Τρεις τρόποι για τη σωτηρία της παγκόσμιας οικονομίας στην εποχή της πανδημίας

Οι προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ιδιαίτερα ζοφερές: Για την επόμενη διετία, η παγκόσμια οικονομία δεν πρόκειται να καταφέρει να επιστρέψει στα επίπεδα προ της πανδημικής κρίσης. Στο δεύτερο τρίμηνο(Απριλίου-Ιουνίου), οι ανεπτυγμένες οικονομίες συρρικνώθηκαν κατά 9,8%, με το χτύπημα να είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με τη ζημία που είχε υποστεί η παγκόσμια οικονομία κατά την εποχή της πιστωτικής κρίσης και μετέπειτα ύφεσης του 2008. Ακόμη και στο χειρότερο τρίμηνο της κρίσης του 2008-2009, είχε χαθεί μόλις το 2,3% από το ΑΕΠ

του ανεπτυγμένου κόσμου. 

Είναι εφικτή η επιστροφή στην ανάκαμψη και εάν ναι πώς; Υπάρχουν τρεις τρόποι, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Πρώτον, οι ηγέτες των ανεπτυγμένων οικονομιών θα πρέπει να διατηρήσουν και ενδεχομένως ενισχύσουν τα μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων που έχουν υποστεί πλήγμα εξαιτίας του κορωνοϊού και για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. «Θυμάστε τα λάθη που κάναμε την εποχή της πιστωτικής κρίσης 2008-2009; Αποσύραμε πολύ γρήγορα τα μέτρα στήριξης και εφαρμόσαμε μέτρα λιτότητας», τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία. «Αυτή τη φορά, δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο λάθος», υπογραμμίζει. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό. Να νικήσουμε τον ιό, να τον θέσουμε υπό έλεγχο, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα. Αυτές οι προσπάθειες συνεπάγονται κόστος. Αλλά το κόστος του να μην προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις είναι ακόμη μεγαλύτερο», διαμηνύει ο κ. Γκουρία. 

Ο δεύτερος τρόπος αφορά την απασχόληση. Για να μπορέσει η παγκόσμια οικονομία να επιστρέψει σε ανάπτυξη, οι ηγέτες πρέπει όχι μόνο να συμβάλουν για τη διατήρηση θέσεων εργασίας, αλλά να βοηθήσουν όσους πλήττονται να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. Το πρόβλημα των δεξιοτήτων θα οξυνθεί, εκτιμά ο κ. Γκουρία του ΟΟΣΑ. «Στην κρίση του 2008 εκείνοι που επηρεάσθηκαν περισσότερο ήταν οι εργαζόμενοι μεσαίων δεξιοτήτων και όχι οι χαμηλών δεξιοτήτων. Τώρα, εκείνοι που έχουν επηρεασθεί περισσότερο είναι οι χαμηλών δεξιοτήτων εργαζόμενοι», εξηγεί ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, προειδοποιώντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθούν μόνιμα εκτός αγοράς εργασίας, εάν δεν υπάρξει μέριμνα για προγράμματα κατάρτισης και εκμάθησης νέων δεξιοτήτων. Μια τέτοια έκβαση συνεπάγεται όχι μόνο οικονομικές, αλλά και πολιτικές πιέσεις, αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Οι πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές εφοδιαστικές αλυσίδες αποτελούν τον τρίτο τρόπο επιστροφής στην ανάπτυξη. «Είχαμε ήδη σοβαρά προβλήματα προτού «χτυπήσει» η COVID-19, με τη σινο-αμερικανική εμπορική αντιπαράθεση αλλά και τις ευρύτερες εντάσεις στο παγκόσμιο εμπόριο», σημειώνει ο κ. Γκουρία. Χωρίς εμπόριο, δεν υπάρχουν επενδύσεις. Επενδύει για την παραγωγή και παράγει προϊόντα για να τα πωλήσει. Εάν όμως δεν ξέρει εάν θα τα πωλήσει, τότε ποιο το νόημα να επενδύσει;», τονίζει ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα προϋπήρχε και επιδεινώθηκε λόγω της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει η πανδημία. 

Στην έκθεση του Ιουνίου, ο ΟΟΣΑ προέβλεπε ύφεση 6% για την παγκόσμια οικονομία φέτος. Σε ένα δυσμενέστερο σενάριο ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων κορωνοϊού, η ύφεση αναμένεται ακόμη βαθύτερη, με απώλεια 7,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Για τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ προβλέπεται ύφεση 7,5%, ενώ στο δυσμενές σενάριο η ύφεση υπερβαίνει το 9%. 

Η συγκεκριμένη υγειονομική κρίση καταδεικνύει τη σημασία των επενδύσεων σε αποτελεσματικά συστήματα υγείας. Οι επενδύσεις στην Υγεία είναι σημασίας ώστε ζωτικής σημασίας ώστε να αποτραπούν μελλοντικές πανδημίες. Κάθε κρίση αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα, κοινωνικό και οικονομικό. Εξίσου πολύτιμα, καίτοι επώδυνα, και τα διδάγματα από αυτή. 

Keywords
Τυχαία Θέματα