Ξεχασμένα θύματα της κρίσης τα παιδιά

Ιδιαιτέρως αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, Daily Mail, η οποία αναφέρει ότι αρκετοί γονείς στην Ελλάδα αναγκάζονται να αφήσουν σε ιδρύματα τα παιδιά τους, μη μπορώντας να τα φέρουν «βόλτα» οικονομικά. Ο απεσταλμένος της Daily Mail τονίζει ότι έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των παιδιών που μεγαλώνουν μακριά από την οικογένειά

τους λόγω οικονομικής στενότητας. Χαρακτηριστικά, μία οργάνωση αρωγής αναφέρει πως 80 στα 100 παιδιά που φιλοξενεί χρειάζονται βοήθεια για οικονομικούς λόγους και μάλιστα προέρχονται από οικογένειες μεσαίας τάξης.

Στο Ζάννειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής στην Εκάλη ο δημοσιογράφος συναντά τρία αδέρφια 7,8 και 9 ετών, τα οποία επισκέπτονται οι γονείς τους κάθε Σαββατοκύριακο. Οι γονείς των αδερφών είναι άνεργοι και ζουν με επίδομα 400 ευρώ το μήνα συν περιστασιακή μαύρη εργασία, με τα έσοδα να φτάνουν όμως για να ζουν μόνο τα άλλα δύο μικρότερα στην ηλικία παιδιά τους.

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι το 10% των παιδιών είναι στα πρόθυρα της πείνας, ενώ δάσκαλοι έχουν αναφέρει πως δεν πραγματοποιούν το μάθημα της φυσικής αγωγής καθώς μαθητές τους είναι υποσιτιζόμενοι και ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στη σημασία του θεσμού της οικογένειας για την ελληνική κοινωνία, ενώ σχολιάζεται ότι «η χώρα σταυρώνεται από την προσήλωση στο ευρώ». Ο πρώην διευθυντής του Ζαννείου επισημαίνει ότι δεν είναι στην ελληνική κουλτούρα ο χωρισμός των οικογενειών, καθώς και ότι η κατάσταση είναι πολύ τραυματική για αυτές.

Μια άλλη φιλανθρωπική οργάνωση αναφέρει για τέσσερα παιδιά που αφέθηκαν στην είσοδο του κτιρίου της με μήνυμα από τη μητέρα ότι δεν μπορεί να τα αναθρέψει. Το Χαμόγελο του Παιδιού ανέφερε ότι πέρυσι παρείχε βοήθεια σε 10.927 παιδιά - φαγητό, ρούχα, παπούτσια, σχολικά βιβλία και ψυχολογική υποστήριξη, αριθμός που πέρσι ήταν 4.465. Το Παιδικό Χωριό SOS πριν από πέντε χρόνια βοηθούσε 47 οικογένειες, ενώ σήμερα ο αριθμός έχει φτάσει τις 900, με νέα κέντρα να ανοίγουν ανά τη χώρα. Σημειώνεται επίσης ότι οικογένειες που δώριζαν χρήματα τώρα ζητούν βοήθεια.

Στο εκτενές ρεπορτάζ σημειώνεται επίσης ότι το θετικό στοιχείο που έχει προκύψει από την κρίση, πάντως είναι η αναβίωση των αξιών της κοινότητας και το πνεύμα αλληλεγγύης που αντικαθιστούν το κατεστραμμένο κράτος πρόνοιας. Αναφέρεται το παράδειγμα του Αμαρουσίου όπου ο δήμαρχος πρωτοστάτησε στο άνοιγμα ενός κέντρου υγείας για 6.000 ανασφάλιστους ασθενείς, συσσίτια, τράπεζες ρουχισμού και φαρμακείο με εθελοντές και δωριζόμενα φάρμακα.

Keywords
Τυχαία Θέματα