Τουρκία ΕΕ – Κουμουτσάκος: « Περιμέναμε πιο σθεναρή και ξεκάθαρη θέση»

Τουρκία ΕΕ – Κουμουτσάκος: Την απογοήτευσή του για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στο θέμα προκλητικότητας της Τουρκίας εξέφρασε ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θα εξωραΐσω την κατάσταση. Πράγματι περιμέναμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ε.Ε. μία πολύ πιο σθεναρή και ξεκάθαρη θέση απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας» επισημαίνει και προσθέτει ότι «Από αυτό μέχρι να πούμε ότι η Σύνοδος αυτή δεν άγγιξε την Τουρκία,

είναι μία πολύ μεγάλη απόσταση».

Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε πως: «Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χωρίζονται σε τρία μέρη.  Υπάρχει ένα μέρος μιας πολύ ισχυρής και ομόφωνης καταδίκης της συμπεριφοράς της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο στο σύνολό της και στην περιοχή μας, μιας καταδίκης σαφούς, ισχυρής και σκληρής.  Υπάρχει ένα κομμάτι το οποίο αναφέρεται στα εξής δύο βήματα για την Ε.Ε.: αφενός σε τρεις μήνες να αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας προκειμένου να περάσουμε σε πιο συγκεκριμένα βήματα καταδίκης της -είναι μία κλεψύδρα αναμονής που τελειώνει και αυτό το βλέπει η Τουρκία, μπορεί οι όροι να θυμίζουν τις δηλώσεις του Οκτωβρίου αλλά η χρονική επιβάρυνση είναι δεδομένη- αφετέρου, η υποχρέωση της Ε.Ε. να καταθέσει τον Μάρτιο μία πλήρη στρατηγική σχέσεων με την Τουρκία».

«Αναγνωρισμένο πρόβλημα»

«Αυτό δίνει μεγάλες ευκαιρίες στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε άλλα κράτη να επηρεάσουν έτσι ώστε η πολιτική σχέσεων με την Τουρκία στο επόμενο διάστημα να περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία θέλει η Ελλάδα , προκειμένου να διαμορφωθούν οι σχέσεις με την Τουρκία. Υπάρχει και ένα τρίτο στοιχείο και αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει ερήμην της Ουάσινγκτον. Η Ευρώπη και η Αμερική δηλαδή έχουν συμφωνήσει να διαμορφώσουν μαζί και από κοινού τη σχέση με την Τουρκία», προσθέτει και συμπληρώνει ότι «Η Τουρκία έναντι της Δύσης, είναι ένα αναγνωρισμένο πρόβλημα. Όταν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ συμφωνούν να διαμορφώσουν μία πολιτική, λένε εμμέσως αλλά σαφώς ότι η Τουρκία είναι ένα πρόβλημα για τον δυτικό κόσμο».

Θεωρεί ως βασικό σκοπό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής την ανάγκη να οδηγηθεί η Τουρκία σε μία μακρά περίοδο ύφεσης «η οποία θα είναι η αναγκαία προϋπόθεση για έναν διάλογο επί συγκεκριμένων ζητημάτων που απασχολούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν είναι σκοπός της εξωτερικής μας πολιτικής να μαστιγωθεί η Τουρκία. Οφείλουμε ως Ελλάδα να δουλεύουμε συνεχώς, συντεταγμένα και στρατηγικά προκειμένου να πείθουμε περισσότερους εταίρους για να μεταβάλλουμε αυτές τις συνθήκες».

«Ο κόσμος της ΕΕ, κόσμος συμφερόντων»

«Ο κόσμος της Ε.Ε. δεν είναι ένας κόσμος αγγέλων. Είναι ένας κόσμος συμφερόντων. Και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3-4 κράτη τα οποία είναι εκτεθειμένα στην πορεία της τουρκικής οικονομίας, είτε έχουν συμφέροντα σε αυτήν» συμπληρώνει και προσθέτει πως «Η Ευρώπη έτσι θα κινείται από εδώ και πέρα, μεταξύ του να προσπαθεί να αποτρέψει την επέκταση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα χωρίς να την χάσει, χωρίς να την οδηγήσει μακριά από την Ευρώπη».

Τέλος, στην προσπάθειά του να δείξει την κρισιμότητα της παρούσας κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο επισημαίνει ότι «Η Ευρώπη και η Δύση βρίσκονται μπροστά σε μίας νέας μορφής ανατολικό ζήτημα. Το ανατολικό ζήτημα του 21ου αιώνα. Έχουμε την εθνική Τουρκία να επιχειρεί με νεο-οθωμανικούς όρους να επιστρέψει με επιρροή και παρουσία σε πρώην οθωμανικά εδάφη, ανατρέποντας συμφωνίες ισορροπίας, όπως η Συνθήκη της Λωζάνης».

Keywords
Τυχαία Θέματα