ΔΝΤ: Η ανάκαμψη είναι εύθραυστη, τα έκτακτα μέτρα πρέπει να συνεχισθούν

Η βιώσιμη ανάκαμψη από την επέλαση της πανδημίας απαιτεί όχι μόνο την έγκαιρη διάθεση αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αλλά και τη δημιουργία παραγωγικών θέσεων εργασίας. Προϋποθέτει επίσης τη στροφή της παγκόσμιας οικονομίας σε μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα αναχαιτίσει την κλιματική αλλαγή και θα αντιστρέψει τη διεύρυνση της ανισότητας. Αυτές είναι οι συστάσεις του ΔΝΤ για την έξοδο από την παγκόσμια ύφεση που έχει δημιουργήσει η πανδημία και σύμφωνα με το Ταμείο θα αφαιρέσει από την παγκόσμια

οικονομία περισσότερα από 12 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Σε άρθρο τους με θέμα «Πώς θα αναδυθούμε ισχυρότεροι από το μεγάλο lockdown», η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, και η επικεφαλής των οικονομολόγων του Ταμείου, Γκίτα Γκοπίνατ, αναφέρουν πως 80% των χωρών έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς που υιοθέτησαν για  να ανακόψουν τη μετάδοση της πανδημίας και ήδη ανακάμπτουν. Επισημαίνουν μάλιστα πως η ανάκαμψή τους είναι εξίσου θεαματική με τη ραγδαία συρρίκνωση που προηγήθηκε. Τονίζουν, όμως, πως η θεαματική ανάκαμψη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης που υιοθέτησαν οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Υπογραμμίζουν, ως εκ τούτου, πως τα έκτακτα αυτά μέτρα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ και να μην επισπευσθεί η ανάκλησή τους, αφού η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και άνιση.

Καλούν γι’ αυτό κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες να στηρίξουν τις επιχειρήσεις ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Επισημαίνουν πως, σε αντίθεση με άλλες κρίσεις, οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν κυρίως πρόβλημα ρευστότητας αλλά θα οδεύουν πραγματικά στην πτώχευση. Και ο λόγος για επιχειρήσεις που θα ήσαν βιώσιμες εάν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία. Αν, όμως, αφεθούν να καταρρεύσουν, θα είναι δυσβάσταχτο το κοινωνικό κόστος. Παράλληλα, τομείς που απαιτούν κοινωνική επαφή όπως ο ταξιδιωτικός τομέας θα πλήττονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και πολλές εταιρείες του δεν θα είναι βιώσιμες. Γι’ αυτό και το Ταμείο τονίζει πως θα χρειαστούν μέτρα με παρατεταμένη διάρκεια για να κρατηθούν αυτές οι εταιρείες στη ζωή και να μεταφερθούν οι θέσεις εργασίας τους σε άλλους τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Το Ταμείο καλεί έτσι τις κυβερνήσεις να διαχωρίσουν με ευκρίνεια τις επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες έστω κι αν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και τις επιχειρήσεις που δεν είναι βιώσιμες, διότι έχουν δεχθεί μοιραίο πλήγμα από την κρίση. Οι κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν τις βιώσιμες εταιρείες αλλά και τους εργαζομένους των μη βιώσιμων εταιρειών. Οσες διαθέτουν τους πόρους να προχωρήσουν σε ενέσεις κεφαλαίου ή εγγυήσεις. Επίσης να λάβουν μέτρα ώστε η διαδικασία της πτώχευσης των επιχειρήσεων να προσαρμοστεί στις ανάγκες αυτής της κρίσης και όταν χρειάζεται να τροποποιούν τη νομοθεσία περί πτωχεύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα