Το Ισραήλ ζητεί να μην υπογραφεί μια «κακή συμφωνία» με το Ιράν

Το Ισραήλ κάλεσε σήμερα τις μεγάλες δυνάμεις να μην υπογράψουν μία «κακή συμφωνία» με το Ιράν υπογραμμίζοντας ότι το ενδεχόμενο ανάπτυξης των πυρηνικών δυνατοτήτων της χώρας αυτής θα δημιουργούσε μία «νέα και επικίνδυνη παγκόσμια τάξη».

Ο υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτς, η χώρα του οποίου θεωρεί ότι θα αποτελέσει τον πρωταρχικό ενδεχόμενο στόχο του Ιράν εφόσον η Ισλαμική Δημοκρατία αποκτήσει πυρηνική βόμβα, δήλωσε ότι το Ισραήλ διατηρεί ανοικτές «όλες τις επιλογές» προκειμένου

να υπερασπισθεί τον εαυτόν του, σε έναν έμμεσο υπαινιγμό για το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης.

Ο ίδιος έκρουσε «για μία τελευταία φορά τον κώδωνα του κινδύνου» προς την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) που έχει εισέλθει σε μια κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη με στόχο να επιτευχθεί μία συμφωνία πριν εκπνεύσει η καταληκτική προθεσμία της 24ης Νοεμβρίου.

«Μην υπογράψετε μία κακή συμφωνία με το Ιράν η οποία θα του επιτρέψει να παραμείνει ένα Κράτος στα πρόθυρα (σ.σ. της απόκτησης πυρηνικού οπλοστασίου), η οποία θα επιτρέψει στο Ιράν να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος των συστημάτων φυγοκέντρησης που προορίζονται για τον εμπλουτισμό ουρανίου και να διατηρήσει τη δυνατότητα να κατασκευάσει σύντομα ένα πυρηνικό όπλο» δήλωσε ο υπουργός ενώπιον του Τύπου.

Στη Βιέννη, οι Ιρανοί δεν προχώρησαν σε «καμία σημαντική παραχώρηση» συνέχισε ο ίδιος.

«Εάν το Ιράν εξελιχθεί σε μία στρατιωτική πυρηνική δύναμη, εάν μπορέσει όχι μόνο να διατηρήσει αλλά και να αναπτύξει στο μέλλον τις στρατιωτικές του πυρηνικές δυνατότητες ή τις πυρηνικές δυνατότητές του διπλής χρήσης, αυτό θα αλλάξει τον κόσμο για πάντα, θα δημιουργήσει μία νέα και επικίνδυνη παγκόσμια τάξη για δεκαετίες ολόκληρες».

«Εάν το Ιράν ολοκληρώσει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις θα έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει δεκάδες πυρηνικές κεφαλές, μεταξύ 20 και 30 κάθε χρόνο» τόνισε.

«Μόλις το Ιράν γίνει μια στρατιωτική πυρηνική δύναμη σε διάστημα περίπου 10 ετών θα μπορέσει να συγκεντρώσει ένα απόθεμα 100 πυρηνικών όπλων».

Ο Ισραηλινός υπουργός επέμεινε στο ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεν πρέπει να μην ικανοποιήσουν τα δύο αιτήματα που πρόσφατα, προέβαλε, σύμφωνα με εκείνον, το Ιράν: τη δυνατότητα να συνεχίσει τις έρευνες για τη βελτιστοποίηση των μηχανημάτων φυγοκέντρησης και το Ιράν να συνεργαστεί στον τομέα των πυρηνικών με κράτη όπως η Βόρεια Κορέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα