Scope Ratings: Tι θα κρίνει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Τη «συνταγή» που πρέπει να ακολουθήσει η Αθήνα για να διασφαλίσει σε μακροπρόθεσμη βάση την ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μετά την δοκιμασία της πανδημίας περιγράφει σε σημείωμά του ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings. Το κλειδί, όπως επισημαίνει ο οίκος, βρίσκεται στην επιτυχή απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. και η επιμονή στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Καθοριστικής σημασίας είναι να γίνουν ταχύτερα βήματα για την μείωση του βάρους των κόκκινων δανείων. 

«Το ελληνικό ΑΕΠ

συρρικνώθηκε 15,2% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σε μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις στη ζώνη του ευρώ» αναφέρει ο Τζέικομπ Σουβάλσκι, επικεφαλής αναλυτής του Scope για την Ελλάδα. «Η εξάρτηση της Ελλάδας από τον τουρισμό, που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τα lockdown και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και το υψηλό ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων στο εργατικό δυναμικό, έχει αφήσει τη χώρα ιδιαίτερα εκτεθειμένη στον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας» συμπληρώνει.

Ο οίκος επιμένει στο σενάριό του για ύφεση 7,8% φέτος, με την πανδημία να πλήττει σε μεγαλύτερο βαθμό τον κλάδο του τουρισμού και του real estate. Για το 2021 αναμένει ανάπτυξη 5,2%, κάτι που σημαίνει ότι δεν καλυφθεί πλήρως το χαμένο έδαφος. 

«Το τρίτο τρίμηνο θα είναι καθοριστικής σημασίας για να δούμε πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η οικονομία και εάν οι επιχειρήσεις μπορούν να αποφύγουν ένα κύμα χρεοκοπιών, όταν λήξουν τα προγράμματα στήριξης, δεδομένου ότι το τρίτο τρίμηνο καλύπτει συνήθως το 55% των τουριστικών εσόδων» αναφέρεται στην έκθεση. 

Το βασικό σενάριο του Scope θέλει επίσης το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να εκτινάσσεται φέτος στο 199% του ΑΕΠ για να υποχωρήσει στο 181% το 2024. Ωστόσο στο δυσμενές σενάριο το χρέος θα μπορούσε να φτάσει στο 209% του ΑΕΠ το 2020 για να περιοριστεί μόλις κατά δύο μονάδε, στο 207% του ΑΕΠ έως το 2024. 

Για να αποφύγει τα χειρότερα σε μακροπρόθεσμη βάση, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να δώσει έμφαση στην απορρόφηση των κοινοτικών κεφαλαίων, προειδοποιεί ο οίκος. Το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. θα μπορούσε να προσφέρει επιχορηγήσεις και δάνεια ίσα με σχεδόν το 16% του ΑΕΠ του 2019. Η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών πρέπει επίσης να επιταχυνθεί. 

«Για να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα, να προσελκύσει ξένες άμεσες επενδύσεις και να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τα κεφάλαια από την Ε.Ε., η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων προκειμένου να προσφέρει μία ανάσα στις τράπεζες και να τονώσει την δανειοδοτική τους ικανότητα» τονίζει ο Σουβάλσκι. 

Στα ατού της Ελλάδας ο Scope Ratings αναφέρει πάντως την βελτιωμένη πρόσβαση στις αγορές. Υπενθυμίζει ότι πρόσφατα το δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με την επανέκδοση του 10ετους ομολόγου με επιτόκιο 1,5%, την ώρα που το επιτόκιο σε αντίστοιχη έκδοση του 2019 ήταν 3,875%. Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ είναι ένας παράγοντας που προσφέρει σημαντική στήριξη, κρατώντας σε πολύ χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού της χώρας. 

Keywords
Τυχαία Θέματα