Υπέροχη site-specific multimedia performance σε ένα πρώην ξυλουργείο

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Από την Ηρώ Μητρούτσικου

“Aomori”: Παράδοξες δράσεις, καθημερινές ιστορίες ομορφιάς και βίας, στη σκιά και στο φως, illusions instants of grace, evanescence, unlikeness and senseless acts of beauty.

Η σκηνοθέτις-χορογράφος:

Η Χρυσάνθη Μπαδέκα (www.chrysanthibadeka.weebly.com

), απόφοιτη της σχολής της Ραλλού Μάνου και με μεταπτυχιακές σπουδές στο TischSchooloftheArts (Νέα Υόρκη), επέστρεψε στην Αθήνα το 2009, ενώ το ενδιαφέρον της έχει ήδη μετατοπιστεί στην δημιουργία video-εγκαταστάσεων και multimedia παραστάσεων, στις οποίες η διάδραση του κινητικού αυτοσχεδιασμού με τα οπτικοακουστικά μέσα και η συνεύρεση των τεχνών με τους καλλιτέχνες αποτελούν βασικό πεδίο πειραματισμού.

Το 2011, μαζί με την Ελισάβετ Πλιακοστάθη, δημιουργεί την BelleVille (https://bellevillecollective.wordpress.com ) με σκοπό τον πειραματισμό. Διδάσκει εργαστήρια Videodance στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οργανώνει το Video Dance (www.athensvideodanceproject.gr ) και το Ετήσιο φεστιβάλ χορού σε Αστικό Τοπίο (www.enamikrovima.eu ), χορογραφεί παραστάσεις χορού, θεάτρου, όπερας κ.α.

Η περφόρμερ:

Η Βάλια Παπαχρήστου, αριστούχος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και με μεταπτυχιακές σπουδές στο Laban Center, έχει συνεργαστεί με το “Χοροθέατρο Οκτάνα”, την “Ομάδα Εδάφους”, την Αντιγόνη Γύρα κ.α. Το 1992 κέρδισε, σε συνεργασία με τον Κ. Ρήγο, το Α’ Βραβείο Χορογραφίας στον Διαγωνισμό Νέων Χορογράφων του Δήμου Αθηναίων. Έχει συμμετάσχει ως performer σε θεατρικές παραστάσεις, έχει χορογραφήσει παραστάσεις και διδάσκει κίνηση σε θεατρικές σχολές. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια χορεύει στην ομάδα “X-it” του Φώτη Νικολάου και όχι μόνο.

Ο χώρος:

Λίγο πιο δίπλα από τα θέατρα “Απλό” και “Σημείο”, απέναντι σχεδόν από την “Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών”, ένα παλιό ξυλουργείο, δίπλα στον πανέμορφο εκθεσιακό χώρο του Γκάυ Στεφάνου (www.dmod.gr), καθαρίστηκε και αποτέλεσε το σκηνικό, αλλά και τον χώρο έμπνευσης, για μια παράσταση φτιαγμένη για αυτόν τον χώρο αποκλειστικά.

«AOMORI»:

Σημαίνει μπλε δάσος. Είναι περιοχή της Ιαπωνίας στην οποία βρίσκεται το πιο μεγάλο σε έκταση παρθένο δάσος οξιάς στον κόσμο. Καθότι πρόκειται για ένα πολύ υγρό δάσος, αυτό οδήγησε τη χορογράφο σε εικόνες νερού και καταβύθισης.

Πρόκειται για μια site-specific multimedia παράσταση χορού, η οποία πραγματεύεται τη ζωή με εργαλεία το σώμα, την κίνηση, τα νέα οπτικά μέσα και τον κινηματόγραφο.

Η, πολύ καλή και πάντα πολύπλευρη, περφόρμερ Βάλια Παπαχρήστου καταβυθίζεται, φωτίζει και φωτίζεται, ψάχνει πτυχές της ζωής και με τη βοήθεια της τεχνολογίας βγαίνει από τον εαυτό της και υπάρχει και στη μια και στην άλλη πλευρά της σκηνής. Διάσημα πρόσωπα εμφανίζονται σε προβολές, ενώ η περφόρμερ μιλά μέσω κειμένων επίσης διάσημων ανθρώπων με έμφαση στον Καντ.

Το άρθρο Υπέροχη site-specific multimedia performance σε ένα πρώην ξυλουργείο εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα