ΕCOFIΝ: Επί τάπητος τα επόμενα βήματα για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ αλλά και προτάσεις για την αποπληρωμή του κοινού χρέους με ιδίους πόρους θα είναι από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας στο Βερολίνο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν τον Ιούλιο σε ιστορική συμφωνία για δέσμη μέτρων στήριξης των οικονομιών που «λύγισαν» υπό το βάρος της πανδημίας του κορωνοϊού και των μαζικών lockdowns, αφήνοντας όμως ανοικτές βασικές λεπτομέρειες του σχεδίου, όπως το πόσο γρήγορα θα αρχίσουν να φθάνουν τα χρήματα στις χώρες-μέλη και πώς η

Ε.Ε. θα αποπληρώσει τα χρήματα που θα δανεισθεί.

Να υπενθυμίσουμε ότι από την «προίκα» των 750 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ινστιτούτου Bruegel, o Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, τόνισε ότι η Γερμανία, που ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ε.Ε. επιθυμεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύστασης του Ταμείου Ανάκαμψης και των διαβουλεύσεων για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε.

«Για να είναι πράγματι επιτυχημένη η ανάκαμψη, θα πρέπει να ανακάμψουν όλες οικονομίες μαζί και να εκμεταλλευθούμε αυτή την ευκαιρία ώστε να αναμορφώσουμε την οικονομία μας», δήλωσε ο κ. Σολτς, προσθέτοντας ότι τα πρώτα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκακαμψης αναμένεται να δοθούν στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

«Οι επενδύσεις είναι το κλειδί για να επανέλθει η οικονομία της Ευρώπης σε αναπτυξιακή τροχιά. Σε συνδυασμό με έξυπνα και αξιόπιστα μεταρρυθμιστικά μέτρα, μπορούν να δημιουργηθούν αναπτυξιακές ευκαιρίες και να γίνουν οικονομίες μας πιο ανθεκτικές», πρόσθεσε ο κ. Σολτς.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει να επιβάλουν φόρο στο μη-ανακυκλώσιμο πλαστικό. Τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Χρειάζονται όμως περισσότερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, ώστε να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες του προτεινόμενου φόρου στις ψηφιακές υπηρεσίες και στα αγαθά που εισάγονται στην Ε.Ε. από χώρες με χαμηλότερες προδιαγραφές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Μεταξύ άλλων, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ θα θέσει επί τάπητος το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η προϋπόθεση ομόφωνης συμφωνίας για την επικύρωση σημαντικών αποφάσεων, υιοθετώντας ένα σύστημα λήψης αποφάσεων με πλειοψηφία, ειδικά σε φορολογικά ζητήματα. «Αυτό πραγματικά θα ήταν πραγματικά επαναστατικό βήμα», πρόσθεσε ο κ. Σολτς.

Παράλληλα, η Γερμανία θέλει να επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων το ζήτημα της Ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης. Σύμφωνα με τον κ. Σολτς, για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης θα πρέπει όλες οι χώρες να μετακινηθούν από τις θέσεις τους, όχι μόνο το Βερολίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα