Υπόμνημα με ερωτήματα για το λούνα παρκ στη Χαλκιδική κατέθεσαν οι δικηγόροι της οικογένειας του 19χρονου Γιάννη

Πέντε ερωτήματα με τη μορφή υπομνήματος κατέθεσαν οι δικηγόροι της οικογένειας του 19χρονου Γιάννη που βρήκε τραγικό θάνατο στο μοιραίο λούνα παρκ στη Χαλκιδική.  Η οικογένεια του νεαρού ζητά απαντήσεις και μεταξύ των ερωτημάτων, είναι το πότε ηλεκτροδοτήθηκε η επιχείρηση και ποιος έβγαλε την άδεια καταλληλότητας για το συγκεκριμένο μηχάνημα.

Το υπόμνημα αναφέρει αναλυτικά:

Αιτούμεθα να διερευνηθεί:

α) Πότε ηλεκτροδοτήθηκε η επιχείρηση

λούνα παρκ;

β) Τι έγγραφα κατατέθηκαν για την ηλεκτροδότηση του λούνα παρκ;

γ) Πού πιστοποιήθηκαν τα έγγραφα που τυχόν κατατέθηκαν;

δ) Ποιο πρόσωπο έχει βγάλει την άδεια καταλληλότητας για το συγκεκριμένο μηχάνημα; Πότε εκδόθηκε η συγκεκριμένη άδεια; Με ποια χρονική ισχύ;

ε) Να προσκομιστούν στην Εισαγγελική – Προανακριτική Αρχή το τιμολόγιο αγοράς του επίμαχου μηχανήματος/παιχνιδιού και τα έγγραφα συνοδευόμενα με τη μελέτη για την πιστοποίηση του συγκεκριμένου μηχανήματος από διαπιστευμένο/πιστοποημένο φορέα.

«Κλεμμένα από τη Βουλγαρία τα μηχανήματα»

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το λούνα παρκ του τρόμου στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Την ώρα που ο πατέρας του Γιάννη έκανε αυτοψία στον χώρο όπου σκοτώθηκε ο γιος του, ζητώντας δικαίωση για την οικογένεια, και ότι «η αμέλεια έφερε το θάνατο», ένας εργαζόμενος, ο οποίος κατά το παρελθόν δούλεψε στο λούνα παρκ στη Χαλκιδική, αποκάλυψε όσα γινόντουσαν στην επιχείρηση. Όπως είπε στο Mega ο πρώην εργαζόμενος στο λούνα παρκ, «τα μηχανήματα όλα του Κ. τα 9 στα 10 είναι άχαρτα πρώτον, κάποια είναι κλεμμένα από την Βουλγαρία, ασυντήρητα σε πολύ άθλια κατάσταση. Ήτανε να πάνε σε σκραπ και πήγε και τα βούτηξε έξω από την σκραπ, τα έβαψε και τα λειτουργεί. Και όχι τώρα, εδώ και πολλά χρόνια».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «για να χειριστείς ένα μηχάνημα, μιλάμε για κάποιο μηχάνημα επικίνδυνο όχι τώρα σε μία σκοποβολή σε ένα τρενάκι που πάει γύρω-γύρω τα παιδικά, πρέπει πρώτον να πας σε σεμινάριο εννιά μήνες στην Ιταλία, όπου σου μαθαίνουνε πιο πολύ θέματα ασφαλείας».

«Μόνο εγώ είχα πιστοποίηση»

«Δίνεις κάποιες τυπικές εξετάσεις αφού το πάρεις αυτό το χαρτάκι μετά πρέπει να αποφασίσεις σε ποιο παιχνίδι θες να βγάλεις την πιστοποίηση σου, για να είσαι χειριστής και να πας να ξαναδώσεις εξετάσεις για να πάρεις πιστοποίηση χειριστή στο συγκεκριμένο μηχάνημα», πρόσθεσε. Στο ερώτημα πόσοι εργαζόμενοι είχαν την αντίστοιχη πιστοποίηση στο λούνα παρκ της Χαλκιδικής, εκείνος είπε; «Πολύ πιθανόν και κανένας σε εκείνο το πάρκο μέσα δύο χρόνια που δούλεψα. Ο μοναδικός άνθρωπος που είχε πιστοποίηση ήμουν εγώ, και μιλάμε ο άνθρωπος έχει παιχνίδια ψιλό επικίνδυνα».

Υπήρξε και άλλος τραυματισμός

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις αυτόπτων μαρτύρων για το λούνα παρκ του τρόμου στο Πευκοχώρι μετά από τον τραγικό θάνατο του 19χρονου. Αυτόπτης μάρτυρας κατήγγειλε στο Mega ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ένα παιδί τραυματίστηκε παίζοντας στις σκουριασμένες μηχανές του συγκεκριμένου λούνα παρκ. «Είχε γίνει ένα περιστατικό με την μπαλαρίνα και ένα περιστατικό που είχε παλινδρόμηση είχε κολλήσει και δε μπορούσε να σταματήσει. Με την “μπαλαρίνα” κάτι πέσανε παιδιά τώρα χτυπήσανε; Το δούλευε πολύ γρήγορα και χτυπήσανε», τόνισε. Οι εγκαταστάσεις έκρυβαν παγίδες και τα μέτρα ασφαλείας ήταν ανύπαρκτα, καταγγέλλουν γονείς παιδιών που είχαν επισκεφτεί το λούνα παρκ.

«Περιμένανε συγκεκριμένα στην ουρά και να κάνουν τραμπολίνο, που είχε αρκετά τρία ή τέσσερα στο ίδιο σημείο, χωρίς δίχτυ ασφαλείας ήτανε. Δενόντουσαν τα παιδάκια με έναν ιμάντα και ταλαντεύονταν πάνω και πήγαιναν στον αέρα τέλος πάντων. Όσο περιμέναμε, επειδή διαπίστωσα ότι ο ένας ιμάντας ήταν σχισμένος, δεν κάναμε, φύγαμε. Ήταν λίγο επικίνδυνο, σου δημιουργούσε την αίσθηση της αμέλειας», είπε στο Mega ένας γονέας.

Παμπάλαια τα μηχανήματα

Τα περισσότερα μηχανήματα ήταν 15ετίας, βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο δεκάδες παιδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μηχανήματα ήταν μεταχειρισμένα από το εξωτερικό, ενώ ο χρόνος και η θάλασσα που βρίσκεται δίπλα από τις εγκαταστάσεις ρήμαζε τον ήδη παλαιό στόλο των παιχνιδιών. Γονείς καταγγέλλουν πως τα σίδερα που στήριζαν τα καθίσματα ήταν σάπια και σκουριασμένα. Όπως αποκάλυψε γονέας στο Mega, «δυο, τρεις μέρες πριν ήμουν εκεί πηγαίναμε σχεδόν καθημερινά. Η εικόνα που βλέπει κανείς μπαίνοντας στον χώρο και μπορεί να το καταλάβει με μια στοιχειώδη αντίληψη και λογική καταλαβαίνει ότι τα μηχανήματα είναι παλαιά περασμένων δεκαετιών, βλέπει το πως έχουν τοποθετηθεί στον χώρο και καταλαβαίνει ότι είναι το ελάχιστο και το πιο ελαφρύ που μπορώ να πω ότι είναι πλημμελώς τοποθετημένα και συντηρημένα».

«Έμπαινε το ερώτημα στο μυαλό μου, το σκεφτόμουν πολλές φορές. Ήταν εάν αυτό είχε ελεγχθεί από κάποιον, εάν έχει πάρει μια πιστοποίηση. Γενικά ήταν μια κατάσταση χύμα, δεν συνάδει αυτό που έβλεπε κάποιος με το σημείο εκείνο και την επισκεψιμότητα», πρόσθεσε. Ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ για το λούνα παρκ του τρόμου, φανερώνει την πολύ κακή κατάσταση και την ελλιπή συντήρηση των μηχανημάτων, ειδικά του Crazy Dance, όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο 19χρονος Γιάννης. Οι κατασκευές ήταν ετοιμόρροπες, με βίδες να λείπουν, σκουριασμένα εξαρτήματα, μεγάλες φθορές, σαπισμένα σίδερα και λαμαρίνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπόμνημα, Χαλκιδική, 19χρονου Γιάννη,ypomnima, chalkidiki, 19chronou gianni