Το δράμα των καρκινοπαθών στην Ελλάδα-Μηδέν σε όλα από το ανάλγητο κράτος

Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, εορτάζεται για μια ακόμη χρονιά η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου και στη χώρα μας οι Έλληνες ασθενείς βρίσκονται αντιμέτωποι με το ανύπαρκτο κράτος πρόνοιας: υποστελεχωμένα ογκολογικά τμήματα, ανενεργά ογκολογικά συμβούλια καθώς και θεραπευτικά πρωτόκολλα, περιορισμένη διαθεσιμότητα αντινεοπλασμαστικών φαρμάκων, ελλιπής παρηγορική φροντίδα.

Την ίδια στιγμή, μετ΄ εμποδίων πορεύονται οι Έλληνες και σε ό,τι αφορά την πρόληψη του καρκίνου, καθώς αφενός μεν δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στις προληπτικές εξετάσεις των βασικών μορφών της νόσου, αφετέρου έχουν παγιώσει

βλαβερές συνήθειες ζωής όπως το κάπνισμα, την κακή διατροφή, την έλλειψη σωματικής άσκησης. Τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα όμως δείχνουν ότι το 30% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται σε αυτές ακριβώς τις συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής που μπορούμε να αλλάξουμε. Μόνο το κάπνισμα προκαλεί παγκοσμίως το 20% των θανάτων από καρκίνο και το 70% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα.

Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν οι ειδικοί της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας (ΕΑΕ), με την ευκαιρία της 4ης Φεβρουαρίου –Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καρκίνου. Με το σύνθημα: «Μπορούμε- Μπορώ» η Ένωση για τον Παγκόσμιο Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) και η ΕΑΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενάντια στη νόσο που εξελίσσεται σε παγκόσμια επιδημία με αυξητικές τάσεις, καθώς μέχρι το 2025 τα νέα ετήσια περιστατικά καρκίνου, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 19,3 εκατ. από 14,1 εκατ. που ήταν το 2012.

Κι όμως, οι ειδικοί θεωρούν εξίσου εφικτή μέχρι το 2025 τη μείωση κατά 25% των πρόωρων θανάτων από μη μεταδιδόμενες ασθένειες (όπου ανήκει και ο καρκίνος), αν σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο υιοθετηθούν άλλες επιλογές στον τρόπο ζωής.

«Το «μπορώ» είναι το πρώτο, αποφασιστικό βήμα, για να αρχίσει η μεγάλη αλλαγή. Ακολουθεί το επόμενο μεγάλο βήμα: να εμβαπτίσουμε τα «εγώ» μας στο «εμείς», στηρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλουν η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και άλλες υποστηρικτικές οργανώσεις για να προωθήσουν τον αντικαρκινικό αγώνα και να πιέσουν το κράτος να αναλάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, ώστε όλοι οι Έλληνες να έχουν ίσες ευκαιρίες σε ποιοτικές υπηρεσίες πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης, θεραπείας και παρηγορικής φροντίδας. Μόνο όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του καρκίνου στη χώρα μας. Σχεδόν 30% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται σε συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής τις οποίες μπορούμε να αλλάξουμε: υψηλός δείκτης μάζας σώματος, χαμηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και χόρτων, έλλειψη σωματικής άσκησης, κάπνισμα και κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας ( ΕΟΠΕ) και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Ο κ. Χρήστος Πανόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, αναδεικνύοντας τις προόδους στα νέα χημειοθεραπευτικά φάρμακα , επισήμανε το πρόβλημα του υψηλού κόστους. «Φάρμακα για το μελάνωμα κοστίζουν από 29 $ έως 157 $ ανά mg, περίπου 4000 περισσότερο από το κόστος του χρυσού, σχολιάζει ο Καθηγητής Saltz από το Memorial Sloan Kettering. Μία θεραπεία για μεταστατικό μελάνωμα μπορεί να κοστίσει ακόμη και 1 εκατ. δολλάρια τον χρόνο για έναν ασθενή. Μπορούν οι οικονομίες των διαφόρων χωρών να αντιμετωπίσουν αυτό το κόστος;»διερωτήθηκε κι επικαλέστηκε μελέτη σύγκρισης 16 Ευρωπαϊκών χωρών του Lancet Oncology, από την οποία προκύπτει ότι η Ελλάδα μαζί με την Πορτογαλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τις χαμηλότερες τιμές αντικαρκινικών φαρμάκων σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Μόλις 2 στους δέκα καρκινοπαθείς έχουν ψυχοκοινωνική στήριξη

Η κυρία Βάσω Ακαρέπη, διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου « Ο Άγιος Σάββας» εξήρε το ρόλο της νοσηλευτικής ογκολογίας, καθώς «οι επαγγελματίες υγείας που καλούνται να φροντίσουν τους ογκολογικούς ασθενείς, λόγω των υψηλών απαιτήσεων της νόσου, αλλά και της μειωμένης παροχής των απαιτούμενων πόρων από την πολιτεία είναι αυτοί που απειλούνται περισσότερο από τις επιπτώσεις της επαγγελματικής εξουθένωσης» και κάλεσε την πολιτεία να φροντίσει για την αποφόρτιση των ανθρώπων που φροντίζουν τους καρκινοπαθείς ώστε να είναι σε θέση να συνεχίζουν αποτελεσματικά και απρόσκοπτα το έργο τους.

Την έλλειψη της κατ’ οίκον νοσηλείας αλλά και τη μικρή δυναμική των Ιατρείων Πόνου επισήμανε η κυρία Σιαφάκα, εκπροσωπώντας της Ελληνική Εταιρεία Θεραπεία Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α). «Παρά την υπουργική απόφαση του 1992 για τη θεσμοθέτηση της κατ” οίκον νοσηλείας, μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί παρά μόνο σε ελάχιστα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ τα ιατρεία πόνου συντηρούνται από την εθελοντική προσφορά των γιατρών που τα στελεχώνουν» ανέφερε η κυρία Σιαφάκα.

Ο κ. Ντίνος Ιωάννης, επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου για την υποστήριξη, την εκπαίδευση και την έρευνα στην Ψυχοκοινωνική Ογκολογία (ΚΕ.Υ.Ε.Ε.ΨΟ), επεσήμανε ότι «η δυνατότητα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ασθενών και των οικογενειών τους παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα λόγω περιορισμένου αριθμού επαγγελματιών που στελεχώνουν τους σχετικούς φορείς. Μόνο 2 ασθενείς στους 10 μπορούν να λάβουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης».

Δράσεις από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Στην Ελλάδα η Ε.Α.Ε είναι η μεγαλύτερη ιατροκοινωνική κοινωφελής οργάνωση με στόχο την καταπολέμηση του καρκίνου από το 1958. Προσφέρει ανελλιπώς και δωρεάν τις υπηρεσίες της στην ενημέρωση του πληθυσμού, την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, τον αντικαπνιστικό αγώνα, τη διεξαγωγή προληπτικών εξετάσεων, τη φιλοξενία ασθενών, την ψυχοκοινωνική συμβουλευτική και σε πλήθος άλλων τομέων και δραστηριοτήτων.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκδηλώσεις στη Λειβαδιά, τη Θεσσαλονίκη, τη Μήλο, την Καρδίτσα και στις περισσότερες πόλεις όπου λειτουργούν τα παραρτήματα της Ε.Α.Ε.

Στην Αθήνα στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Νίκης από 11.00 έως 17.00 μ.μ. θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους, θα γίνονται συζητήσεις, θα υπάρξουν μουσικές εκδηλώσεις και θα διανεμηθούν φρούτα στους περαστικούς για να τονιστεί η αξία της υγιεινής διατροφής.

Μαγνητοσκοπημένα μηνύματα Ολυμπιονικών θα προτρέπουν, μέσα από τη διήγηση της προσωπικής ιστορίας τους, όλους τους νέους να ασχοληθούν με τη σωματική άσκηση.

Επίσης, σε περίπου 60 ανασφάλιστους πολίτες του δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιηθούν σπιρομετρήσεις και μαστογραφίες από τον κινητό μαστογράφο που θα βρίσκεται στο σημείο. Τέλος η ομάδα νέων της ΕΑΕ θα «διαδηλώσουν « για μια καλύτερη και πιο υγιεινή ζωή.

Keywords
Τυχαία Θέματα