Το μυστικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

-«Σιγοβράζουν» οι εσωκομματικές διαφωνίες

-Ποιοι κινδυνεύουν με διαγραφές

-Η σφήνα από τους πασοκογενείς

Η μορφή της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα από τα ζητούμενα στο νέο πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της κυβέρνησης.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Η μέχρι πρότινος επικρατούσα άποψη ότι θα κινηθεί κατά τρόπο «ακραίο» και «δυναμικό» υπόκειται ήδη σε

πολλές συζητήσεις, καθώς στην πλατεία Κουμουνδούρου εκδηλώνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, διιστάμενες θέσεις για την αντιπολιτευτική τακτική που -ανεξάρτητα από τις αυξομειώσεις της ρητορικής έντασης- πρέπει να ακολουθήσουν.

Εν όψει και της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων που ξεκίνησε στη Βουλή, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι «αποχρώσεις» δύο απόψεων που εκφράστηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα και αντανακλούν, κατά τους γνωρίζοντες, τις εσωτερικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πρώτες δηλώσεις έγιναν από τον ίδιο τον κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μιλώντας για πρώτη φορά ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο συνέδριο του Economist, είπε μεν ότι «πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτό το μη βιώσιμο σχέδιο, το μνημόνιο», αλλά «σε συνεργασία με τους εταίρους μας».

Σε εντελώς διαφορετικό τόνο ακολούθησαν την επομένη οι δηλώσεις του κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος υποστήριξε πως «η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου από την κυβέρνηση, πλέον, ανήκει σε ένα μακρινό παρελθόν» και ότι «το μνημόνιο πρέπει να καταργηθεί, να ακυρωθεί και πρέπει να μπούμε σε νέες προγραμματικές κατευθύνσεις, για να μπορέσουμε να ανακόψουμε τον υφεσιακό κατήφορο και να ανοίξουμε σιγά-σιγά δρόμους ανάκαμψης».

Υψηλοί τόνοι

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ θα χρησιμοποιούν υψηλούς τόνους στις παρεμβάσεις τους, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι τι θα προκύπτει ως πολιτική κατεύθυνση πίσω από τις γραμμές. Ενδεικτικό είναι ότι μαζί με την αναγνώριση της ανάγκης για «συνεργασία» με τους εταίρους της χώρας, ο κ. Τσίπρας προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, υιοθετώντας την άποψη ότι στη σύνοδο κορυφής η Ελλάδα έπρεπε να διεκδικήσει την υπαγωγή της στο ίδιο καθεστώς με την Ισπανία και την Ιταλία, που σήμαινε ότι τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών δεν θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος της χώρας. Κατ’ ουσίαν, με την άποψη αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσχώρησε και επίσημα στη λογική της «επαναδιαπραγμάτευσης», την οποία απέρριπτε ως επίσημη γραμμή το κόμμα του προεκλογικά και για την οποία κατηγορεί επίσης τη νέα τρικομματική κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε από την πρώτη στιγμή.

Την παραδοχή ότι πρόκειται περί «στροφής» του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μάλιστα σε ραδιοφωνικές δηλώσεις ο βουλευτής και «σκιώδης» υπουργός Ανάπτυξης πλέον Γιώργος Σταθάκης, με το αιτιολογικό ότι «κάνει στροφή στην μέχρι τώρα πολιτική της και η Ευρώπη». Αυτή η στροφή, τουλάχιστον της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, επομένως, σε τι αποσκοπεί πολιτικά; Και πόσο εύκολη όμως θα είναι;

Keywords
Τυχαία Θέματα