά με το κλίμα «θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο», είπε ακόμη ο Φαμπιούς.
Πως επετεύχθη η οριστική συμφωνία για το κλίμα
Τι έγινε όμως για να φτάσουμε στην τελική συμφωνία; Η Σύνοδος για το Κλίμα στο Παρίσι ήταν κοντά στο αδιέξοδο, μέχρι τη στιγμή που οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έκαναν μία αιφνιδιαστική κίνηση, που συνέβαλε καταλυτικά στη συμφωνία. Ήξεραν ότι οι ισχυρές αναπτυσσόμενες οικονομίες θα αντιδρούσαν. Χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία αντιστέκονταν στη μείωση των δικών τους ρύπων αν δεν έκαναν μεγαλύτερες μειώσεις οι ΗΠΑ και άλλες πλούσιες χώρες.
Ο τρόπος για να λυθεί αυτό, ήταν ο διαχωρισμός του «βασικού γκρουπ», δηλαδή της Κίνας, της Ινδίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής, από τις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες χώρες. Το πλάνο περιελάμβανε τον Τόνι ντε Μπρουμ, τον χαρισματικό υπουργό Εξωτερικών των Νησιών Μάρσαλ, από τον οποίο ζητήθηκε να σχηματίσει ένα «συνασπισμό υψηλής φιλοδοξίας», φτωχών και πλούσιων χωρών, που ήθελαν το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου στη θερμοκρασία.
Μετά από τις δύο πρώτες νύχτες πολιτικών συζητήσεων, χωρίς να έχει γίνει η αναμενόμενη σημαντική πρόοδος, ετοιμάστηκε ένα δεύτερο κείμενο. Την Τετάρτη υπήρξαν τα πρώτα σημάδια ότι οι συζητήσεις ήταν σε στασιμότητα και ότι προέκυπταν μεγάλες διαφορές μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών. Οι ΗΠΑ αντιστέκονταν στο ζήτημα της όποιας νομικά δεσμευτικής οικονομικής υποχρέωσης, οι Κινέζοι απέρριπταν ότι απάλλασσε οικονομικά τις πλούσιες χώρες.
«Στην πραγματικότητα», γράφει ο Guardian, «δεν ήταν ξεκάθαρο από πού προερχόταν ο συνασπισμός. Σε αντίθεση με τα επίσημα μπλοκ των συζητήσεων, τα μέλη του δεν διαπραγματεύτηκαν ως ομάδα. Όταν πιέστηκε ο ντε Μπρουμ, δεν μπορούσε καν να υπολογίσει πόσα μέλη είχε ο συνασπισμός».
Οι διαπραγματευτές από το Μπαγκλαντές και μικρές νησιωτικές χώρες το χαρακτήρισαν όλο αυτό ένα κόλπο. Η Κίνα το αποκάλεσε ανούσιο. Άλλοι είπαν ότι ήταν ένας τρόπος να κρυφτούν οι πλούσιες χώρες πίσω από τους φτωχούς. Αλλά είχε αποτέλεσμα, επιτρέποντας σε περισσότερες από 90 χώρες να ισχυριστούν ότι όποιος δεν ήταν μαζί τους δεν ήταν φιλόδοξος.
Τις ώρες που ακολούθησαν, η Χιλή, η Ελβετία, η Ισλανδία, η Βραζιλία και η Αυστραλία συντάχθηκαν με τον συνασπισμό. Αυτό που έως τότε ήταν μία φαντασιόπληκτη φιλοδοξία, το όριο των 1,5 βαθμών στη θερμοκρασία, τώρα βρισκόταν στην ατζέντα του ΟΗΕ.
Όμως, το μεγάλο σημείο τριβής αποδείχθηκε ότι δεν ήταν η θερμοκρασία, αλλά η κατοχυρωμένη αρχή από την αρχική σύμβαση για το κλίμα του ΟΗΕ, ότι οι πλούσιες χώρες- επειδή αυτές προκάλεσαν το πρόβλημα- έχουν τη νομική υποχρέωση να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις φτωχές χώρες και να τις βοηθήσουν να προσαρμοστούν. Ακόμη και το βράδυ της Παρασκευής, η Κίνα, η Ινδία και άλλες χώρες έλεγαν ότι η συμφωνία είναι αβέβαιη εκτός αν περιέχει μία διαφοροποίηση για κάθε περιοχή.
Η δεύτερη μεγάλη μάχη ξέσπασε τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, όταν το μπλοκ υπό τη Σαουδική Αραβία και τη Βενεζουέλα άρχισαν να αντιδρά στο προσχέδιο που είχαν δώσει οι Γάλλοι. Οι Σαουδάραβες απαιτούσαν οι διαπραγματευτές να θέσουν όποια αναφορά στο στόχο για τη θερμοκρασία κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ η Κίνα αντιδρούσε στην ιδέα των πενταετών αναθεωρήσεων στους στόχους των εκπομπών ρύπων. Η Ρωσία τόνιζε ότι ο στόχος των 1,5 βαθμών Κελσίου δεν υποστηρίζεται από την επιστήμη. Η Βολιβία απαιτούσε οι εκπομπές ρύπων να περικοπούν με βάση την ιστορική ευθύνη της κάθε χώρας για την κλιματική αλλαγή.
Η κατάσταση φαινόταν καταστροφική, όταν ο Τζον Κέρι πήρε το μικρόφωνο, δηλώνοντας ότι το προσχέδιο είχε πάει όσο πιο μακριά μπορούσε στο θέμα της διαφοροποίησης. «Αν πάμε πιο μακριά, η όλη καταστροφή θα καταστραφεί», προειδοποίησε.
Έως το πρωί του Σαββάτου, η γαλλική προεδρία πηγαινοερχόταν μεταξύ ομάδων χωρών, σε μία φρενήρη αναζήτηση συμβιβασμών. Στις 5.30 το πρωί, άρχισε να καταρτίζει μία συμφωνία σε μορφή τελεσίγραφου, που σήμαινε ότι όλες οι χώρες θα έπρεπε να εγκαταλείψουν κάποιες «κόκκινες» γραμμές. Καμία δεν θα έπαιρνε όλα όσα ζητούσε, αλλά και καμία δεν θα τα έχανε όλα. Και φάνηκε ότι ο κόσμος άρχισε να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση.
Πάπας: «Ιστορική συμφωνία στο Παρίσι»
Ο Πάπας Φραγκίσκος χαιρέτισε την έγκριση της συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, καθιστώντας «αναγκαία την προστασία των ευάλωτων, που πλήττονται από τις περιβαλλοντικές καταστροφές». «Η διάσκεψη για το κλίμα μόλις τελείωσε στο Παρίσι με μία συμφωνία που πολλοί χαρακτηρίζουν ιστορική», σημείωσε ο Πάπας, μετά την προσευχή της Κυριακής, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. «Η εφαρμογή της θα απαιτήσει μια ομόφωνη δέσμευση και μια γενναιόδωρη εμπλοκή του καθενός» πρόσθεσε ο Ποντίφικας.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η άνιση μάχη μαμάς και κόρης και το τραγικό τέλος
- Μεϊμαράκης-Μητσοτάκης: Αυτή είναι η μάχη για την Προεδρία στον Β' γύρο. Τι λένε οι κύκλοι του Μητσοτάκη;
- Αιφνιδιάστηκε η κυβέρνηση από την δυναμική της ΝΔ...
- Το εορταστικό ωράριο στα καταστήματα
- Στάσεις εργασίας σε μετρό, προαστιακό, τρένα - Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς
- Κεντροδεξιά στροφή στη ΝΔ: Μεϊμαράκης - Μητσοτάκης στον δεύτερο γύρο για την Προεδρία
- Πέθανε ο δημοσιογράφος Σταμάτης Ασημένιος
- Ενας αρχηγός απέναντι στον Τσίπρα
- Μεγάλος νικητής της ΝΔ η ενότητα: Ανοιχτή η μονομαχία Μεϊμαράκη - Μητσοτάκη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Τα ζώδια σήμερα – Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου
- Άνοιξε η αγορά των «κόκκινων» δανείων με τη νέα συμφωνία- Ήρθε το πρώτο… ισπανικό fund στην Αθήνα!
- Στην «έξωση» του ΔΝΤ από το 3ο μνημόνιο εμμένει ο Τσίπρας – Τι λέει στους Financial Times για την άρση των capital controls και την έξοδο στις αγορές
- Καιρός: Ηλιοφάνεια με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας
- Σπαζοκεφαλιά ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ισπανία – Στο 50% Λαϊκό κόμμα και Σοσιαλιστές, ρυθμιστές οι Ciudadanos και οι Podemos
- Το χρονικό της ιστορικής συμφωνίας για το κλίμα!
- Έκλεψε την παράσταση η συμμετοχή των 400.000 πολιτών στη Ν.Δ – Όλα κρίνονται στον β’ γύρο στις 10 Ιανουαρίου για Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη
- «Contractions»: Μέχρι που μπορείτε να φτάσετε για μια δουλειά;
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Το χρονικό της ιστορικής συμφωνίας για το κλίμα!
- «Contractions»: Μέχρι που μπορείτε να φτάσετε για μια δουλειά;
- Στην «έξωση» του ΔΝΤ από το 3ο μνημόνιο εμμένει ο Τσίπρας – Τι λέει στους Financial Times για την άρση των capital controls και την έξοδο στις αγορές
- Άνοιξε η αγορά των «κόκκινων» δανείων με τη νέα συμφωνία- Ήρθε το πρώτο… ισπανικό fund στην Αθήνα!
- Έκλεψε την παράσταση η συμμετοχή των 400.000 πολιτών στη Ν.Δ – Όλα κρίνονται στον β’ γύρο στις 10 Ιανουαρίου για Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη
- Σπαζοκεφαλιά ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ισπανία – Στο 50% Λαϊκό κόμμα και Σοσιαλιστές, ρυθμιστές οι Ciudadanos και οι Podemos
- Τα ζώδια σήμερα – Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου
- Καιρός: Ηλιοφάνεια με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας
- Πρωτιά Μεϊμαράκη στις εκλογές της Ν.Δ. – Θα αναμετρηθεί με Μητσοτάκη στο Β” γύρο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- H Taylor Swift κάνει έκπληξη σε 13χρονη που πάσχει από καρκίνο
- Κατολίσθηση στην Κίνα ισοπέδωσε 33 κτίρια
- Προσοχή: Αυτά είναι τα δρόμολογια των τρένων που ματαιώνονται λόγω στάσης εργασίας...
- Ήρθε ο Άγιος Βασίλης για τα… παιδιά των δημοσιογράφων [photo+video]
- Μεϊμαράκης - Μητσοτάκης στον δεύτερο γύρο
- Ενας αρχηγός απέναντι στον Τσίπρα
- Τρίτεκνοι έξω από το Εργασίας με… γεμιστά και χυλοπίτες
- Σκάφος με περίπου 300 μετανάστες προσάραξε στη Λέρο
- Θρίλερ στο υπουργείο Εργασίας: 50χρονος απειλεί να αυτοκτονήσει με πριόνι [εικόνες]
- Το σχόλιο του Παπαδημούλη για τις εκλογές στην Ισπανία