Με μηδενικό επιτόκιο η έκδοση εντόκων διάρκειας ενός έτους

Νέα ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα έδωσαν οι επενδυτές κατά τη χθεσινή δημοπρασία εντόκων διάρκειας ενός έτους, καθώς το ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε με μηδενικό επιτόκιο για πρώτη φορά στην Ιστορία για αντίστοιχη έκδοση, αυξάνοντας έτσι, χωρίς κόστος ουσιαστικά, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 1 δισ. ευρώ και προσθέτοντας στον «κουμπαρά» για τη χρηματοδότηση περαιτέρω μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Μία εβδομάδα μετά την τρίτη έξοδο στις αγορές εν μέσω πανδημίας και την επιτυχή επανέκδοση του 10ετούς, όπου

επιτεύχθηκε το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει «πιάσει» ποτέ ελληνική έκδοση (1,187%), και παρά την ύφεση 15,2% που σημείωσε η χώρα κατά το β΄ τρίμηνο, οι επενδυτές παραμένουν πρόθυμοι να αγοράσουν ελληνικό χρέος. Ετσι, πιο αναλυτικά, κατά τη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,0% έναντι 0,25% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία που διεξήχθη στις 10 Ιουνίου. Μέχρι χθες, το χαμηλότερο επιτόκιο που είχε σημειωθεί σε δημοπρασία εντόκων ανάλογης διάρκειας ήταν το 0,07% τον Δεκέμβριο του 2019 και προ πανδημίας. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές, αναμένεται να αντλήσει συνολικά 1 δισ. ευρώ, μετά και τα 2,5 δισ. ευρώ που άντλησε πριν από μία εβδομάδα μέσω του reopening.

Παρά τη βαθιά ύφεση και το ισχυρό σοκ που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία, οι επενδυτές συνεχίζουν αδιάκοπα να «αγοράζουν» Ελλάδα, υποδηλώνοντας πως πιστεύουν ότι οι προοπτικές της χώρας στο επόμενο διάστημα είναι ισχυρές και πως ο αντίκτυπος της κρίσης είναι παροδικός. Αυτό είναι και το μήνυμα που δίνει ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings μέσα από τη νέα έκθεσή του, όπου και διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ελλάδας στο ΒΒ με θετικές προοπτικές. Οπως επισημαίνει, μπορεί η πανδημία να σταμάτησε απότομα την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, ωστόσο η ισχυρή «απάντηση» από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και την ελληνική κυβέρνηση έχουν βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και τη βιωσιμότητα του χρέους. Ο συνδυασμένος αντίκτυπος των παραπάνω αναμένεται να περιορίσει την πτώση της δραστηριότητας το 2020 και να συμβάλει σε ισχυρή ανάκαμψη το 2021, με το ελληνικό ΑΕΠ να ενισχύεται κατά 5,2%, από ύφεση 7,8% φέτος, όπως εκτιμά ο οίκος.

Πάντως, η Scope επισημαίνει πως η ανάπτυξη της Ελλάδας στο επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού της οικονομίας και την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, το ακόμη υψηλό απόθεμα των οποίων περιορίζει την ικανότητά τους να στηρίζουν την πραγματική οικονομία. 

Η υψηλή εξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό κάνει ιδιαιτέρως ισχυρό τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ελληνική οικονομία οδηγώντας έτσι σε ύφεση 15,2% σε ετήσια βάση στο β΄ τρίμηνο. Ωστόσο η Scope αναμένει ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει από το τρίτο τρίμηνο, υπό την προϋπόθεση ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν οδηγήσει σε νέο lockdown.

Ο οίκος υπογραμμίζει παράλληλα πως η ισχυρή στήριξη των ευρωπαϊκών αρχών έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, με τη χώρα να σημειώνει μια μικρή μόνο μείωση του ταμειακού της αποθέματος σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, κάτι που έχει επιτρέψει στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει μια σημαντική δημοσιονομική απάντηση στην κρίση. Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ, με την κεντρική τράπεζα να έχει ήδη αγοράσει πάνω από 10 δισ. ευρώ ελληνικούς τίτλους, έχει υπερδιπλασιάσει τον όγκο συναλλαγών στη δευτερογενή αγορά και στο 1,8 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2020 από 0,8 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2019, ενώ η απόδοση του 10ετούς έχει υποχωρήσει στο 1,2%. 

Keywords
Τυχαία Θέματα