Υπό ασφυκτική αστυνομική επιτήρηση υποκαταστήματα και ΑΤΜ τραπεζών

Με φανερές και μυστικές δυνάμεις επιτηρεί η Ελληνική Αστυνομία τις τράπεζες, την κίνηση στα ΑΤΜ, όπου στενάζουν οι πολίτες, αλλά και σε άλλους λεγόμενους «ευαίσθητους» στόχους, στο πλαίσιο της νέας, «σκληρής» και απρόβλεπτης πραγματικότητας, που διαμορφώθηκε με την «κατάρρευση» των διαπραγματεύσεων και το κλείσιμο των τραπεζών.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Καθημερινά,

από το πρωί, δύο ελικόπτερα της Αστυνομίας, με επικεφαλής αξιωματικούς εφοδιασμένους με κάμερες, επιτηρούν από αέρος την Αττική, βάσει σχεδίου που έχει εκπονηθεί από τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., ενώ γύρω από τα τραπεζικά υποκαταστήματα, η αστυνομία έχει δημιουργήσει μια «νεκρή» ζώνη ασφαλείας, με στόχο την προστασία των ηλικιωμένων, οι οποίοι αποτελούν και μόνιμο στόχο των επιτηδείων. Η εικόνα των πρώτων ημερών περιελάμβανε πρόσκαιρες εντάσεις, λεκτικά επεισόδια, λιποθυμίες και φυσικά μεγάλη ταλαιπωρία για ηλικιωμένους πολίτες και εργαζόμενους.

Από την πρώτη ημέρα των 355 ανοικτών υποκαταστημάτων, στην Αττική, χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο του σχεδιασμού ασφαλείας, 105 περιπολικά της Άμεσης Δράσης με 200 αστυνομικούς, 100 ομάδες ΔΙ.ΑΣ. με 400 αστυνομικούς, 15 ζευγάρια της ομάδα «Ζ», 50 συμβατικά περιπολικά της Ασφάλειας με 100 αστυνομικούς, ενώ περίπου 800 αστυνομικοί των πεζών περιπολιών μετατράπηκαν σε μόνιμους «σκοπούς» έξω από κάθε τράπεζα.

Αστυνομική επιτήρηση και στα σούπερ μάρκετ

Συνολικά στην Αττική χρησιμοποιήθηκαν έως τώρα 3.000 αστυνομικοί και επιπλέον 5.000 άνδρες και γυναίκες, στην υπόλοιπη Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε «απρόβλεπτο» σε αυτή την πρωτόγνωρη για όλους κατάσταση. Σε κάποιες «κόκκινες» περιοχές της Δυτικής Αττικής, χρησιμοποιήθηκαν επιπλέον 4 αστυνομικοί της ΥΜΕΤ, έξω από κάθε τράπεζα.

Εκτός από τα ανοικτά υποκαταστήματα τραπεζών, περιφρουρούνται και τα υπόλοιπα 350 κλειστά, που βρίσκονται στην Αττική και ακόμη περισσότερο τα περίπου 2.500 μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών, τα οποία είναι εγκαταστημένα στην πρωτεύουσα και από τα οποία εξυπηρετούνται οι πολίτες.

Στελέχη της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής πέρα από τη διακριτική φύλαξη τραπεζών έχουν επιφορτιστεί και με την ασφάλεια μεταφοράς χρημάτων από τα κέντρα διανομής και των ταχυδρομικών διανομέων, που μεταφέρουν χρήματα. Εξαιτίας κάποιων πληροφοριών θα υπάρχει και επιτήρηση καταστημάτων τροφίμων και σούπερ μάρκετ για τους ίδιους λόγους.

Στο ίδιο πλαίσιο ασφαλείας εντάσσεται η επίσπευση της επέκτασης του «αστυνομικού της γειτονιάς» σε 36 νέες περιοχές, σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σε 8 αστυνομικά τμήματα στην Αττική, σε 4 στη Θεσσαλονίκη και σε 24 στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, δεν αναμένεται κεντρική διαταγή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για την εκλογική ετοιμότητα του αστυνομικού προσωπικού, καθώς αποφασίστηκε να μην γίνει ανάκληση αδειών των αστυνομικών, που ήδη κάνουν χρήση, αλλά να μην δοθούν νέες μέχρι τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Σχέδιο ακόμη και για ακραία περιστατικά

Μετά από τηλεδιάσκεψη της αστυνομικής ηγεσίας με τους διοικητές των Αστυνομικών Διευθύνσεων, αποφασίστηκε να εκδοθούν εντολές σε τοπικό επίπεδο για εφαρμογή του εκλογικού νόμου με αυξημένη ετοιμότητα και επιφυλακή του προσωπικού, περιορισμό των ρεπό και από το πρωί του Σαββάτου φύλαξη των εκλογικών κέντρων.

Εκτός από την ένταση των μέτρων στο πλαίσιο του δόγματος «αστυνομία δίπλα στον πολίτη», τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων σχέδια για την αντιμετώπιση ακόμη και ακραίων καταστάσεων. Για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων ακραίων καταστάσεων, απ’ όπου κι αν προέρχονται, τα ενδεχόμενα έχουν αποτυπωθεί στα σχέδια επί χάρτου, ενώ βρίσκεται σε συναγερμό και το εξειδικευμένο αστυνομικό προσωπικό, για την άμεση επέμβασή του στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα