15 πασίγνωστοι Έλληνες - όπως ήταν πριν από 20 χρόνια (ΦΩΤΟ)...(σσ εξαιρετικό)



Απολαυστική βουτιά στο παρελθόν - σε ένα κωμικοτραγικό σημείο της ελληνικής ιστορίας .
Οι ειδήσεις της ημέρας εκείνης, τέσσερις μέρες πριν από τις...

μεγάλες εκλογές της πόλωσης και της διάσπασης, ξεκινούν με το σήμα του Mega στην οθόνη.

Τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές του 1993.

Τι
έχει συμβεί μέχρι τότε: Μετά το σκάνδαλο Κοσκωτά και τις απανωτές εκλογές του '89-90, ο Μητσοτάκης κυβερνά τη χώρα για 3.5 χρόνια. Τον ρίχνει όμως κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι σήμερα συνθήκες (επίσημη δικαιολογία: το Μακεδονικό), ο Υπουργός των Εξωτερικών του, ο Αντώνης Σαμαράς που κάνει νέο κόμμα, την Πολιτική Άνοιξη

Στις εκλογές που θα γινόταν στις 10 Οκτωβρίου του '93, τέσσερις μέρες αργότερα απ' το flashback μας δηλαδή, το Πασόκ του Ανδρέα Παπανδρέου θα θριάμβευε, ο Μητσοτάκης θα παραιτούνταν από την αρχηγία της ΝΔ για να τον διαδεχτεί ο Μιλτιάδης Έβερτ [fail], ο Σαμαράς θα αποσπούσε ένα ικανοποιητικό ποσοστό, που θα μειωνόταν με τα χρόνια μέχρι την οριστική εξαφάνιση της Πολιτικής Άνοιξης. (20 χρόνια αργότερα, περιέργως, θα ήταν ο ίδιος αρχηγός της ΝΔ, νικώντας την κόρη του παλιού αρχηγού του.)
Στα Τελευταία Γεγονότα του Mega μας υποδέχεται ο έγκυρος τότε και αγαπητός Αιμίλιος Λιάτσος με τα τεράστια, για τα σημερινά δεδομένα, γυαλιά του.

Μαθαίνουμε ότι ο Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη στο Mega όπου είπε ότι μπορεί και να δεχόταν σύνθετη ονομασία. (Είχε προβλέψει τότε ότι αν γινόταν αυτό, δέκα χρόνια αργότερα όλοι θα είχαμε ξεχάσει το θέμα. Και είχε δίκιο. Το ότι δεν το ξεχάσαμε -κι ότι τα πράγματα είναι χειρότερα σήμερα που όλοι εκτός από εμάς λένε τα Σκόπια σκέτο *MACEDONIA* απ' ό,τι αν είχε δωθεί τότε μια σύνθετη ονομασία, είναι αποτέλεσμα της βλακώδους επιμονής του Σαμαρά σε έναν στείρο εθνικισμό.)
Ποιοι είναι όμως αυτοί οι δύο δημοσιογράφοι που παίρνουν συνέντευξη απ' τον Πρωθυπουργό της χώρας;
Δεν είμαι σίγουρος αν τότε αντιλαμβανόμασταν πόσο φλώροι έμοιαζαν εμφανισιακά οι Νίκος Χατζηνικολάου και Θόδωρος Ρουσόπουλος. (Πάντως τώρα, νομίζω, το αντιλαμβανόμαστε.)
Ο Χατζηνικολάου πάντα ήταν babyface

και πάντα έκανε τις ίδιες κινήσεις. Ο Ρουσόπουλος...

Τέλος πάντων. Ο Έβερτ έκανε κι αυτός περιοδείες, και πιθανότατα ετοιμαζόταν να διεκδικήσει την αρχηγία στην σίγουρη περίπτωση ήττας του Μητσοτάκη.
Τι απάντησαν τα άλλα κόμματα στη συνέντευξη Μητσοτάκη όμως;
Ο εκπρόσωπος του Πασόκ είναι ο Κώστας Λαλιώτης, με χαρακτηριστικό κοστούμι με λάιτ βάτες, όπως ήταν της μόδας τότε.
Κάτι άλλο που ήταν της μόδας: το να καπνίζουν οι δημοσιογράφοι που τον ακούνε κι έτσι, ενώ δεν φαίνονται οι ίδιοι στο πλάνο, φαίνονται οι καπνοί των τσιγάρων τους. Από τον Συνασπισμό, ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Να πω ότι ο Συνασπισμός είχε διασπαστεί με την αποχώρηση του ΚΚΕ. Στον ανανεωτικό, 'καλό' Συνασπισμό, είχαν μείνει οι ευρωπαϊστές Αριστεροί και είχαν πρόεδρο την Μαρία Δαμανάκη. Το ΚΚΕ απ' την άλλη είχε κι αυτό, για πρώτη φορά στην ιστορία του...
..μια σχετικά νεαρή γυναίκα στο τιμόνι του. Να κι ένας, δημοσιογράφος, που νομίζω πως δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου!

Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε την ίδια ώρα περιοδείες και ομιλίες.
Γιουχαϊστηκε από οπαδούς της ΝΔ, έκραξε όσο μπορούσε τον Μητσοτάκη (που είχε πει ότι για την πτώση του ευθυνόταν και ο επιχειρηματίας Αλαφούζος) και έδωσε συνέντευξη στο MEGA.
Την συγκέντρωση Σαμαρά στα Φιλιατρά κάλυψε ο Γ. Σαραντάκος. Οι οπαδοί της ΠΟΛ.ΑΝ γύρω του, τα λένε όλα.
Την ίδια στιγμή, ο δημοσιογράφος Αντώνης Λιάρος
μας παρουσιάζει αποσπάσματα από την ομιλία του Γιώργου Γεννηματά.
Ούτε έξι μήνες μετά ο συμπαθής πολιτικός θα έχανε τη μάχη από τον καρκίνο.
Οι οπαδοί του φωνάζουν Ελλάς- Ελλάς Γεννη-ματάς, σύνθημα που θα προσαρμοζόταν στο σήμερα, απ' τους οπαδούς του Σαμαρά, και ο λόγος του πύρινος και πομποδέστατα πατριωτικός, όπως ζητούσε η εποχή. Τέλος, η μεγάλη συγκέντρωση του ΣΥΝ στην Αθήνα, στο Πεδίο του Άρεως είχε την Μαρία Δαμανάκη
αλλά οι κάμερες ζουμάρουν σε ένα αγοράκι που κρατάει σημαία
φοράει περίεργο καπέλο με κονκάρδα ή αυτοκόλλητο ΣΥΝ και φούτερ που γράφει ΈΔΕΣΣΑ.
Στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 10 Οκτωβρίου 1993 ο ΣΥΝ απέτυχε να περάσει το όριο του 3% και δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή, με αποτέλεσμα την παραίτηση της Δαμανάκη από την ηγεσία. Νέος πρόεδρος εξελέγη ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Στο εξωτερικό δελτίο υπήρχε ακόμα η περίεργη κατάσταση στη Ρωσία του Γιέλτσιν, και τέλος, ο Αιμίλιος Λιάτσος μας αποχαιρετά, με το εγκάρδιο (ίσως υπερβολικά εγκάρδιο) χαμόγελό του
Αρης Δημοκίδης
Keywords
Τυχαία Θέματα