Στην Κορσική συνάντηση Μακρόν – Μητσοτάκη

Το τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Εμ. Μακρόν το πρωί της Πέμπτης στην Κορσική, προτού αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (MED-7) επισφραγίζει, στην πράξη, τη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, τη χώρα της Ε.Ε. που έχει επιδείξει σχέση αταλάντευτης αλληλεγγύης προς την Αθήνα, έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.

Στο τετ α τετ των δύο ανδρών θα υπάρχει, αυτονόητα, η τουρκική επιθετικότητα και όλο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας -Γαλλίας, με αιχμή τον τομέα της άμυνας.

Οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου Ραφάλ (18-20), ενώ εκκρεμεί και μια συζήτηση σχεδόν ενός έτους για τη συνομολόγηση μιας ρήτρας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Την Πέμπτη δεν αναμένεται να υπογραφούν έγγραφα για την οριστικοποίηση αυτών των δύο παράλληλων συζητήσεων, παρότι ειδικά στην περίπτωση των Ραφάλ, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Θεωρείται δεδομένο ότι οι κ. Μακρόν και Μητσοτάκης θα κάνουν προφορική αναφορά (ή κάποια κοινή, γραπτή δήλωση) στην ολοένα και πιο στενή σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, ειδικά στον αμυντικό τομέα. Σημειώνεται ότι εκτός από τα Ραφάλ και έναν δίαυλο επικοινωνίας που παραμένει ανοιχτός για τη νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), Αθήνα και Παρίσι έχουν ένα τεράστιο περιθώριο συνεργασίας στον τομέα της συντήρησης υφιστάμενων εξοπλισμών (Μιράζ-2000) και προμήθειας βλημάτων και άλλων συστημάτων που θα ενισχύσουν το ποιοτικό πλεονέκτημα των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.).

Υπενθυμίζεται ότι το επίκεντρο της φιλοσοφίας της απόφασης για τα νέα εξοπλιστικά από τον κ. Μητσοτάκη είναι η ενίσχυση και αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων, ώστε αυτά να αυξήσουν το αποτρεπτικό αποτύπωμά τους έτι περαιτέρω. Ανώτατες στρατιωτικές πηγές υπενθυμίζουν ότι τόσο στον Εβρο όσο και στην Ανατ. Μεσόγειο η αποτροπή έχει στηριχθεί στα υφιστάμενα, πολυκαιρισμένα, αλλά αξιόπιστα, οπλικά συστήματα.

Οι MED 7 (Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Πορτογαλία και Μάλτα) που θα συναντηθούν την Πέμπτη στην Κορσική θα εκδώσουν ένα κοινό ανακοινωθέν, μια διακήρυξη θέσεων. Η ελληνική πλευρά προφανώς επιθυμεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την νομιμότητα στην Ανατ. Μεσόγειο και την ανάγκη για άμεση αποκλιμάκωση.

Το κλίμα στη Γαλλία για τη στάση της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο παραμένει σαφώς αρνητικό, όπως προκύπτει και από τη διαρροή της γαλλικής προεδρίας στον εγχώριο Τύπο περί «ονείρων οθωμανικής αυτοκρατορίας» του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κινείται κατ’ αυτό τον τρόπο προκειμένου να κρύψει τα προβλήματα εσωτερικής φύσης που αντιμετωπίζει στην Τουρκία. Οι ίδιες προεδρικές πηγές επισήμαιναν ότι η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να έχει αφελή στάση και να αντιληφθεί την υπαρκτή απειλή του πολιτικού ριζοσπαστικού Ισλάμ που πρεσβεύει αυτή τη στιγμή η στρατηγική της Αγκυρας στην Ανατ. Μεσόγειο, στα νότια σύνορα της Ε.Ε. 

Keywords
Τυχαία Θέματα