Υπολογισμός μορίων: Πανελλήνιες 2019 – Οι δύο τρόποι να μετατρέψετε σε μόρια τη βαθμολογία σας

Υπολογισμός μορίων: Λίγο μετά τη 13:00, το μεσημέρι της Παρασκευής, το υπουργείο Παιδείας ανάρτησε τους πίνακες και τις καταστάσεις με τις βαθμολογίες Πανελληνίων 2019. Τα στατιστικά που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων δείχνουν μεγάλη συγκέντρωση βαθμολογιών κάτω από τη βάση. Από τα μαθήματα Προσανατολισμού, που θεωρούνται κρισιμότερα για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, τα Μαθηματικά, η Ιστορία και η Φυσική δυσκόλεψαν τους μαθητές, ενώ μεγάλη ήταν και η αποτυχία στην Βιολογία Γενικής Παιδείας με περισσότερους από έξι στους δέκα να μην πιάνουν την βάση.

Μαθηματικά, Φυσική και Βιολογία δυσκόλεψαν πολύ τους υποψηφίους, που έγραψαν σε υψηλά ποσοστά κάτω από τη βάση.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, το 64,99% των γραπτών βαθμολογήθηκε κάτω από τη βάση ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα Μαθηματικά ανήλθε στο 61,03%. Στην Ιστορία κάτω από τη βάση έγραψε ποσοστό 47,20%, ενώ στη Φυσική ποσοστό 39,41% έπεσε κάτω από τη βάση. Στα Αρχαία Ελληνικά αρίστευσε μόνο το 2,84.

Υπολογισμός μορίων: Οι δύο τρόποι

Οι μαθητές μετά την ανακοίνωση των βαθμών θα πρέπει να μετατρέψουν την βαθμολογία τους σε μόρια. Για την διαδικασία αυτή μπορούν να ακολουθήσουν δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι να μπουν στο site του υπουργείο, δηλαδή εδώ, https://markcalc.it.minedu.gov.gr και να υπολογίσουν αμέσως τα μόρια τους ηλεκτρονικά.

O πιο παραδοσιακός τρόπος

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας ο τρόπος υπολογισμού των μορίων για εισαγωγή στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης βασίζεται μόνο στο γραπτό βαθμό των 4 ή 5 μαθημάτων.

Τα μόρια για κάθε επιστημονικό πεδίο προκύπτουν από τα 4 μόνο μαθήματα του κάθε πεδίου. Για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος: [ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 1,3) + (Β x 0,7) ] x 100 = ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ για συγκεκριμένο πεδίο, όπου Α, Β, Γ, είναι οι γραπτοί βαθμοί των 4 πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α,Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των 2 μαθημάτων με συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου.Σε περίπτωση που ο υποψήφιος διεκδικεί την εισαγωγή του σε πεδίο με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας, τότε για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος: [ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 0,9) + (Β x 0,4) ] x 100 = ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ για συγκεκριμένο πεδίο, όπου Α, Β, Γ, είναι οι γραπτοί βαθμοί των 4 πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α,Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των 2 μαθημάτων με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου.

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, στο ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ θα προστεθούν και τα επιπλέον μόρια που θα συγκεντρώσει ο υποψήφιος από τυχόν εξέτασή του σε ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες με τους αντίστοιχους συντελεστές του αρ. 2 της αριθμ.Φ.253/193309/Α5/2015 (ΦΕΚ 2647 Β΄) Υ.Α., για να προκύψει ένα διαφορετικό σύνολο μορίων, που θα ισχύει μόνο για τμήματα που απαιτούν ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα