Μέσα έπεσε το Γραφείο Προϋπολογισμού

Ελαφρώς χαμηλότερη ύφεση από αυτήν που ανακοίνωσε προχθές η ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 είχε προβλέψει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, όπως μας ενημέρωσε χθες το ίδιο το Γραφείο, του οποίου προΐσταται ως γνωστόν ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης (φωτ.), πρώην γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – αν αυτό έχει κάποια σημασία.

Στην ανακοίνωση του Γραφείου αναφέρεται ότι η πρόβλεψη ήταν οριακά χαμηλότερη από το αποτέλεσμα και συγκεκριμένα το Γραφείο είχε προβλέψει ΑΕΠ β΄ τριμήνου (σε σταθερές τιμές 2010) 42,02 δισ. ευρώ έναντι πραγματοποίησης 41,3 δισ. ευρώ και ύφεση 13,7% έναντι πραγματοποίησης 15,2% που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ειδική έκθεση του Γραφείου του περασμένου Απριλίου είχε προβλεφθεί για το σύνολο του έτους ύφεση 9,4% στο σενάριο αργής επαναφοράς και 8,5% στο σενάριο της μέτριας επαναφοράς, με επεκτατικά μέτρα 10 δισ. ευρώ.

Τα δύσκολα πιθανόν είναι ακόμη μπροστά μας

«Υπάρχουν σημαντικά εμπόδια στην πορεία του πραγματικού ΑΕΠ το 2ο εξάμηνο 2020 λόγω της σημαντικής απώλειας των τουριστικών εσόδων, των μελλοντικών υποχρεώσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και, πάνω από όλα, της υψηλής αβεβαιότητας που δημιουργεί η τρέχουσα υγειονομική κρίση. Αυτό αποτυπώνεται και στις παρατηρήσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου 2020 των δεικτών οικονομικού κλίματος και PMI μεταποίησης, που δεν παρουσιάζουν ισχυρή ανάκαμψη», σημειώνει η Eurobank σχολιάζοντας τα στοιχεία για την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο. Με άλλα λόγια, τα δύσκολα πιθανόν είναι ακόμη μπροστά.

Προχωράει σε προσλήψεις η Κοινωνία της Πληροφορίας

Με 34 επιστήμονες αναμένεται να στελεχωθεί το προσεχές διάστημα η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ). Οι προσλήψεις αυτές θα πραγματοποιηθούν μέσω ΑΣΕΠ και για τον σκοπό αυτό εκδόθηκε η απαιτούμενη προκήρυξη για την πλήρωση των 34 θέσεων με σύμβαση τριετούς διάρκειας. Οι προβλεπόμενες ειδικότητες περιλαμβάνουν ηλεκτρολόγους μηχανικούς, ηλεκτρολόγους μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών και μηχανολόγους μηχανικούς. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων αρχίζει σήμερα 5 Σεπτεμβρίου 2020 και εκπνέει τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου στις 17.00.

Μαζικές αγορές χρυσού στην Τουρκία

Τον Αύγουστο η Τουρκία έκανε εισαγωγές χρυσού ύψους 4 δισ. δολαρίων. Θα έλεγε κανείς ότι με την τιμή του χρυσού στα ύψη δεν είναι η καλύτερη επένδυση στην παρούσα συγκυρία και μάλιστα σε τόσο μεγάλο ύψος. Αυτό, ωστόσο, δεν ισχύει στη γείτονα, αφού η λίρα υποχωρεί καθημερινά σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Ετσι, οι Τούρκοι προτιμούν να δίνουν τις λίρες τους για να αγοράζουν χρυσό παρά να τις βλέπουν να απαξιώνονται μέρα με τη μέρα στις τσέπες τους. Χθες η ισοτιμία ήταν 7,4453 τουρκικές λίρες για ένα δολάριο. 

«Πονοκέφαλος» στην ΕΚΤ από τον πληθωρισμό 

Η άνοδος του ευρώ κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και η πτώση του πληθωρισμού στα χαμηλά όλων των εποχών δημιουργούν «πονοκέφαλο» στην ΕΚΤ, η οποία συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα, όπως σημειώνει η Citigroup. Αυτή η εξέλιξη σαφώς προβληματίζει την κεντρική τράπεζα, η οποία αγωνίζεται να ενισχύσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό ή να «υποστεί» μια ανεπιθύμητη αύξηση των πραγματικών αποδόσεων. Η συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας είναι απίθανο να είναι η στιγμή για νέα δράση από την ΕΚΤ, όπως προσθέτει, αλλά μια ήπια (dovish) ρητορική από τη Λαγκάρντ φαίνεται αναπόφευκτη. Οποιαδήποτε περαιτέρω άνοδος του ευρώ θα αυξήσει την ανάγκη για νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, με την, Citi να εκτιμά πως η επέκταση του PEPP είναι εξαιρετικά πιθανή καθώς δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για τη μείωση των επιτοκίων. Ετσι, «βλέπει» πως το πρόγραμμα θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να διατηρήσει τον έλεγχο των spreads στην Ευρωζώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα