Ζελένσκι – Πούτιν Ουκρανία: Τέλος οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία

Η πλευρά της Ουκρανίας έπαυσε την επικοινωνία με τη Μόσχα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Οι ουκρανικές Aρχές πρότειναν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία στην πολωνική πρωτεύουσα Βαρσοβία, αντί του Μινσκ, και στη συνέχεια διέκοψαν εντελώς την επαφή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε απευθύνει έκκληση στον Ρώσο ομόλογό του, την Πέμπτη, να διεξαχθούν συνομιλίες προκειμένου να σταματήσουν οι «θάνατοι

των ανθρώπων». Η Μόσχα δήλωσε έτοιμη για συνομιλίες και πρότεινε την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, ως οικοδεσπότη των διαπραγματεύσεων.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι το Κίεβο είχε εκφράσει την επιθυμία του να διαπραγματευθεί στη Βαρσοβία και στη συνέχεια τερμάτισε την επικοινωνία. «Αυτή η παύση διαρκεί πολύ καιρό», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στους δημοσιογράφους. Νωρίτερα, ο Πούτιν είχε ανοίξει μια χαραμάδα διαλόγου, δηλώνοντας σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Σι Τζινπίνγκ πρόθυμος για συνομιλίες σε ηγετικό επίπεδο με την Ουκρανία. Μιλώντας νωρίτερα στο Reuters, ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, δήλωσε ότι η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ.

«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό». «Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μας επιδίωξη για ειρήνη».

Η απάντηση της Μόσχας

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ διαβεβαίωσε ότι στόχος της εισβολής της χώρας του στην Ουκρανία είναι να «απελευθερωθούν» οι Ουκρανοί «από την καταπίεση». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί πιθανό η Μόσχα να αναγνωρίσει τις σημερινές ουκρανικές αρχές ως δημοκρατικές. «Ο πρόεδρος Πούτιν έλαβε την απόφαση για αυτή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση αποστρατιωτικοποίησης, αποναζιστικοποίησης, για να απελευθερωθούν από αυτή την καταπίεση. Οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να επιλέξουν ελεύθερα το μέλλον τους», τόνισε ο Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους των αποσχισθεισών επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία. Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες μόλις ο ουκρανικός στρατός σταματήσει να πολεμά.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε την προθυμία του Ζελένσκι να συζητήσει ένα πιθανό καθεστώς ουδετερότητας για την Ουκρανία, πρόταση που θα αναλύσει η Μόσχα, αν και οι απαιτήσεις της από το Κίεβο παραμένουν απαράλλακτες: μη ένταξη στο ΝΑΤΟ και δέσμευση ότι δεν θα επιτρέψει στη Συμμαχία να αναπτύξει στρατεύματα ή όπλα στα ουκρανικά εδάφη. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ακόμη ότι ο Πούτιν θα έχει σειρά τηλεφωνημάτων με διεθνείς ηγέτες και ότι η Ρωσία θα επιβάλει κυρώσεις αντιποίνων σε δυτικές χώρες.

Οι δυτικές κυρώσεις θα προκαλέσουν προβλήματα, που όμως μπορούν να αντιμετωπιστούν, καθώς η Ρωσία έχει μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές από το εξωτερικό, είπε. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία περιμένει να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με τη Δύση, όταν η τελευταία καταλάβει ότι η Μόσχα αναγκάστηκε να αναλάβει δράση για να προστατέψει την ασφάλειά της. Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο αναφορικά με τη διάρκεια των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα