Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ



Ο λιγοστός ύπνος μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική μελέτη.

Το εύρημα αυτό επιβεβαιώνει μελέτη..
σε τρωκτικά που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα και έδειξε ότι μία από τις κύριες λειτουργίες του ύπνου είναι να απαλλάσσει τον εγκέφαλο από τις τοξικές πρωτεΐνες.
Μία από αυτές είναι η βήτα-αμυλοειδής, η οποία συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των πασχόντων από
Αλτσχάιμερ.
Τα νέα ευρήματα φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν επίσης τη θεωρία πως ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την πρόληψη της άνοιας, σύμφωνα με το ένθετο Υγεία των Νέων.
Η νέα μελέτη διεξήχθη σε 70 ηλικιωμένους, μέσης ηλικίας 76 ετών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου και συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια για την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου τους.

Όσοι ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν λιγότερο απ’ όλους και είχαν και την χειρότερη ποιότητα ύπνου (λ.χ. ξυπνούσαν συχνά, είχαν ανήσυχο ύπνο κ.τ.λ.) είχαν υψηλότερα επίπεδα βήτα-αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους.

Συνολικά, οι εθελοντές ανέφεραν πως κοιμόντουσαν από πέντε έως επτά ώρες το βράδυ.
«Τα ευρήματά μας γι’ αυτό το δείγμα ηλικιωμένων υποδηλώνουν ότι ο βραχύτερος ύπνος και η κακή ποιότητα ύπνου σχετίζονται με υψηλότερη επίπτωση βήτα-αμυλοειδούς», γράφουν στην επιθεώρηση «JAMA Neurology» ο δρ Άνταμ Σπάιρ, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ψυχικής Υγείας της Σχολής Δημοσίας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς, και οι συνεργάτες του.

«Δεδομένου ότι αυξάνονται οι επιστημονικές ενδείξεις γι’ αυτή τη συσχέτιση, καθίστανται πλέον απαραίτητες μελέτες που θα δείξουν εάν η βελτίωση του ύπνου μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση ή να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ», συμπληρώνουν.

Όπως επισημαίνουν, η μελέτη τους δεν αποσαφηνίζει εάν οι διαταραχές του ύπνου προηγήθηκαν της συσσώρευσης της βήτα-αμυλοειδούς, ούτε εάν ο κακός ύπνος στη διάρκεια της ζωής αποτελεί αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα, μελέτη σε ποντίκια που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science», έδειξε ότι ο ύπνος είναι απαραίτητος για να απαλλάσσεται ο εγκέφαλος από τις τοξίνες - και οι πρωτεΐνες όπως η βήτα-αμυλοειδής είναι τοξικές γι’ αυτόν.

Σε αυτή τη μελέτη, επιστήμονες διαπίστωσαν πως αυτό το «αποχετευτικό» σύστημα του εγκεφάλου είναι δέκα φορές πιο ενεργό όταν κοιμόμαστε απ’ ό,τι όταν είμαστε ξύπνιοι.
Keywords
Τυχαία Θέματα