Ζυγίζει την παραμονή της στην κυβέρνηση η ΝΔ

-«Όχι» νέα μέτρα από αυτήν την κυβέρνηση λέει η Ν.Δ.–Πρέπει να τα αποφασίσει η επόμενη με νωπή λαϊκή εντολή

-Περιμένει την εξέλιξη του PSI για να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα των κινήσεών της

-Καθοριστικό το θέμα της μείωσης των συντάξεων–Μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις

Σε παρτίδα σκάκι για τον χρόνο των εκλογών εξελίσσεται η παραμονή της Ν.Δ. στην κυβέρνηση Παπαδήμου, με τον Αντώνη

Σαμαρά να συνεκτιμά τρεις παράγοντες για τις τελικές αποφάσεις του: Αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν για να αποφευχθεί η χρεωκοπία, δηλαδή η ολοκλήρωση της νέας δανειακής σύμβασης και του PSI, τα νέα μέτρα για τα οποία υπάρχει πίεση να ληφθούν άμεσα και το πολιτικό κόστος για τη Ν.Δ. από τη συμμετοχή της στη μεταβατική κυβέρνηση.

Του Λάμπρου Καλαρρύτη

Το χρονοδιάγραμμα εξέλιξης της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων είναι κομβικό, υπό την έννοια ότι καμία κίνηση αποχώρησης από την κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει, αν δεν ολοκληρωθεί το PSI, διότι ούτε η Ν.Δ. ούτε κανείς άλλος από τους κυβερνητικούς εταίρους είναι διατεθειμένος να χρεωθεί τα ναυάγιο της προσπάθειας για τη μείωση του χρέους. Από την άλλη, αν το PSI οδηγηθεί σε αδιέξοδο, τότε οι εξελίξεις είναι ανοιχτές, διότι θα εκλείψει ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους συγκροτήθηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου. Αν το PSI ναυαγήσει εξάλλου, θα τεθεί θέμα και για τη δανειακή σύμβαση εν συνόλω, για την υλοποίηση της οποίας της οποίας η επιτυχής ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων αποτελεί προϋπόθεση. Άρα η όποια σκέψη για «διαζύγιο» της Ν.Δ. από την κυβέρνηση εξαρτάται, μεταξύ άλλων, και από την ολοκλήρωση του PSI.

Μετά τας εκλογάς…

Σε ό,τι αφορά στα νέα μέτρα, πέραν αυτών που ήδη έχουν ψηφιστεί στον προϋπολογισμό, η Ν.Δ. επιμένει ότι θα πρέπει να αποφασιστούν μετά τις εκλογές από την επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα έχει νωπή λαϊκή εντολή και δικό της πρόγραμμα. Σχετικά με τα μέτρα της περιόδου 2012-2015, για τα οποία ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είναι της άποψης ότι πρέπει να αποφασιστούν από την παρούσα κυβέρνηση, το αντεπιχείρημα της Ν.Δ. είναι ότι η τρόικα έχει πει ότι θα πρέπει να εξειδικευτούν μέχρι τον Ιούνιο του 2012, άρα υπάρχει χρόνος να τα επεξεργαστεί και να τα διαπραγματευτεί με τους δανειστές η επόμενη κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά στα διορθωτικά μέτρα για τις αστοχίες του προϋπολογισμού του 2011, το οικονομικό επιτελείο της Συγγρού απαντά ότι το έλλειμμα της φετινής χρονιάς δεν θα είναι γνωστό πριν από τα μέσα με τέλος Φεβρουαρίου, οπότε και αυτά τα μέτρα θα πρέπει να αποφασισθούν και να ληφθούν από την κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει μετά τις εκλογές. Το σκεπτικό είναι ότι η χώρα χρειάζεται μία εκλεγμένη κυβέρνηση για να μπορέσει να συζητήσει με τους δανειστές με στόχο να βελτιωθεί το συνολικό πλαίσιο και αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει σε συνάρτηση με ένα ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα. Οι «τροποποιήσεις» δηλαδή, στις οποίες αναφέρεται ο Αντώνης Σαμαράς, να γίνουν με βάση το πρόγραμμα της Ν.Δ., ώστε οι συνομιλητές της χώρας να γνωρίζουν ποιο θα είναι

Keywords
Τυχαία Θέματα