393 γαλάζιες σημαίες στις ελληνικές παραλίες...


Τριακόσιες ενενήντα τρεις ελληνικές παραλίες – μία λιγότερη σε σύγκριση με πέρυσι - βραβεύτηκαν φέτος με τη γαλάζια σημαία, σύμβολο ποιότητας και οργάνωσης των ακτών.....

Πρόκειται για το Διεθνές Πρόγραμμα Βράβευσης Ακτών (Blue Flag) τα αποτελέσματα του οποίου ανακοινώθηκαν σήμερα σε ειδική εκδήλωση στην... ακτή Βούλα Α΄ (South Coast) από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης που είναι ο εθνικός χειριστής του προγράμματος στη χώρα μας. Mε τις 393 γαλάζιες σημαίες η Ελλάδα
κατέχει και πάλι τη 2η θέση στον κόσμο ανάμεσα σε 48 χώρες. Σε ό,τι αφορά τις μαρίνες, 9 είναι οι ελληνικές που βραβεύονται με τη γαλάζια σημαία, όπως και τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Έλεγχοι και κριτήρια

Η ακτή που επιθυμεί να λάβει το βραβείο “Γαλάζια Σημαία”, πρέπει να πληροί και τα 32 απαιτούμενα κριτήρια. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει επί πλέον να πληρούν και αυστηρά κριτήρια που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, σφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτή. Για τις μαρίνες ισχύουν 22 κριτήρια.

Οι επιθεωρητές της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και του FEE πάντως ελέγχουν στο διάστημα του καλοκαιριού τη συμμόρφωση στα κριτήρια του Προγράμματος. Και επισημαίνουν στον Εθνικό Χειριστή τυχόν προβλήματα και παραλείψεις που μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή ή και οριστική υποστολή της “Γαλάζιας Σημαίας” και απόσυρση της ακτής ή μαρίνας από τη διεθνή και την ελληνική ιστοσελίδα του Προγράμματος. Οι αξιολογήσεις των επιθεωρητών λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την Εθνική Επιτροπή Κρίσεων, όταν αυτή, μετά το τέλος της θερινής περιόδου, εξετάζει και αξιολογεί τις υποψηφιότητες ακτών και μαρινών για τον επόμενο χρόνο.

Η ακτή ή μαρίνα που θα έχει βραβευθεί το προηγούμενο καλοκαίρι με τη Γαλάζια Σημαία για τη συμμόρφωσή της με τα κριτήρια του Προγράμματος, έχει τη δυνατότητα να είναι υποψήφια για βράβευση την επόμενη χρονιά, εφόσον αποδείξει στις Επιτροπές Κρίσεων ότι πράγματι συνεχίζει να το αξίζει.

Το πρόγραμμα «Γαλάζιες σημαίες»

To πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας. Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα FEE (Foundation for Environmental Education), που εδρεύει στη Δανία, με 63 χώρες-μέλη από όλες τις ηπείρους. Εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης.

Η Γαλάζια σημαία απονέμεται από το 1987, στις ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του προγράμματος. Όπως τονίζεται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, «τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά».

Οι νομοί με τις περισσότερες «Γαλάζιες σημαίες»
Οι νομοί με τις περισσότερες «Γαλάζιες σημαίες» στις ακτές τους είναι το Λασίθι (36), η Κέρκυρα (35) η Χαλκιδική (35), τα Δωδεκάνησα (25), τα Χανιά (20). Στην πρώτη πεντάδα των δήμων που έχουν τις περισσότερες σημαίες στις παραλίες τους είναι η Κέρκυρα (35), ο Άγιος Νικόλαος Λασιθίου (23), η Ρόδος (20), ο Αριστοτέλης Χαλκιδικής (14), η Σιθωνία Χαλκιδικής (12).

Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.103 ακτές και 626 μαρίνες σε όλο τον κόσμο. Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, σημειώνει ακόμη πως γίνεται προσπάθεια, σε συνεργασία με αρμόδιους κρατικούς φορείς, να αυξηθεί ο αριθμός των ελληνικών βραβευμένων μαρινών.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της φύσης
Keywords
Τυχαία Θέματα